beautiful-creatures-17178-1920x1080

Beautiful Creatures (2013)

Beautiful Creatures režiserja Richarda LaGravenesa (P.S. I Love You, Freedom Writers) je najnovejši izmed poskusov zaslužka znotraj romantično-fantazijskega žanra. Film je posnet po istoimenskem romanu pisateljic Kami Garcia in Margaret Stohl in nas na prvi pogled spominja na sagi Twilight in Harry Potter, a če film vsebuje nadnaravne elemente in romantično vsebino, to še ni razlog, da ga nemudoma odpišemo.

BEAUTIFUL CREATURES

Ste kdaj neprestano sanjali o osebi, ki je niste poznali? Kaj če to osebo nato spoznate v življenju? Točno to se je zgodilo Ethanu Wateju (Alden Ehrenreich), ko je spoznal prelepo in sila zapleteno Leno Duchannes (Alice Englert), nečakinjo Macona Ravenwooda (Jeremy Irons), samotarskega lastnika posestva Ravenwood. Ko spozna, da je prav Lena dekle njegovih sanj, si je ne more izbiti iz glave. Okoli rodbine kroži legenda o družinskem prekletstvu, zato ni čudno, da v mestu polnem verskih fanatikov, ki ga vodi konservativna gospa Lincoln (Emma Thompson), nočejo imeti opravka z Leno. Z Ethanom kmalu postaneta prijatelja, saj je on edini, ki jo resnično razume, prijateljstvo pa hitro postane poletna ljubezen.

Toda Lena ni običajno dekle. Kaj kmalu se izkaže, da so bile govorice deloma resnične, saj je Lenina celotna družina blagoslovljena z nadnaravnimi močmi. Lena je čarovnica oz. »caster« in ko bo dopolnila 16 let, se bo izkazalo, ali bo v njenem srcu prevladala svetloba ali tema. Lenina usoda pa je morda že zapečatena zaradi prekletstva, ki njo in Ethana posesa v gosto mrežo urokov in nevarnosti, iz katerih, kot kaže, ni izhoda. Če vključimo še odtujeno mati Sarafine in sestrično Ridley (Emmy Rossum), ki Leno skušata zvabiti na temno stran, hitro ugotovimo, da lahko Leno reši le najmočnejša sila, kar jih je – ljubezen.

beautiful-creatures-2013-stills-alice-englert-32372014-1800-1198

Kljub nepoglobljenemu scenariju je Alden Ehrenreich (Ethan Wate) opravil odlično nalogo. Relativno neznani igralec, ki je v svoji karieri zaigral šele v štirih celovečercih, prikaže nadvse prepričljivo predstavo. Kompatibilnost z glavno igralko je nevprašljiva. Njegov talent je opazil tudi Francis Ford Coppola, s katerim je Ehrenreich posnel filma Tetro in Twixt, to poletje pa ga bomo imeli priložnost videti še v trilerju Stoker, kjer bo nastopil skupaj z Nicole Kidman. Alice Englert (Lena Duchannes) je še eden izmed mladih igralskih upov. Očitno je, da so ustvarjalci filma v glavnih vlogah hoteli videti neznane obraze, saj je mlada gospodična svojo igralsko kariero začela šele lansko leto, do sedaj pa je nastopila v treh filmih. Omenjena neizkušenost ji je pri igranju v Beautiful Creatures pravzaprav pomagala.

Podobni filmi po navadi delujejo bolj realistično (kolikor je to sploh mogoče), če so v ospredju manj znani obrazi. Prav zaradi tega vidim najšibkejšo točko filma v pojavitvi Jeremyja Ironsa (Macon Ravenwood) in Emme Thompson (ga. Lincoln). Z oskarjem nagrajeni Irons v zadnjih letih nikakor ne najde vloge, kjer bi lahko ponudil ves svoj igralski talent. In resnici na ljubo, mislim, da si tega niti ne želi. 65-letni igralec se vse bolj pogosto pojavlja v stranskih, plehkih in predvsem nezahtvenih vlogah, kar nas ob spominu na filme kot so Reversal of Fortune (1990), Dead Ringers (1988) in The Mission (1986), kar malo razžalosti.

Zdi se, da podobni formuli sledi tudi Emma Thompson. Ena izmed najbolj priznanih igralk v Hollywoodu je za vlogo Sarafine enostavno napačna izbira. Za razliko od Ironsa, ki že s svojo prisotnostjo nekako le upraviči vlogo, »prisiljena« igra Emme Thompson filmu že kar škodi. Emma Thompson ne samo prežveči svoje vloge, marveč jo raztrga na koščke. Dobitnica dveh oskarjev je očitno pozabila, da to ni eden izmed filmov, posnetih po romanu Jane Austen. Dogajanje nekoliko razbremeni Viola Davis (Amma), ki si je svoji dve nominaciji za oskarja prislužila z vlogo v dramah Doubt in The Help. Na ekranu se prikaže tudi mladi Thomas Mann, ki se ga spomnimo iz filmov Project X in Hansel & Gretel: Witch Hunters.

BEAUTIFUL CREATURES

Zgodba je zabavna, na trenutke duhovita, strastna in prisrčna. Popelje nas v svet magije in vsebuje motive zapečatene usode, dolžnosti, žrtvovanja, spoštovanja drugačnega, želje po znanju itd. Obsega širine skrivnostnega, vzvišenega in očarajočega, hkrati pa tudi strašljivega. Med glavnima igralcema je iskrena, naravna toplina, liki pa so očarljivi in gledalca hitro pritegnejo.

Vprašanje je torej, ali film Beautiful Creatures dostavi dovolj zanimive vizualne efekte, osebe in dramatično vzdušje, da bi poleg ljubiteljev omenjenega žanra navdušil tudi običajnega gledalca? Na žalost ne. Beautiful Creatures je razvedrilen in čas krajšajoč film. To pa je tudi vse. Predvsem bi pričakovali več posebnih učinkov. Film, ki ne temelji na kvalitetni zgodbi, se lahko reši samo s posebnimi učinki, a film razočara tudi v tem pogledu, še posebno glede na 60-milijonski proračun. Scenaristično gledano se vse poruši z drugim aktom, ki se vse premalo posveča intimnim trenutkom, kot je to uspevalo prvi polovici filma, ampak se sprevrže v nesmiselno akcijo. Vse skupaj deluje zgolj kot na hitro zagrabljena priložnost po uspešni seriji podobnih predhodnikov. Film Beautiful Creatures je torej prvotno ljubezenska zgodba tipa Romeo in Julija, a je kot ljubezen Shakespearjevih glavnih likov, obsojen na propad.

Vtis:

imdb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook