WC9V4530.tif

Warrior (2011)

Brata se soočita v odločilnem boju njunega življenja znotraj kletke brutalnega športa MMA (mixed martial arts), v akcijski drami Warrior. Režiser in scenarist Gavin O’Connor (Miracle, 2004) je ustvaril enega najbolj spregledanih filmov zadnjih let, ki je popolna kombinacija športa in drame. V glavnih vlogah nastopajo Joel Edgerton (Brendan Conlon), Tom Hardy (Tommy Riordan) in Nick Nolte (Paddy Conlon). V stranskih vlogah pa Jennifer Morrison (Tess Conlon) in Frank Grillo (Frank Campana).

WC9V0630.tif

Brendan in Tommy sta brata Conlon. Vzgojena v disfunkcionalni družini, ki se je zaradi očeta Paddyja, nasilnega alkoholika,  skozi leta odtujila in razšla, sta fanta morala izbirati med skrbništvom mame ali očeta. Mlajši Tommy je odšel z materjo, medtem ko je Brendan, predvsem zaradi ljubezni svojega življenja, svoje bodoče žene Tess, ostal z očetom. V mladosti s strani očeta izurjena borca, sta se tako podala vsak svojo pot. Film se začne leta kasneje, kjer Brendan, sedaj profesor fizike, nikakor ne najde rešitve iz finančnih težav. Nezmožen spraviti v red svoje življenje, pa Tommy medtem še vedno beži pred bolečo preteklostjo. Izgubljeni fant, ki tava po svetu in išče najmanjšo luč življenja, ki bi ga vzdignila iz vodnjaka človeške odtujenosti.

warrior_2011_1284x1024_147731

V želji po denarju Brendan ponovno vstopi v borilni svet, ta poteza pa ga na koncu stane zaposlitve. Na robu obupa se odloči nastopiti na turnirju mešanih borilnih veščin Sparta, kjer zmagovalec pobere pet milijonov dolarjev.  Po spletu okoliščin se na turnir, ne vedoč za bratove namene,  prijavi tudi Tommy. Slednji si za svojega trenerja izbere očeta, saj je trenerstvo bila njegova edina dobra kvaliteta. Brata sta si pravo nasprotje, tako po karakterju, kot po tehniki bojevanja. Medtem, ko se Tommy zanaša na surovo silo, je Brendan toliko bolj podkovan tehnično. Izurjen, kako uporabiti nasprotnikovo moč v svojo korist in s prihodnostjo družine na kocki, ga ne ustavi prav nič. Usoda tako poskrbi za družinsko srečanje. Ko vsi trije fantje Conlon prispejo na turnir v Atlantic City, stare družinske zamere priplavajo na površje.

Warrior je navdihujoča zgodba o družini, časti in odrešitvi. Film raziskuje temne kotičke človeških odnosov,  ki se prenesejo v šport. Kombinacija največjih razsežnosti. Ironično, da razbito družino ponovno združi  turnir borilnih veščin. Prav tako je film o odpuščanju. O tem, kar enostavno moraš narediti. Včasih je pa prav to, kar moraš storiti, oprostiti stare zamere. Večina športnih filmov govori o zmagi, medtem ko Warrior ilustrira, da se lahko resnična zmaga skriva v porazu in obratno.

WC9V3051.CR2

Igralska zasedba opravi odlično delo. Izpostavil bi rad Nicka Nolteja, kralja stranskih vlog, ki si je za svojo vlogo prislužil nominacijo za oskarja. Ne smemo seveda pozabiti tudi na Joela Edgertona, ki je opozoril nase kot eden zelo perspektivnih igralcev. Resnična zvezda in glavno vodilo filma pa je Tom Hardy. Hardy je enostavno zver. Za snemanje je prestal naporno obdobje treniranja ter si nadel več kot trinajst kilogramov dodatnih mišic. Med snemanjem akcijskih prizorov si je med drugim polomil nekaj prstov, nategnil več mišic, zlomil rebra in prejel kar nekaj grdih modric. Kar večina igralcev pove z dolgimi monologi, Hardy uspe povedati že z držo telesa in pogledom. Nedvomno igralski biser nove generacije, katerega bomo imeli zagotovo privilegij spremljati tudi v prihodnosti.

Največja kritika filma je predvidljiv zadnji spopad bratov. Kritika se mi ne zdi upravičena, saj film ne polaga svojih upov na šokanten preobrat. Jasno je, da se bosta brata pomerila, toda bistvo filma ni cilj, temveč potovanje.

WC9V1290r.tif

Warrior je zmagovalec znotraj in zunaj arene. Blesti predvsem v vzdrževanju intenzivnosti in napetosti. Dvoboji polni emocij in skrhani družinski odnosi poskrbijo za pravo vožnjo s čustvenim vrtiljakom. Hkrati pa film nedvomno postreže tudi z akcijo borilnega športa MMA, ki se zdi resnična kot še nikoli prej. Za doživetje čudovite filmske izkušnje vam ni potrebno predhodno znanje o MMA. Sekvence dvobojev vam bodo tudi drugače pospešile srčni utrip in vas držale na robu sedeža vse do konca. Warrior nedvomno dostavi knock-out udarec.

Vtis:

imdb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

One thought on “Warrior (2011)

Comments are closed.