Clipboard01

Life of Pi (2012)

Da, film Life of Pi je nastal na podlagi istoimenske knjižne uspešnice Yanna Martela iz leta 2001. Da, knjiga je bila prodana v več kot desetih milijonih izvodih. Da, kar nekaj londonskih založniških hiš je izdajo knjige zavrnilo. In da, film si je zaslužil 11 nominacij za oskarja in nato v štirih kategorijah le-tega tudi odnesel.

Young Pi Patel-Ayush Tandon

Upravičeno si je torej zastaviti vprašanje, o čem pravzaprav govori knjiga oz. film, ki je požel tako veliko uspeha? Lahko bi enostavno rekli, da je to zgodba o življenju fanta, ki doživi in preživi brodolom. Takšnemu povzetku ni kaj dosti očitati, saj bi bilo kar nekako utopično, če bi z opisom jedra zgodbe skušali povzeti bistvo te čudovite pripovedi.

Life of Pi je namreč ena izmed tistih zgodb, ki še dolgo ostane v spominu in se nam nekoč, ko smo že mislili, da smo jo nekje na poti skozi življenje pozabili, zopet prikrade v misli. Film knjigi v tem pogledu prav nič ne odvzame in navkljub nekaterim neizogibnim ter očitnim razlikam ohranja sporočilnost ter razsežnost tematike, ki krasita pisno obliko.

life-of-pi

Celotno pripoved Piscina Molitorja Patela: vse od zgodnjih let odraščanja, spoznavanja različnih ver, prve ljubezni, brodoloma, izkušnje na morju in trenutka, ko ga najdejo na mehiški obali, izvemo iz ust njega samega. V Kanadi ga namreč obišče pisatelj, ki po spletu okoliščin izve za zgodbo, ki naj bi ga prepričala v obstoj boga. Tako skozi prikupen uvod izvemo, kako je Piscine dobil svoj vzdevek Pi in da je njegova družina imela v lasti živalski vrt, s katerim so se v želji po boljšem življenju odpravili v Kanado. Pot, ki se izkaže za usodno v mnogih pogledih.

Sher-Khan-Postponed-Salman-Khan-wants-Bengal-tiger-as-good-as-richard-parker-2

Pretežen del filma se odvija v rešilnem čolnu sredi Tihega oceana, katerega Pi (Suraj Sharma) deli z nenavadnim sopotnikom, bengalskim tigrom. Soočenega z izgubo družine in brezizhodnim položajem ga usoda postavi na pot dogodivščine, ki si jo bo zapomnil za vedno. Zgodba o preživetju ter spopadanju s samim seboj ni nič novega, vendar ima v tem primeru izrazito svojstven pridih.

V uvodnem delu je gledalcu preko dialogov in posameznih misli ponujeno ogrodje, znotraj katerega je v nadaljevanju po brodolomu skorajda nezavedno “prisiljen” razmišljati. Vprašanja se namreč ponujajo kar sama od sebe, spogledujejo pa se z osnovnimi vprašanji človeka. Vera, filozofija in človek ter njegovo življenje so ključni motivi, ki se tekom dogajanja medsebojno prepletajo.

life-of-pi-tiger

Simbolika je zelo izrazita. Manjši indici in reference, ki napeljujejo k nadaljnjemu razmisleku, so prefinjeno raztreseni in nagradijo pozornega gledalca. Živali imajo znotraj tega eno izmed ključnih vlog. Bistveno je, da so simboli lep primer malih stvari, ki v sebi nosijo veličino, v našem primeru pa postavljajo velika vprašanja, znotraj katerih se človek nemalokrat počuti majhnega.

Ob vsem naštetem pa je pomembno izpostaviti dejstvo, da nam nagrajeni režiser Ang Lee, ob čudoviti zvočni podlagi in magičnih kadrih daje dovolj časa, da porajajoča se vprašanja vsrkamo, začutimo in premislimo. Prizori, v katerih se zvok in slika zlijeta z veličastnostjo oceana, so naravnost navdušujoči. Občutek naše lastne majhnosti nasproti mogočnosti narave, ki nas ob tem prevzame, na nek način sovpada z obravnavano tematiko. Oskarji gor ali dol, ko se vizualni, slušni in čustveni aspekti popotovanja združijo, lahko razumemo, zakaj je film področje umetniškega ustvarjanja. Life of Pi je brez dvoma izjemen vizualno-režijski dosežek, ki mu ne bo težko najti svojega mesta znotraj devete umetnosti.

U154P5029T2D538010F24DT20121215091144

Brez skrbi lahko ostanete tudi tisti, ki ste morebiti bili v dvomih glede igralcev. Ti opravijo svoje delo brezhibno. Suraj Sharma je odličen v vlogi brodolomca, navduši pa predvsem dejstvo, da gre za njegov prvenec, v katerem je moral za povrh vsega večino prizorov odigrati v bazenu, v družbi namišljenega tigra. Od preostalih gre izpostaviti predvsem očeta (Adil Hussain) in mladega Pija (Ayush Tandon). Nikakor pa ne moremo spregledati  preostale “malce bolj divje igralske zasedbe”, tj. živali, ki so v veliki meri realizirane s pomočjo računalniške tehnologije (CGI) in so vse od uvodnih portretov pa do samega konca pomemben del filmske celote.

Life-of-Pi-Adult-Pi

Na koncu se je potrebno vprašati, kaj sploh še povedati o filmu, katerega največje napake so minimalne nedoslednosti? Prav dosti ne. Lahko pa zaključimo z mislijo, da je zgodba Pijevega življenja v mnogih pogledih izjemen film, resničen dosežek ustvarjalcev pa je vseeno mogoče in predvsem ta, da jim je s pomočjo izjemne fotografije in režijske vizije uspelo še dodatno nadgraditi že tako odlično predlogo. Ne v smislu preseganja, temveč v smislu postavitve vsebine v novo obliko, za katero bi lahko rekli, da je sedaj, ko nam je dana, postala nepogrešljiv del osnovnega knjižnega dela.

Vtis:

imdb

Lebi

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook