45cinemapickiller

Killer Joe (2011)

William Friedkin je udaril ponovno. Tokrat s sadistično-kriminalnim trilerjem Killer Joe, za katerega je po istoimenski drami scenarij priredil Tracy Letts (Bug, 2006). Čeprav od najbolj kultne grozljivke našega časa, The Exorcist, mineva slabih štirideset let, je Friedkin dokazal, da še vedno zna šokirati občinstvo. V dobi, v kateri je inovativnost izgubila ves svoj pomen, so podobni filmi še toliko bolj zaželeni in cenjeni. V filmu nastopajo Matthew McConaughey, Emile Hirsch, Juno Temple, Thomas Haden Church in Gina Gershon. Film pa ni doživel svetovnega uspeha, kar je glede na njegovo tematiko pričakovano. Zaradi prizorov nasilja in spolnosti v Ameriki si je prislužil oznako NC-17, kar pomeni, da si ga mlajši od 17 let niso smeli ogledati v kinematografih. Od začetnega proračuna 10 milijonov dolarjev je prek kinematografov po svetu zaslužil le 3,5 milijonov dolarjev.
killer-joe-2011-1676388-1Zgodba govori o disfunkcionalni družini nižjega družbenega razreda, ki načrtuje umor matere, da bi se dokopala do njenega življenjskega zavarovanja, ki je vredno 50 tisoč dolarjev. Ideje se domisli sin Chris, nepomembni razpečevalec mamil, ki zaradi izgubljene droge, pristane v resnih težavah, iz katerih ga lahko reši le omenjenih 50 tisoč dolarjev. Načrtu se hitro pridružita tudi njegov oče (Thomas Haden Church) in mačeha (Gina Gershon). Za delo najamejo Joe Cooperja, šerifa, ki si postrani služi denar kot plačani morilec. Ta pa bo delo opravil le ob predhodnem honorarju, zato družini ne ostane drugega, kot da mu v zameno za honorar do zaključka kupčije izročijo najmlajšo članico družine, samosvojo Dottie (Juno Temple). Bo družini uspelo izpeljati na pogled zelo preprost načrt?
Matthew McConaughey prikaže, po mojem skromnem mnenju, najboljšo predstavo svoje kariere. Igralec, ki je večinoma znan po vlogah v hollywoodskih romantičnih komedijah, tokrat izbere popolnoma drugačno vlogo, in sicer sociopatskega morilca. Killer Joe je natančen, preračunljiv in skrivnosten. Nikoli ne veš, kaj bo storil naslednje. V filmu ne povzdigne glasu, a ima kljub temu situacijo vedno pod kontrolo. A brez skrbi dekleta, kot pričakovano, je Hollywoodski lepotec tudi v svojem najnovejšem filmu našel priložnost, da odstrani svojo srajco in morda še več … Pohvaliti je potrebno tudi predstave ostalih igralcev, predvsem bi izpostavil Juno Temple in Thomasa Hadena Churcha.
KillerJoe_2010.12.07_Day19of28_MG_6178.jpgVerjamem, da v vsakem človeku obstaja dobro in zlo.” (William Friedkin). Takole je režiser opisal idejo za filmom, ki uspe predvsem zaradi izjemnega tempa zgodbe in kombinacije nasilja ter humorja. V trenutku, ko nas film pošteno nasmeji, režiser Friedkin sproščeno vzdušje prekine s serijo brutalnih prizorov in obratno. Dogajanje v filmu je zelo omejeno, središče pa predstavlja avtoprikolica družine Smith, ki skozi zgodbo ustvarja vse bolj klavstrofobičen občutek, medtem ko Joe kot nekakšen parazit počasi razjeda družino od znotraj. Po pravici povedano  je Killer Joe zmešnjava, toda predvsem v dobrem smislu.  Zakaj bi moral film odgovoriti na vsa vprašanja ali gledalcu podati zgodbo popolnoma linearno? Kam je šla filmska misterioznost in sposobnost, da pripravi gledalca k razmišljanju? Dejstva, kot je ta, da družinski pes neprestano laja na družino, nikoli pa na Killer Joea, ali pa, da žrtve umora in njenega fanta nikoli dejansko ne spoznamo, film le obogatijo in ne nasprotno.

killer-joe_2Dejstvo je, da je primarni cilj filma, Killer Joe, šokirati. To mu navsezadnje uspe že v uvodni sceni, ko nam na naše in Chrisovo (Emile Hirsch) presenečenje, film razbije tabu golote. A to ni vse, kar lahko ponudi. Friedkin v svojo najnovejšo mojstrovino vseeno umesti tudi nekatere pomembnejše socialne komentarje, kot so ameriške sanje o hitrem zaslužku, družinske vrednote, religija, televizija, neizobraženost in prehrana. Zagotavljam vam, da boste po ogledu filma zagotovo imeli drugačen pogled na kentuckyjski ocvrti piščanec. Killer Joe ponudi ‘killer’ like, ‘killer’ dialoge in predvsem ‘killer’ zabavo. Je provokativna mojstrovina, ki jo boste vzljubili ali pa zasovražili. V vsakem primeru vas film ne bo pustil ravnodušne.

Vtis:

imdb

 G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook