DS2

Dark Skies (2013)

»Obstajata dve možnosti: ali smo sami v vesolju ali pa nismo. In obe sta enako strašni« (Arthur C. Clarke). S to mislijo, ob kateri se lahko pošteno zamislimo o našem obstoju, se začne znansvenofantastična grozljivka, Dark Skies, režiserja Scotta Stewarta. Glede na njegova prejšnja filma Legion (2009) in Priest (2011), smo se tokrat pripravili na najslabše. Na našo srečo pa se Stewart vendarle uči iz napak in začenja razumeti, da je včasih manj enostavno več. To se pozna v njegovem najnovejšem delu Dark Skies, kjer je veliko prepuščeno domišljiji gledalca, in čeravno film splošno gledano ni ne vem kakšen presežek, že v uvodu presega njegova prejšnja dela.

darkskies

Lacy (Keri Russell) in Daniel Barrett  (Josh Hamilton),  zakonski par  z dvema otroka iz Arizone, se prebijata skozi finančne težave kapitalističnega sveta. Kot da to ne bi bilo dovolj, jim nekdo sredi noči razdeja kuhinjo, nato pa izgine neznano kam. Dogajati se začnejo nenavadne stvari: množični samomor ptic s pomočjo njihove hiše, namišljeni prijatelj najmlajšega otroka z imenom »Sandman« in misteriozni napadi ter krvavitve. Vse skupaj se počasi le stopnjuje, zato družini ne ostane drugega kot poiskati pomoč. Obrnejo se na Edwina Allarda  (J. K. Simmons), ki jim ponudi teorijo in hkrati odgovor na vprašanje, »Kaj hudiča se dogaja«? Izkaže se, da družino nadlegujejo Nezemljani, ki na njih izvajajo poskuse, njihov končni namen pa je ugrabitev člana družine.

V filmu nastopajo Kerri Russel (Lacy), Josh Hamilton (Daniel), Dakota Goyo (Jesse) in J. K. Simons (Edwin). Igralske predstave so presenetljivo ena izmed svetlih točk filma. Zakaj pravim presenetljivo? Znano je namreč, da v žanru grozljivk po navadi šepa ravno omenjeni aspekt igre. Predvsem otroci pogosto delujejo nerealno in v Dark Skies ni nič drugače, medtem ko Kerri Russel in Josh Hamilton prikažeta zadovoljivi predstavi. J. K. Simmons je prijetno presenečenje filma, a se na platnu pokaže le za nekaj minut.

dxrsc-png

Dark Skies, katerega proračun je bil kar 20 milijonov dolarjev, je praktično kolaž različnh elementov iz filmov, kot so Close Encounters of the Third Kind (1977), Invasion of the Body Snatchers (1978), Poltergeist (1982), Signs (2002), Paranormal Activity (2007), Insidious (2010) in mnogo drugih. Film za relativno kratko minutažo (97 min) deluje razvlečeno. Podzgodbe kot so očetova nezaposlenost, njegova nepovezanost s sinom, spor z vaščani in sinova prva simpatija delujejo le kot mašilo scenarističnih lukenj.

Na eni strani imamo dobro idejo, na drugi pa površno izvedbo. Nakazan je potencial, a na koncu dneva Dark Skies preprosto razočara. Vseeno pa film ponudi nekaj razburljivih trenutkov, ob katerih boste hitro prižgali luč, še posebej če si ga boste ogledali sami.

Pogosto je rečeno, da grozljivke odsevajo družbene značilnost časa v katerem so narejene. Tako sta filma Dracula in Mummy v 30-ih odsevala ameriško bojazen pred tujci, Night of the Living Dead v 60-ih je namigoval na delovanje Martina Luthra Kinga, ob primitivnežih v Texas Chainsaw Massacre in Deliverance  v 70-ih pa se nam v misli prikrade podoba Vietnama. Tudi Dark Skies sledi podobni formuli, saj se zelo očitno želi posvetiti finančni krizi, a pri tem enostavno spodleti.

dark-skies1-4

Dark Skies je še ena izmed nadvse povprečnih grozljivk, s katerimi nas Hollywood obmetava zadnja leta. Zdi se, da se snemanja grozljivk najraje lotevajo prav neizkušeni režiserji. Razumljivo, saj je omenjen žanr z vidika tehničnega snemanja verjetno najmanj zahteven, po drugi strani pa je posneti »dobro« grozljivko zato toliko težja naloga. Moje mnenje je, da se režiserji enostavno ne potrudijo dovolj v domeni izvirnosti in drznosti.

Dark Skies je namenjen vsem generacijam gledalcev, zato je nadvse primeren za kinematografska platna, če ste seveda pripravljeni poslušati komentarje najstnikov, ki hočejo narediti vtis na sošolke, medtem ko tudi sami niso nič manj prestrašeni.

Vtis:

IMDb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook