the-perks-of-being-a-wallflower-6-1-2

The Perks of Being a Wallflower (2012)

Filmi o odraščanju pridejo običajno v dveh oblikah – sproščeno zabavni (Superbad, American Pie, 10 Things I Hate About You) ali že skoraj depresivni (My Girl, Dead Poets Society, Bridge to Terabithia). Filmska priredba istoimenskega romana Stephena Chboskyja, The Perks of Being a Wallflower, je mešanica obeh. Ljubitelji knjižne uspešnice boste zadovoljni s kinematografskim prevodom, kako ne bi bili, saj ga je režiral sam avtor romana.

Zgodba govori o petnajstletnem Charlieju (Logan Lerman), sramežljivem najstniku, ki se sooča s prvo ljubeznijo, samomorom najboljšega prijatelja in mentalno boleznijo. V želji, da bi končno našel skupino prijateljev, v kateri bi lahko našel samega sebe, se spoprijatelji s Sam (Watson) in njenim polbratom Patrickom (Miller). Kmalu postanejo nerazdružljiv trio, njihovo prijateljstvo pa za Charlieja pomeni zelo pomemben stik s svetom običajnega najstnika.

hr_the_perks_of_being_a_wallflower_30

Prizori, kot sta npr. plesanje na glasbeno uspešnico iz 80-desetih let »Come on Eileen« in vožnja skozi tunel ob spremljavi skladbe »Heroes« Davida Bowieja, uspejo predvsem zaradi kemije in prepričljivosti igralcev.

Logan Lerman (My One and Only, Percy Jackson: The Lightning Thief) igra Charlieja, ranljivega, občutljivega in osamljenega protagonista filma. Ko ga prvič zagledamo, se nam porodi vprašanje, zakaj je Charlie na prvi šolski dan tako osamljen, saj je čisto običajen mladenič. Na to vprašanje nam film odgovori postopoma skozi Charliejeva pisma, ki jih piše svojemu namišljenemu prijatelju. Lerman je s svojo (ne)igro za vlogo popoln.

Emma Watson pokaže eno boljših predstav v svoji karieri. Njena angleška eleganca, lepota in nedolžnost so popolna kombinacija za vlogo Sam. V Parizu rojena 23-letnica se v eni izmed prvih vlog izven »sage Harry Potter« predstavi kot vsestranska igralka, ki jo bomo v svetovnih filmskih uspešnicah nedvomno lahko spremljali tudi v prihodnosti.

THE PERKS OF BEING A WALLFLOWER

Največja zvezda filma pa je vsekakor Ezra Miller (City Island, We Need to Talk About Kevin). V filmu igra Patricka, homoseksualca, ki se ne boji biti to kar je. Patrick zablesti v vseh prizorih in poskrbi tudi za komične vložke v filmu. Toda tudi on ima svoje težave, kar naredi njegov lik še toliko bolj zanimiv, obenem pa je skozi to nasprotje Millerjev talent le še toliko bolj opazen. Igralec, katerega ime si je vredno zapomniti.

The Perks of Being a Wallflower obravnava nekaj težkih tem kot so samomor, depresija, homoseksualnost, alkoholizem itd.  Kljub temu, da film na trenutke zaide v temačne kotičke človeške psihe, je The Perks of Being a Wallflower prisrčen, veder in izrazito pozitiven film. Vsebuje mnogo prvin s katerimi se lahko hitro poistovetimo. Kljub obrabljenim tematikam, kot so prva ljubezen, maturantski ples, druženje s prijatelji ali zabave, film deluje sveže in inovativno.

the-perks-of-being-a-wallflower-3a

Film ni časovno definiran. Po eni strani izgleda moderno, po drugi strani pa liki poslušajo glasbene skupine kot so The Smiths, uporabljajo radio kasete in nikjer ne opazimo mobilnih telefonov. Prav tako ne vsebuje nepotrebnega sentimentalizma, liki ne prosijo odpuščanja ali našega razumevanja in kar je najbolj pomembno, film ne deluje vsiljeno. The Perks of Being a Wallflower preprosto deluje. Je spomin na stare čase, spomin namenjen vsem generacijam. Še bolj pomembno pa je mogoče to, da ni le še eden izmed mnogih napol dodelanih filmov z najstniško tematiko.

The Perks Of Being A Wallflower nas popelje v obdobje, kjer za najstnika ni nič bolj pomembno od česarkoli. Film vas bo nasmejal, razžalostil, razburil in ganil, vsekakor pa vam bo pričaral nostalgijo srednje šole, obdobje, kjer so se lahko vsa ta čustva zvrstila v samo enem popoldnevu.

Vtis:

imdb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

One thought on “The Perks of Being a Wallflower (2012)

Comments are closed.