hurricane

The Hurricane (1999)

Filmi, ki se opirajo na resnične dogodke oz. zgodbe, niso nikakršna redkost. Življenjska zgodba Rubina Carterja, ki si je v svoji boksarski karieri prislužil vzdevek »Hurricane«, je brez dvoma ena tistih, ki ji sami po sebi ne manjka veliko, da bi jo lahko pretvorili v odličen scenarij. Filmska upodobitev je bila tako skorajda neizbežna.

The Hurricane

Rubin Carter se je kot boskar srednje kategorije, udejstvoval med leti 1961-66. V tem času je v 40-ih dvobojih zabeležil 27 zmag. Leta 1966, natančneje 17. junija, pa se zgodi dogodek, ki odločilno spremeni potek njegove življenjske poti. V baru »Lafayette Bar and Grill« v New Jerseyju pride do streljanja, v katerem umrejo tri osebe, za kar poleg Carterja aretirajo in kasneje spoznajo za krivega še Johna Artisa. Skoraj dve desetletji za rešetkami je grozljiva številka, sploh ob dejstvu, da je, vsaj v pravnem smislu, vsa ta leta odsedel po nedolžnem.

Denzel-Washington-Best-Roles-Hurricane

Zakaj poudarek na – vsaj v pravnem smislu? Prvi razlog je seveda očiten, saj bi lahko nekoliko klišejsko rekli, da poznata resnico le bog in Rubin sam. Ker pa »iz praktičnih razlogov bog ni na voljo«, nam preostane le lastno, izrazito subjektivno mnenje. Svojo interpretacijo pa nam seveda (ne)posredno podaja režiser sam (Norman Jewison). Verjetno ni potrebno izpostaviti, kam se le-ta nagiba? Sicer pa to niti ni tako pomembno, kot se morda zdi na prvi pogled. Je pa zato zelo verjetno, da bo marsikdo po ogledu filma iz radovednosti pobrskal po spletu.

257ma9y

In čeravno je nedorečenost del čara, ki ga nosi film, je še toliko bolj pomembno oz. zanimivo, katerih tematik se znotraj zgodbe loteva. Osnovno je seveda vprašanje življenja v zaporu. Kako pravzaprav najti moč živeti, ob dejstvu, da prestajaš dosmrtno kazen? Seveda je tu pomemben tako fizičen kot tudi psihičen aspekt zaprtosti. Slednjega se film dotakne precej bolj, kar ne preseneča, saj sovpada s protagonistovo duhovno rastjo. Potem je tu še izredno pomemben faktor krivde. Je bolje, da se nekaj krivih izogne kazni kot pa, da je nekdo obsojen po krivem? Vsekakor vprašanje, v okviru katerega je vreden premislek. Gledano širše se odpirajo vprašanja rasizma in učinkovitosti sodnega sistema v ZDA ter analogno tudi o sodstvu  drugod.

url

Potrebno je poudariti, da film v tem pogledu uspe predvsem s pomočjo izrednega igralskega dosežka Denzela Washingtona. Njegov portret Rubina Carterja je nekaj zares izjemnega. Vse od vihravih začetkov pa do končne osvoboditve na ekranu ne gledamo Washingtona kot igralca, temveč Rubina kot osebo, kar je verjetno največji kompliment, ki ga lahko damo igralcu. Od ostalih gre izpostaviti Vicellous Reon Shannona, ki je kot nalašč za vlogo Lesre Martina.

2189_13_screenshot

Film Hurricane bi lahko priporočil vsakomur, predvsem pa tistim, ki imajo radi vsebinsko globoke filme z izrazito dramatično noto. Priporočilo bi lahko oprl tudi na predstavo odličnega Washingtona ali zgolj na zgodbo samo. Kaj vas bo na koncu prepričalo, da si boste film ogledali, navsezadnje niti ni tako pomembno. V kolikor pa si ga boste po prebranem dejansko ogledali, verjamem, da nad videnim nikakor ne boste razočarani.

Vtis:

imdb

Lebi

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook