t5xbng0kwe2qoggt2uolfpzl1yd

Incendies (2010)

Družinske skrivnosti se prepletejo z vojnimi grozotami v temačni drami režiserja Denisa Villeneuvea,  Incendies. V glavnih vlogah te, po igri »Scorched« (Wajdi Mouawad) posnete, filmske mojstrovine nastopajo Lubna Azabal (Nawal Marwan), Mélissa Désormeaux-Poulin (Jeanne Marwan) in Maxim Gaudette (Simon Marwan). Kljub relativno neznani igralski zasedbi, je film požel veliko uspeha ter si prislužil tudi nominacijo za oskarja v kategoriji za najboljši tujejezični film.

Prosim, da me pokopljete brez krste, brez molitve, vgraviranega imena, spomenika, golo in z obrazom obrnjeno proč od sveta. Brez epitafa za tiste, ki ne držijo obljub. Otroštvo je nož v grlu, ki ga ni enostavno odstraniti. To so navodila za pogreb, ki jih je v svoji oporoki zapisala Nawal, mati Jeanne in Simona. Zgodba je postavljena v kanadski Quebec, kjer sta poleg navodil, dvojčkoma izročeni še dve pismi.  Želja pokojne je, da prvo izročita svojemu očetu, drugo pa svojemu bratu. Ko bosta dostavljeni, bosta od notarja prejela še zadnje sporočilo. Molk bo prekinjen, obljuba izpolnjena in šele tedaj bo lahko Nawal našla mir v onostranstvu. Vse lepo in prav, a kaj ko Jeanne in Simon nimata brata, njun oče pa je že dolgo mrtev. Da bi razvozlala materino sporočilo se morata odpraviti po njenih življenjskih sledeh v dežele Srednjega Vzhoda, tam pa bosta odkrila resnico, ki si je ne moreta niti predstavljati.

incendies_2010_01

Film že v uvodu napove, da to ne bo običajna filmska izkušnja. Soba polna sirot, med njimi pa deček s prodirajočimi očmi in pogledom strahu, jeze in zamere. V ozadju slišimo skladbo »You and Whose Army«, skupine Radiohead, ki nas hipnotizira in vtisne v spomin enega najbolj prepoznavnih prizorov filma. Najbolj presenetljiv vidik filma je mogoče ravno glasba skupine Radiohead (skozi film jo zaslišimo večkrat), s katero film subtilno poveže sodobni svet v katerem živimo s svetom, ki nam je popolnoma tuj.

Drama, katere deli so mojstrsko prepleteni v celoto, združuje preteklost, sedanjost in prihodnost. Občudujemo jo lahko z mnogo vidikov, saj je Villeneuve ustvaril mojstrovino z modrostjo in globino. Na prvi pogled mogoče deluje kot običajni protivojni film, a se v ozadju skriva mnogo več. Za razliko podobnih filmov je Incendies politično nepristranski, ne obsoja in se vzdrži vsakršnega komentarja. Deluje zgolj na osebni ravni, gledalec pa je tisti, ki dogajanje postavi v  širši kontekst.

at-08_0bsmqe3b

Kljub temu, da nikoli dejansko ne izvemo, kje se zgodba dogaja, lahko iz okoliščin sklepamo, da gre za državo Srednjega Vzhoda, Libanon.  Državljanska vojna  (1975-1990) je terjala na tisoče življenj, državo pa pustila opustošeno. Toda vojna ni središče filma. Kaj torej je središče zgodbe, postavljene v deželo, kjer vlada le smrt? Življenje! Rojstvo, smrt, ljubezen in sovraštvo ter vse vmes. Incendies je zgodba o obupu, žalovanju, maščevanju, hkrati pa je zgodba o upanju, preživetju, predvsem pa o materini brezpogojni ljubezni do svojega otroka.  

Film krasi počasen tempo, a gledalca neprestano ohranja v napetosti skrivnostnosti dogajanja. Kljub dolgim prizorom film vse nadoknadi z izjemno kinematografijo in odlično igralsko zasedbo. Izpostavil bi odnos med protagonistko in njenima otrokoma, ki matere nikoli nista popolnoma poznala in razumela. Na videz nevrotična, v resnici pa neustrašna ženska, ki je v življenju preživela, kar bi samo peščica. Ideja, ki je že sama po sebi vredna ogleda filma.

incendies_061

Naslov »Incendies« je simboličen in temelji na francoski besedi, ki pomeni divji ogenj. Inferno, ki vse pred seboj zmelje v prah. Plameni vojne človeka opečejo in ga za vedno spremenijo. Globoke brazgotine pa se lahko prenesejo tudi na naslednjo generacijo, v tem primeru na Jeanne in Simona. Incendies gledalcu sporoča, da moramo pozabiti na sovraštvo iz preteklosti, saj drugače izgubljamo sedanjost. So filmi, ki jih gledamo le za krajšanje časa in so filmi, ki nam okoli nas odpirajo svetove in kažejo poti. Verjetno ni potrebno poudariti v katero skupino spada Incendies. 

Vtis:

imdb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

One thought on “Incendies (2010)

Comments are closed.