bronson23

Bronson (2008)

Kdo je Bronson? Charles Bronson je bil ob svojem rojstvu znan kot Michael Gordon Peterson, sin očeta Joea in mame Eirae. Njegovo prepoznavno ime pa nasprotno od filmske interpretacije, izhaja iz dni pred letom 1974.  Tistega leta je izvršil oboroženi rop pošte, kar ga je stalo obsodbe na sedem let zapora. Obenem velja omeniti, da je bil njegov “roparski izkupiček” slabih 30 funtov. Tu pa se njegova zgodba komaj prične, saj si je Michael zaradi številnih izgredov, v katerih je fizično obračunaval bodisi s pazniki bodisi s sojetniki, prislužil naziv najbolj nasilnega britanskega zapornika. Od prvega obiska v zaporu pa do danes je bil Bronson nekajkrat izpuščen, vendar zgolj za krajši čas, saj je kaj kmalu našel pot nazaj med rešetke, za katere bi lahko rekli, da mu ironiji navkljub predstavljajo prostor, kjer je svoboden.

thbronson

Poleg tega, da je od leta 1974 izven zapora preživel zgolj dobre štiri mesece, pa je povrh vsega v času v zaporu preživel le štiri leta izven osamitve. Med drugim je leta 2002 izdal knjigo Solitary Fitness, v kateri natančno opisuje različne načine vadbe v majhnih prostorih brez posebnih pripomočkov. Zloglasni Bronson je do danes zamenjal preko 120 zapornih institucij, nekaj časa pa je bil zaprt tudi v treh najbolj varovanih bolnišnicah Velike Britanije. Skupaj je prestal že več kot trideset let zaporne kazni. V zadnjih desetih letih se je začel posvečati slikanju in pisanju poezije, za kar je prejel številne nagrade, njegove umetnine so bile razstavljene celo v londonski podzemni železnici. Bronson trenutno prestaja dosmrtno zaporno kazen.

f763ff464170aa492374d41fc08d
Film režiserja Nicolas Winding Refna, pod enostavnim naslovom Bronson, se sicer v veliki meri opira na življenjske dogodke portretiranca, kljub temu pa gre za fiktivno delo, ki različne dogodke iz življenja Bronsona poveže na povsem svojstven način. Malenkosti, kot so npr. poudarjena zrnatost slike, stilistična zvočna podlaga, že kar estetsko nasilje, unikatni kadri, ki dostikrat bolj spominjajo na gledališko igro kot pa na film, ter zanimivo podajanje zgodbe, ustvarijo posebno atmosfero in nam tako pričarajo povsem edinstveno izkušnjo. Po ogledu ima človek občutek, da gre pravzaprav za izvrstno mešanico filma, gledališke predstave in nekakšnega nasilnega baleta. Takorekoč tri v enem. Toda še vedno manjka glavna sestavina, zaradi katere je film o najbolj razvpitem britanskem zaporniku tako zelo prepričljiv. Seveda govorim o glavnem igralcu. Tom Hardy je razlog za odličnostjo ter srce in duša tega koščka sedme umetnosti. Ne čudi dejstvo, da naj bi se Hardy dolgo in zelo detajlno posvečal pripravi na vlogo, kar je vidno. Dotični performans je angleškega igralca postavil na svetovni filmski zemljevid.

bronson-2009-17911-155991108
Gre za odličen portret, ki se začne pri zunanjosti, kjer Hardy uspe na različnih ravneh. Od pristriženih brk, skrbno oblikovane postave, telesne govorice in nepremagljivega cockney narečja. Še bolj kot sama fizična ikonizacija pa presune paleta čustev, ki se gibljejo med lahkotnim humorjem, besom, obupom in norostjo. Hardyju uspe ujeti bistvo; pa naj bo to bistvo resničnega Bronsona ali zgolj bistvo glavnega lika filma, kot je bil zamišljen. Obenem doda nekaj, kar bolj kot načrtno, nastane spontano in povzdigne lik iz okvira danega filma ter ga malodane mitificira. Hardyjev Bronson je eden najbolj ikonskih filmskih antijunakov.

Ob vsem tem vseeno nekoliko moti očiten padec v dogajanju, ko se film prevesi v drugo polovico. Nekaj kadrov sicer še vedno ohranja prvotno substanco, so pa zato prav ti kadri krivi, da je padec še bolj opazen. Dejstvo, da je film “nekoliko krajši” in da proti koncu zopet pridobi na udarnosti, nekoliko omilijo vmesno nenavdahnjenost. Zagotovo pa k pozabi le tega pripomore zaključek, ki združi elemente raztresene preko filma, jih premeša in na ta način zelo dobro izpostavi kontrastnost Bronsonovega značaja. Ne, film Bronson ni za vse. Tudi ni film samih presežkov, čeravno mu to v mnogih pogledih uspe. Spreglejte pa ga vendarle ne.

Vtis:

IMDb

Lebi

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook