43413526735-4

Children of Men (2006)

Človeštvo se bliža koncu v apokaliptičnem trilerju režiserja in scenarista Alfonsa Cuarona (A Little Princess, Y Tu Mamá También), Children of Men. Delo temelji na istoimenskem romanu Phyllisa D. Jamesa. Preden je Cuaron ustvaril Children of Men, je najavil, da bo njegov naslednji projekt dramatiziral dogodke »Tlatelolco masakra« iz leta 1968, ko je mehiška vojska brutalno pobila čez 200 neoboroženih protestnikov. Film ni nikoli dobil zelene luči za snemanje, zato pa je na nek način Cuaron norost masakra upodobil s filmom Children of Men.

43413526735-6

Piše se leto 2027. Dvajset let človeške neplodnosti je pustilo svet v kaosu in na robu izumrtja. Mesta so v plamenih, na ulicah pa vlada nasilje. Imigranti iščejo zatočišče v Veliki Britaniji, kjer so prisotni še zadnji ostanki organizirane države. Postavljen v distopičen London, film sledi nekdanjemu borcu za človekove pravice, Theu Faronu, in Kee, po vsej verjetnosti edini nosečnici na planetu. Skupaj se poskušata prebiti do varnega zatočišča, organizacije »The Human Project«, kjer bo Keejin otrok znanstvenikom pomagal rešiti usodo človeštva. 

V filmu, kjer nastopa majhno število igralcev, morajo le-ti svoje delo opraviti še toliko bolje. Cliwe Oven si je z leti v Hollywoodu resnično ustvaril status superzvednika, ki ga s filmi, kot je Children of Men, le še potrjuje. Zagotovo ena najboljših predstav njegove kariere. Na platnu se mu pridruži Julianne Moore, še eno veliko ime filmskega sveta, ki se tokrat predstavi v stranski vlogi kot aktivistka Julian. Vsakdo, ki je seznanjen z delom igralca Michaela Caina, se tokrat lahko pripravi na manjše presenečenje. Večkratni nagrajenec oskarjev navduši z vlogo Jasperja, ostarelega hipija, ki Theu priskoči na pomoč takrat, ko jo ta najbolj potrebuje. Navdih za vlogo je dobil pri glasbeniku Johnu Lennonu. Njegovi prizori so resnično prijetni, filmu pa dodajo lahkotnejšo noto. 

43413526735-11

Za izjemno kinematografijo in pristen videz filma je poskrbel Emmanuel Lubezki, ki je predhodno delal na filmih A Little Princess, The Tree Of Life, Ali, The New World in Sleepy Hollow. Children of Men je film, ki bolj kot z dejansko zgodbo, navduši s podrobnostmi v ozadju. Ne vsiljuje nepotrebnega razlaganja videnega, ampak gledalcu pušča zgolj sledi. Izpostavil bi prizor, kjer lahko vidimo kip Michelangelovega Davida, postavljenega v praznem poslopju, skritega očem javnosti. Kaj je umetnost izvzeta iz konteksta? Nič. Umetnost deluje le, če simbolizira določen svet. Ko ta svet manjka, umetnost izgubi svoj prvotni namen. 

Film je prejel pozitivne kritike tudi s strani Slavoja Žižka. Predstavil je kar nekaj vpogledov in teorij. Po njegovem mnenju je film postavljen v Veliko Britanijo z namenom. Britanija nima ustave, ampak se  opira na tradicijo. Ko izgubi to tradicijo, so posledice še toliko hujše. Prav tako ga je pritegnil lik Jasperja, ostarelega hipija. Prav šestedeseta leta prejšnega stoletja je obdobje, kjer naj bi se začela dekadenca sveta. Film se v celoti izogiba prizorom spolnosti, kar je glede na tematiko filma zelo zanimivo. Ponovno rojstvo je duhovno in ne fizično. To simbolizira ladja, ki pelje do organizacije »The Human Project«. Ladja nima nobenih korenin, nič jo ne prizemljuje. Metafora, ki ponazarja, da ponovno vstajenje človeštva pomeni posekati obstoječe korenine in začeti znova. Politično je film nepristranski in zato deluje popolno, še doda Slavoj.

43413526735-5

Vizualno film namenoma prikliče podobe Abu Ghraib in Guantanamo Bay zapora. Režiser je prav tako hotel opozoriti na koncentracijska taborišča nacistične Nemčije in idejo holokavsta. To mu uspe s prizorom nemško govoroče zapornice zaprte v kletki in prizorom, v katerem britanska vojska pretepa nelegalne imigrante, v ozadju pa slišimo nemško skladbo z naslovom “Arbeit Macht Frei”. Naslov lahko prevedemo v »Delo osvobaja«, napis ki je visel nad vhodom največjega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz.     

Film raziskuje temo upanja in vere, to pa dopolni s pogostimi krščanskimi simboli. Teroristična organizacije se imenuje »Fishes« (krščanski simbol ribe), premiera filma se je poleg tega zgodila na božični dan. Kee razkrije svojo nosečnost v skednju, in ko jo Theo vpraša, kdo je oče, mu v šali odgovori, da je devica. Liki pogosto uporabijo izraz »Jesus Christ«. Mnogi kritiki vidijo v filmu moderno verzijo zgodbe o Kristusovem rojstvu. 

43413526735-14

Children of Men vsebuje kar nekaj dolgih prizorov, posnetih brez prekinitev, v katerih se odvijajo kompleksne scenografije. Podobni kadri so naporni in zahtevni, potrebna pa je tudi izjemna časovna in prostorska koordinacija vseh sodelujočih. Najdaljši prizor traja kar 454 sekund, vodstvo filma pa je priznalo, da so za dosežen učinek ponekod uporabili CGI. Kot zanimivost lahko povem, da je postavitev kadra proti koncu filma, v katerem Theo išče Kee, trajala štirinajst dni, za vsako ponovitev pa še dodatnih pet ur.

Children of Men je inteligentna futuristična drama, ki deluje kot prepričljiva temačna vizija prihodnosti in nedvomno sodi na vaš filmski seznam. Strašljivo, a hkrati impresivno delo, ki predstavlja največji možen poklon filmski industriji. 

Vtis:

imdb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook