sunsetltd

The Sunset Limited (2011)

Dva moška sedeča v stanovanju, nasprotujočih si prepričanj. Takole bi lahko povzeli minimalističen zaplet filma The Sunset Limited. Black (Samuel L. Jackson) in White (Tommy Lee Jones)* se znajdeta v stanovanju prvega, zatem ko drugi skuša narediti samomor, prvemu pa to po naključju uspe preprečiti. Črni – veren, neizobražen človek in predvsem optimist, iskreno zaskrbljen nad namero Belega – skuša doumeti razloge za takšno dejanje in ga odvrniti od ponovitve tega. Beli je ateist, profesor, pesimistično vdan v usodo. In če je zaplet po eni strani preprost, je debata, ki se razvname, prav nasprotno – globoka in izvrstno domišljena.

the_sunset_limited03

Medtem ko je za super predlogo poskrbel Cormack Mccarthy, verjetno ni potrebno izgubljati besed, da za vse ostalo odlično poskrbita prekaljena Samuel L. Jackson in Tommy Lee Jones. Prav zaradi njune fantastične igre dobijo misli in ideje, ki izhajajo iz dialogov, še dodatno težo in gledalca zelo težko pustijo hladnega. Priča smo pravi filozofski debati, katere jedro je vprašanje o obstoju Boga in smislu obstoja. Je znanje res prekletstvo, ki posamezniku počasi odpira oči in ga sočasno vodi v neizbežno pogubo, v tem primeru samomor? Ali je rešitev vera v Boga?

The-Sunset-Limited-movie-trailer

Pa vendar je zgoraj napisano le jedro debate protagonistov. Njun pogovor odpira in se dotika večnih vprašanj, na katera nikoli ne bomo imeli absolutnih odgovorov oz. bodo odgovori od osebe do osebe zelo različni, še najverjetneje pa jih večinoma enostavno ne bo. Zato je zares neverjetno, kako prefinjeno so vsa ta vprašanja in misli povezane v skupek dialogov in zgodbic, ki jih podajata obe glavni osebi. Minimalističen kader k temu le pridoda in še bolj izpostavi misli in vprašanja raztresena skozi celoten film.

the_sunset_limited02

Še večji dosežek ustvarjalcev in igralcev pa je morebiti ta, da se lahko poistovetiš tako z enim kot tudi z drugim ne glede na svoja lastna prepričanja. Način, na kakršnega podajata svoja mnenja, je namreč inteligenten in dobro argumentiran. In prav zaradi tega se lahko, kljub njunemu izrazitemu nasprotovanju ali celo konfliktu strinjamo v marsičem z obema. Nič ni zgolj črno, niti ne zgolj belo. Kdo ve, morda bodo po ogledu ateisti brali Sveto pismo, kristjani pa iskali senco v svetlobi. Morda, morda ne. Z gotovostjo pa lahko ugotovimo, da se drveči Sunset Limited ne ustavlja niti po končanem ogledu.

Vtis:

imdb

* v nadaljevanju Črni in Beli

Lebi

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook