joker

The Dark Knight (2008)

Po uvodnem Batman Begins, ki je ne le navdušil kot samostojen izdelek, temveč postavil tudi zelo visoka pričakovanja za naslednji film, smo po nekajletnem čakanju vendarle dobili nadaljevanje, ki nadaljuje zgodbo Bruca Wayna oz. Batmana. Gotham je s pomočjo svojega zvestega netopirskega junaka in neustrašnega tožilca Harveyja Denta postal precej bolj varno mesto. Mafijske združbe, ki so poprej s strahom obvladovale mesto in njegove meščane, pa so sedaj le še senca svoje zločinske preteklosti.

the_dark_knight_movie_image_01

Uvodni prizor nas porine v središče dogajanja in namigne na nekoliko bolj akcijsko naravnan drugi del trilogije, hkrati pa se prvič srečamo z Jokerjem in njegovim nepredvidljivim, edinstvenim značajem. Joker, kot si ga je zamislil Nolan, in kakršnega je upodobil nesrečno preminuli Heath Ledger, se izkaže za povsem drugačnega antagonista, kot sta jih bila Batman in Gotham vajena. In prav ta drugačnost, nepredvidljivost, in pa predvsem nerazumevanje motivov, ki ženejo Jokerja, predstavlja veliko nevarnost na novo postavljenim temeljem varnosti.

Dark-Knight-Joker

Če je bil središčni motiv v predhodniku strah, je tokrat v ospredju kaos kot čisto nasprotje ustaljenemu družbenemu redu in je posledično toliko bolj v nasprotju z idealom, ki ga predstavlja Batman. Lahko bi rekli, da je obstoj Jokerja v mestu, katerega zaščitnik je Batman, neizogiben in logično potreben. Ustvarjalcem je z izjemnim občutkom uspelo na velik zaslon prenesti ključne elemente stripovske podlage,  notranji idejni boj med likoma pa je zaradi tega še bolj prepričljiv, kar pa izhaja predvsem iz dejstva, da sta Batman in Joker takorekoč zrcalni podobi, v smislu dobrega in slabega, anarhičnega in urejenega.

alfred

Agent kaosa je kljub fizični inferiornosti, ki je Batman ironično pravzaprav ne more izkoristiti, še kako velika grožnja, in to s svojim pretkanim načrtom tudi v veliki meri upraviči. Ob tem ni presenetljivo, da zahvaljujoč odlični igri Ledgerja, Joker malodane zasenči Batmana. Liku, ki je bil interpretiran in upodobljen že ničkolikokrat, doda unikaten pečat, obenem pa ohrani bistvo njegovega norega, norčavega jaza. Začenši z govorom in vpadljivo, na trenutke že kar lutkasto govorico telesa, in ob izvrstni maski ter nenazadnje v luči odličnih dialogov, lahko zaključimo, da tako dodelanega in premišljenega Jokerja na filmskemu platnu še ni bilo. Posthumni oskar to misel dodatno podpkrepi.

dark_knight_7

Seveda ne bi šlo brez »stare« odlične zasedbe, ki tudi tokrat ne razočara. Navdušujejo pa tudi novi igralci. Maggie Gyllenhaal v vlogi Rachel Dawes zamenja sicer solidno Katie Holmes, Harveyja Denta oziroma njegov alter ego pa še bolj prepričljivo odigra Aaron Eckhart. Ne manjka niti Eric Roberts, ki tudi tokrat uživa in navdušuje v njemu značilni vlogi. Osebno bi si želel nekoliko več pomenskih prizorov z Bruceom, kar pa je verjetno edina pripomba, pa še ta gre na rovaš tega, da je Christian Bale v tej vlogi enostavno odličen. V navezi z Michaelom Cainom, ki se vrne kot Alfred, namreč zopet briljirata in nasploh je izjemna kemija, tako med starimi kot tudi novimi igralci, še kako opazna, in le še okrepi gledalčevo čustveno povezanost z liki ter zgodbo.

dark-knight-cycle

In če je bilo Nolanovemu netopirskemu prvencu moč očitati akcijsko podhranjenost in nenavdahnjenost, temu v The Dark Knight zagotovo ni tako. Sicer je res, da se proti koncu dogajanje nekoliko zavleče – sploh če primerjamo izvrsten tempo, ki krasi preostali del filma –, kar pa ne ogrozi spektakularnosti in udarnosti filma. Če že, lahko očitamo režiserju ravno to, da se z vsakim prizorom kar malce preveč trudi preseči predhodnega, kar pa težko pusti trajnejšo zamero. Izjemna fotografija, enkratna zvočna podlaga nenadkriljivega Hansa Zimmra in Nolanov neprekosljiv občutek za veličastnost, tvorijo čudovito celoto. Takšnemu režijskemu dosežku težko oporekamo.

two-face-harvey-dent-in-car-snapshot20080504112013.bmp

Film uspe preseči jedrno zgodbo o super junakih. V premiso je posredno vključena aktualna problematika sodobnega sveta. Postavlja vprašanja o demokraciji in anarhiji, volji ljudstva, relativnosti moralnih vrednot, razlikah med navadnimi in vplivnimi ljudmi … Na ta način postane film The Dark Knight integralen del mita o Batmanu in  obvezen ogled za vse ljubitelje Temnega viteza, predvsem pa privržence na zgodbi osnovane akcije. Z nadgradnjo osnovne formule krepko preseže večino predstavnikov akcijskega žanra, v okviru podžanra superjunakov pa postavi nov mejnik.

IMDb

Lebinger

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook