mformurd

Dial M for Murder (1954)

Pred kratkim sem med preklapljanjem kanalov ujel izdihljaje filma A Perfect Murder (1998), in ker me je videno pritegnilo, sem se odločil pobrskati po internetu, da bi si prebral nekoliko več o filmu. Hitro sem ugotovil, da gre pravzaprav za predelavo ene izmed Hitchcockovih mojstrovin, ki je nastala po predlogi Fredericka Knotta. V dotičnem filmu se Hitchcock loti sebi zelo ljube tematike, tj. popolnega umora.

Zaplet je preprost, nekdanji igralec tenisa Tony Wendice (Ray Milland) se nameri umoriti svojo ženo Margot Wendice (Grace Kelly), ki ima »skrivno« afero z znanim pisateljem kriminalnih romanov Markom Hallidayjem (Robert Cummings). V ta namen Tony celo leto skrbno načrtuje umor, katerega potankosti so nam razodete v odličnem prizoru oz. dialogu med Tonyjem in Charlesom Swannom (Anthony Dawson), ki pol prostovljno, predvsem pa nenadejano postane glavna figura v skrbno premišljenemu zločinu.

0087

Glede na to, da se večina dogajanja odvija zgolj v stanovanju Tonyja in Margot Wendice, si lahko predstavljamo zelo veliko reči, ki bi lahko šle narobe. Vendar temu ni tako in namesto dolgočasnih soočenj nas mojster suspenza počasti z odličnimi, vase srkajočimi dialogi, ki so “krivi” za odlično atmosfero, polno napetosti in pričakovanj.

Seveda pa mu to nikakor ne bi uspelo brez odlične igre glavnih akterjev, ki ponesejo odlično napisane dialoge in soočenja ter nas svojim šarmom in večplastnostjo navdušujejo tekom filma. Tony, spletkarski mož, ki se je namenil predvsem iz lastnega koristoljubja ubiti svojo ženo, gledalcu s svojo pretanjenostjo in karizmatičnostjo kaj hitro priraste k srcu in to navkljub njegovi deviantni nameri. Po drugi strani si ne moremo pomagati, da se nam ne bi zasmilila tudi prelestna, nezvesta Margot, ki ujeta v načrte svojega moža zgolj sledi usodi, ki ji jo je namenil.

0455

Za stalno negotovost glede tega, kako se bodo stvari odvile, pa dodobra poskrbi glavni inšpektor Hubbard (John Williams), ki s svojo pronicljivostjo in pridržano sumničavostjo v dvom spravlja tako vpletene kot tudi gledalca. Še najmanj bi lahko rekli navduši ljubimec Mark Halliday, kar bi lahko do neke mere pripisali njegovi vlogi. Pravzaprav pa je to ena izmed redkih, če ne celo edina stvar, ob katero se lahko obregnem.

dial1

Film Dial M for Murder priporočam slehernemu ljubitelju kriminalk in suspenza. In čeravno bi znala letnica (1954) nastanka te mojstrovine marsikaterega nekoliko mlajšega gledalca odvrniti od ogleda, lahko mirne volje rečem, da bi s tem, sploh ljubitelj dobrega filma, naredil veliko napako.

Vtis:

IMDb

Lebi

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook