oblivion-movie-2013

Oblivion (2013)

Kjer je akcija, tam je Tom Cruise! In resnici na ljubo, ko gre ves svet k vragu, koga drugega bi raje imeli ob sebi? Letošnje leto bo očitno leto apokaliptičnih filmov; After Earth, World War Z, Elysium, Pacific Rim in This is the End. Prvi izmed njih je Oblivion, znanstvenofantastični film režiserja, scenarista in producenta Josepha Kosinskija, v katerem nastopajo Tom Cruise, Olga Kurylenko in Morgan Freeman.

Zgodba se dogaja v letu 2077. Pred nekaj več kot 60 leti je bila človeška civilizacija napadena. Nezemljani so sprva uničili Luno, kar je povzročilo serijo naravnih katastrof in globalno uničenje planeta. Nato so napadli. Sledila je dolgoletna vojna, v kateri so bili ljudje primorani uporabiti jedrsko orožje. Dobili smo vojno, toda izgubili planet.

oblivion-cruise01

Preživeli so se preselili na Titan, eno izmed Saturnovih lun, medtem ko so se izbranci naselili na vesoljski postojanki TET. Edina preostala človeka na Zemlji sta Jack (Tom Cruise), varnostni vzdrževalec naprav za zbiranje nujnih energijskih virov in njegova koordinatorka Victoria (Andrea Riseborough). Skupaj živita visoko nad oblaki, na postaji z imenom Tower 49. Navodila prejemata od Sally (Mellisa Leo), vodje misije na vesoljski ladji TET, za njuno varnost pred ostanki Nezemljanov oklicanih »Mrhovinarji« pa skrbijo leteči »droni«.

Jacka vse bolj preganjajo neprepoznavni spomini, ki si jih enostavno ne zna razložiti.  Se lahko spomniš stvari, ki se niso zgodile? Življenja, ki ga nisi živel? Nekega dne na Zemljo strmoglavi neznano plovilo. Jack navkljub navodilom obišče kraj nesreče, kar sproži vrsto dogodkov, zaradi katerih začne dvomiti v vse, kar je mislil, da je resnično.

oblivion

Tom Cruise pri 50 letih z zavidljivo postavo dokaže, da je še vedno kos nalogi. V njegovih očeh skozi film vidimo strah, jezo in radovednost, na vsake toliko časa pa se mu na obraz prikrade tudi navihani deški nasmeh, ki nas ponese nazaj v leto 1986 in nam pred očmi naslika letalske norčije »Mavericka« (Top Gun). Vloga Tom Cruisa v filmu pa je dvorezen meč. Stari maček akcije si je skozi leta uspel nabrati določen sloves, ki ga pri snemanju filmov lahko tudi ovira. Če obstaja vedno le ena možnost razpleta filma, je le-ta lahko preveč predvidljiv, sam film pa v trenutku izgubi svojo resnost.

V filmu se nam v stranski vlogi predstavi relativno neznana Andrea Riseborough. Ali sta s Cruiseom učinkovita ekipa (tisti, ki ste si ogledali film, veste o čem govorim)? Nedvomno, no, vsaj dokler se na ekranu ne pojavi vedno očarljiva Olga Kurylenko. 33-letna Ukrajinka in bivše Bondovo dekle je kljub kratki filmski karieri že večkrat opozorila nase, zdi pa se, da najbolj blesti prav v stranskih vlogah. Če govorimo o stranskih vlogah, pa ne moremo mimo »kralja« stranskih vlog. Svoj delež prispeva tudi eden in edini Morgan Freeman. Resda s sončnimi očali na nosu in s cigaro v ustih poskrbi za enega vrhuncev filma, vendar tudi »Božji glas« ne more iztisniti veliko iz scenaristično nedodelane stranke vloge.

oblivion-movie-2013-wallpaper-hd1

Filmi z znanstvenofantastično vsebino se vse preveč posvečajo posebnim učinkom, zapostavljajo pa zgodbo, ki je ključna za »kvaliteten film«. Zgodba v filmu Oblivion, kljub mnogim kritikam, po mojem mnenju zdrži. Veliko podrobnosti ostane nepojasnjenih, a bi to prej kot za napake v scenariju oklical za vprašanja, prepuščena gledalcem. Film namreč skuša prisiliti gledalce, da razmišljajo o njem tudi po ogledu le-tega.

Pri filmu me je pritegnilo kar nekaj aspektov. Eden izmed njih je bil vsekakor vizualna podoba, ki je bila naravnost fantastična. Če se osredotočim samo na ta element filmskega sveta, potem je Oblivion eden najlepše posnetih filmov zadnjih let, kar nas glede na 120-milijonski proračun filma niti ne preseneča. Na tej točki moram omeniti tudi glasbeno spremljavo filma, za katero je zaslužna francoska elektronska skupina M83. Ne le, da se glasba odlično prilega filmu, ampak je primerna tudi za samostojno poslušanje.

Podoba zapuščene in uničene Zemlje v filmu je zastrašujoča, v času in razmerah v katerih se nahajamo pa podoba pride do izraza še toliko bolj. Posebno všeč mi je bila ideja, da so Nezemljani svoj napad začeli z uničenjem Lune ter nas na ta način popolnoma onesposobili. Izpostavil bi tudi prizor, kjer se Jack v svoji skrivni koči ob jezeru spominja Zemlje pred napadom. Morda res klišejsko, a vedno dobrodošlo sporočilo, da je bistvo življenja v malenkostih. Sporočilo nas prisili, da se zopet začnemo zavedati, kaj je v življenju zares pomembno. Na to nas navsezadnje opomni tudi voščena figurica Elvisa Presleyja, ki v Jackovem plovilu, z značilnimi Presleyjevimi gibi doda filmu lahkotnejši ton. Kaj je boljše od Tom Cruisa, se sprašujete? Povem vam – dva Tom Cruisa! »Mano-a-mano« spopad dvojnikov je prizor, že zaradi katerega samega je film vreden ogleda. V upanju, da nisem povedal preveč, se tu ustavljam.

oblivion-2013_00444139

Kosinski je navdih za svoj najnovejši projekt našel v filmih kot sta Blade Runner in 2001 : Space Odyssey, težave pa je v tem, da filmu Oblivion manjka prav ta kompleksnost in misterioznost, ki krasi omenjeni filmski klasiki. In čeprav je Oblivion vizualna poslastica, nas morda film še najbolj razočara pri scenariju.

Ne bom lagal, Oblivion ima svoje napake, a je kljub manjšim pomanjkljivostim še vedno paket zabave, vznemirjenja in akcije. Futuristična prevozna sredstva in orožje, akcija, romantika, Tom Cruise ter usoda človeštva na kocki. Sploh lahko zahtevamo več? Oblivion morda res ni filmski presežek, je pa nedvomno čudovit začetek apokaliptičnih uspešnic v letu 2013. In če večinsko negativna mnenja kritikov o filmu držijo, potem nas čaka »bombastično« leto znanstvene fantastike.

Vtis:

imdb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook