summermovies

Filmsko poletje 2013 (1. del)

Poletje je čas, ko študentje in ostali šolarji zaključujejo s svojimi obveznostmi, delovno aktivni pa, v kolikor je to mogoče, že načrtujejo letni oddih. Je čas, ko se lahko malce sprostimo in si naberemo moči za nadaljnje podvige. Hkrati pa je to tudi čas, ko v kinematografe pride kopica novih filmov. Pri Deseti umetnosti smo za vas pripravili prvi del nabora filmov, ki bodo na velikih platnih navduševali že v mesecu maju. Če gre soditi po začetnem mesecu, postane več kot očitno, da bo letošnje filmsko poletje polno »visokoletečih« nadaljevanj, hkrati pa bodo filmski sladokusci lahko prvič uzrli nekaj že res težko pričakovnih naslovov.

NapovedKolaz

Iron Man 3 (že v kinu)

Robert Downey Jr. v vlogi Tonyja Starka tudi tretjič stopa v jekleni oklep. Film je režiral Shane Black, ki je znan predvsem po filmih iz serije Smrtonosno orožje. Zgodba se časovno umešča po dogodkih filma The Avengers, glavni antagonist pa je tokrat Mandarin, ki Iron Mana udari, kjer je najbolj ranljiv. Tony Stark, ekscentrični milijonar, se bo zato tokrat moral soočiti tudi s samim seboj in se vrniti na začetek, ko je šele postajal junak. Njegov alter ego tako ne bo več zgolj prostor, kjer bi se lahko skril pred svetom.

Pain & Gain (že v kinu)

Michael Bay, režiser Transformerjev, se očitno vrača k receptu, po katerem je ustvaril filma Bad Boys in njegovo nadaljevanje. Vračamo se na Florido, kjer se trije navdušenci nad fitnesom namenijo izpolniti ameriške sanje, tj. postati nesramno bogat. V glavnih vlogah nastopajo Mark Wahlberg, Dwayne Johson in Anthony Mackie. Pridruži se jim tudi Tony Shalhoub, ki ga malodane vsi poznajo po vlogi Monka. Seveda ne bo manjkalo hitrih avtomobilov, lepih deklet in spektakularnih eksplozij. Film si bo za Vas v kratkem ogledala tudi Deseta umetnost.

Evil Dead (že v kinu)

Pet prijateljev v samotni koči najde skrivnostno Knjigo mrtvih, ob branju le-te pa nehote osvobodijo demonsko zlo, ki pač nima na dnevnem urniku za početi nič boljšega kot to, da pobija naivne, nedolžne duše. Ustvarjalci so oklicali film kot najgrozljivejši film vseh časov, kar bo seveda potrebno še potrditi. Gre za predelavo horor klasike, The Evil Dead, s katero je režiser Sam Raimi (trilogija Spider-Man) prvič opozoril na svoj režijski talent in bil tudi eden izmed tistih, ki so vpeljali podžanr črnokomičnih grotesk.

The Great Gatsby (16. maj)

Film, The Great Gatsby, je adaptacija slavnega romana F. Scotta Fitzgeralda, katerega režiser je Baz Luhrmann (Moulin Rouge! in Avstraljia). Zgodba nas popelje v divja 20-a leta prejšnjega stoletja, čas velikega gospodarskega razcveta ZDA. Borzni posrednik Nick (Tobey Maguire) s pomočjo sestrične Daisy (Carey Mulligan) in njenega vplivnega moža Toma (Joel Edgerton) spozna mogočnega Gatsbyja (Leonardo DiCaprio), premožnega vojnega veterana, ki slovi po divjih in razkošnih zabavah, namenjenih bogati eliti. Zasedba in podlaga, ki bosta mogli potešiti še kako velika pričakovanja filmske javnosti.

Star Trek Into Darkness (16. maj)

Režiser J. J. Abrams (Super 8, Mission: Impossible 3), ki se je podpisal že pod prejšnji film znotraj univerzuma Zvezdnih stez (Star Trek, 2009), bo tudi tokrat skušal zadovoljiti okuse ogromne baze navdušencev serije. V nadaljevanju vesoljske sage bomo spremljali mladega kapitana Kirka (Chris Pine), ki se po vrnitvi na Zemljo skupaj s svojo posadko znajde sredi divjega obračuna z odpadniki Zvezdne flote. Nekdanji vrhunski agent John/Khan (Benedict Cumberbatch) se želi maščevati za domnevne zločine svojih nadrejenih, zato s privrženci izvede vrsto terorističnih napadov. Vrača se tudi preostale zasedba: Simon Pegg (Scotty), Karl Urban (Bones) in Zachary Quinto (Spock). Sodeč po napovedniku bomo tokrat priča še bolj akcijskemu nadaljevanju, glede preostalega pa bo potrebno počakati do sredine maja.

Fast & Furious 6 (23. maj)

Vroča dekleta, hitri avtomobili in … tanki? V že šestem filmu v seriji je očitno vse mogoče. Vračajo se Paul Walker (Brian O’Conner), Michelle Rodriguez (Letty Ortiz), Jordana Brewster (Mia Toretto), Vin Diesel (Dominic Toretto) in Dwayne Johnson (agent Luke Hobbs). Slednja bosta tokrat združila moči v boju proti tolpi, ki ropa vojaške transporte. Rezultat zapleta so spektakularni cestni spopadi, ki bodo zopet pognali adrenalin po žilah navdušencev serije.

The Hangover Part III (30. maj)

Volčji trop zabavljaških prijateljev se vrača v Las Vegas, kjer se je njihova pustolovščina pričela. Vzrok tokratnih zagat ni poroka ali praznovanje fantovščine, temveč nepričakovana smrt Alanovega očeta. Na poti na Alovo okrevanje po očetovi smrti pa se pripeti nepričakovani zaplet. Po ugrabitvi Douga  mora namreč stari trio Phil (Bradley Cooper), Alan (Zach Galifianakis) in Stu (Ed Helms) poiskati svojega odbitega prijatelja Mr. Chowa (Ken Jeong). Kombinacija, ki je zagotovilo za nepozabne, bizarne in posledično smeh izvabljajoče pripetljaje. V sklepnem dejanju trilogije pa ne bo manjkal niti John Goodman.

Lebi

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook