into-the-wild2

Into the Wild (2007)

Sonce, narava, živali in modro nebo. Raj na zemlji. Za mladega Chrissa McCandlessa pa so sanje postale resničnost. Režiser Sean Penn je s svojim četrtim celovečercem Into the Wild ustvaril filmsko mojstrovino, ki med drugim govori o iskanju samega sebe in človekovi bitki z naravo. V glavnih vlogah nastopajo Emile Hirsch (Chriss), William Hurt (Walt) in Marcia Gay Harden (Billie). Kot stranske vloge pa se Chrissu tekom filma predstavijo tudi Vince Vaughn (Wayne), Zach Galifianakis (Kevin), Kristen Stewart (Tracy) in Hal Holbrook (Ron).

into-the-wild-2007-012-09

Film je posnet po istoimenski knjižni uspešnici Jona Krakauerja in temelji na resničnih dogodkih. Chris Mccandless, član premožne družine in bodoči pravnik, se odloči zapustiti svoje običajno življenje in se odpravi na potovanje do Aljaske. Septembra 1992 , skoraj pet mesecev zatem, ko je Chriss sam in neopremljen izginil v divjino Aljaske, je bil najden mrtev. Star je bil zgolj 24 let.

Za večino ljudi je ideja o življenju izven stresnega urbanega življenja in vrnitvi v naravo nadvse privlačna. Chriss se je zavedal vsakodnevnega napora današnjega sveta in se temu uprl. Za razliko tistih, ki o tem le sanjajo, je zapustil svoje perspektivno življenje, nelegalno prečkal reko Colorado, se pretihotapil na vlak, prepotoval Ameriko in se med tem dotaknil življenja skorajda vseh, ki jih je srečal. Njegov cilj je bila Aljaska. Dežela neskončne lepote, kjer bi Chriss lahko zaživel svoje sanje in našel smisel življenja.

into-the-wild-into-the-wild-09-01-2008-21-09-2007-14-g

Into the Wild se lahko pohvali z odlično igralsko zasedbo. Hirsch (The Girl Next Door, Alpha Dog) ne le ujame duh Chrissa, ampak se vanj preobrazi tudi fizično. Podobnost ob koncu filma je neverjetna. Chriss je romantični idealist. Trmast, odločen in sebičen. V svoji želji po pobegu iz materialnega sveta ne pomisli na posledice, ki jih ob tem utrpi njegova družina. Njegova disfunkcionalnost, enigmatičnost in čustvena izoliranost se lepo pokažejo, ko v filmu izreče, da radosti življenja ne izvirajo iz človeških odnosov. Pa je temu res tako? Presodite lahko sami … Chrissovo ravnanje je predstavljeno herojsko, a v svarilnem duhu. Pogumno, a hkrati nespametno. Film ne idealizira njegovih odločitev, temveč le občuduje človeka, ki je sledil svojim sanjam in idealom, kar ga je na koncu stalo življenja.

2007_into_the_wild_005

Stranski igralci imajo prav tako pomembno vlogo, saj skupaj sestavljajo mozaik življenja. Vince Vaughn se oddalji od zanj običajnih vlog in se nam predstavi v vlogi farmerja, ki zaposli Chrissa. Catherine Keener se predstavi v vlogi hipijke, ženske srednjih let, ki s svojim možem potuje preko države. V malo drugačni vlogi spoznamo tudi Kristen Stewart, kar je nadvse dobrodošlo. Hal Holbrook pa je tisti, ki zablesti v vlogi ostarelega možakarja, s katerim se Chriss tekom svojega potovanja spoprijatelji. Njegovi prizori s Hirschom pa privabijo na obraz nasmeh še tako mrkemu gledalcu. Prislužil si je tudi nominacijo za oskarja, s tem pa obogatil svojo že tako zavidanja vredno igralsko kariero.

Penn v sodelovanju s kinematografom Ericom Gautierjem (The Motorcycle Diaries) ujame tako veličastnost, kot tudi krutost divjine. Bohotno kinematografijo, ki zajame divjo Aljasko v vsej njeni slavi, krasi glasbena spremljava kitarista in pevca skupine Pearl Jam, Eddieja Vedderja. Tokrat se je preizkusil v »folk rock« zvrsti, za glavno temo »Guaranteed« pa je prejel zlati globus. Nedvomno soundtrack, ki ne sme manjkati v vaši zbirki. Into the Wild je osupljivo umetniško delo, narejeno z ljubeznijo režiserja Sean Penna.To je bila zgodba, ki je enostavno morala biti povedana. Že samo dejstvo, da je za pravice za snemanje s strani družine McCandless čakal deset let, pove veliko. Je najbolj dovršeno delo Seana Penna, ki je do sedaj režiral tudi filme The Indian Runner, The Crossing Guard and The Pledge.

into_the_wild_emile_hirsch_1920x1080_15312

Zaključil bi tam, kjer Into the Wild prične, tj. z besedami Lorda Byrona: »There is society where none intrudes.« O Chrissu McCandlessu obstaja mnogo teorij. Nekateri trdijo, da je bil nor, aroganten in preprosto nespameten. Drugi pa ga opevajo kot idealista, polnega strasti in poguma. Človek, ki je bil pripravljen stopiti korak dlje. Težko je biti rahločuten ob smrti tako mladega človeka, a film lepo poudari, da je bil  v svojih zadnjih trenutkih Chriss srečen kot še nikoli prej. Živel je po svojih načelih in uresničil svoje sanje, v tem pa se skriva svojevrstna lepota. Into the Wild je film umirajoče vrste. Priporočam ga vsem lačnim pustolovščine, ki si ne bojijo iti »Into the Wild«.

Vtis:

 imdb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

One thought on “Into the Wild (2007)

Comments are closed.