Brez naslova

Safe Haven (2013)

Safe Haven je najnovejše delo švedskega režiserja Lasseja Hallströma, ki je znan po filmih Chocolat (2000), What’s Eating Gilbert Grape (1993), The Cider House Rules (1999) in Hachi: A Dog’s Tale (2009). Film je posnet po istoimenskem romanu mojstra romantičnih dram, pisatelja Nicholasa Sparksa, ki je skozi leta postal sinonim za romantične drame, ki vedno sledijo istemu receptu. Message in a Bottle (1999), A Walk to Remember (2002),  The Notebook (2004), Nights in Rodanthe (2008), Dear John (2010), The Last Song (2010) in The Lucky One (2012). Izberite katerega koli, dobili boste enak rezultat.

Podobnost med filmi posnetimi po njegovih romanih je vidna celo po naslovnicah filmov. Neizmerno privlačen par v objemu, v ozadju pa zahajajoče sonce ali burna nevihta. Zgodba vedno vključuje neko skrivnost iz preteklosti ali tragedijo, ki navkljub svojemu mračnemu pridihu glavna junaka posrka v vrtinec večne ljubezni. Safe Haven sledi dobičkonosno uspešni formuli romantičnih dram iz prejšnjih let, vseeno pa vsebuje nekaj nepričakovanih novosti.

2013-05-14

Katie (Julianne Hough) po kruti osebni tragediji zbeži od doma. V upanju novega začetka jo usoda pripelje v majhno obmorsko mestece Southport. Tam se hitro spoprijatelji s sosedo Jo (Cobie Smulders) in spozna (kako pa drugače) čednega Alexa Wheatleyja (Josh Duhamel). To ne bi bila Sparksova zgodba, če ne bi bil ta tudi vdovec. In ja, ugotovili ste, Alex še ni nared za zmenke. Skupaj s svojima dvema otrokoma v Katie vzbudijo občutke topline, za katere ni vedla, ali jih bo še kdaj čutila. Čustveno ranjena posameznika se sprva nerodno počasi, nato pa strastno vneto zapleteta v razmerje, polno dvomov in strahu. Ko Katie počasi zopet začne zaupati ljudem in se v njeno življenje prikrade upanje, pa jo ujame skrivnost iz preteklosti, kateri ne more ubežati. Njuna ljubezen je tako postavljena na preizkušnjo, bolj kot kdajkoli prej.

b4e4d__rh3xy

V filmu nastopajo Julianne Hough, Josh Duhamel in David Lyons. Kot vsi junaki Sparksovih romanov so tudi v Safe Haven privlačni, čustveno močni, moralni in ranljivi. Josh Duhamel je za vlogo popolna izbira. Spoznati smo ga imeli priložnost v sagi Transformers in seriji Las Vegas. Vlogo Katie so dodelili Julianne Hough, ki je že igrala pomembne vloge v velikih filmskih muzikalih (Burlesque, Rock of Ages, Footloose), ni pa se še spoprijela z dramsko vlogo. Tega v filmu ni bilo opaziti, saj je v vlogi delovala zelo sproščeno. Prav to pa je ena izmed svetlih točk filma. Duhamel and Hough kot par delujeta zelo prikupno in izražata neko naravno kemijo, kar je bistvo podobnih filmov. Najbolj nevsakdanji za Sparksov stil in hkrati tudi najbolj zanimiv lik je policist Kevin Tierney (David Lyons), ki je skozi celoten film za petami Katie. Navzven odličen detektiv, zasebno pa paranoik in alkoholik, predstavlja protiutež v filmu, drugače polnem dobrohotnežev.

Zanimivo je, da je film od kritikov prejel večinoma negativne kritike. In če se torej vprašate, zakaj nam Hollywood iz leta v leto ponuja vedno iste filme, katerih ciljna publika so najstniki in brezupno romantične gospodične, ki sanjarijo o svojem princu na belem konju, je odgovor enostaven. Denar. Dovolj zgovoren je podatek, da je film iz osnovnega proračuna 28 milijonov dolarjev, do tega trenutka zaslužil že 91 milijonov dolarjev.

safe-haven-frame-4

Safe Haven je tipični »date movie« – lahko prebavljiva romantična drama, ki je popolna izbira za deževni dan. »Blagovna znamka« in pravcata »proizvodnja« romanc z imenom Nicholas Sparks je še enkrat dostavil točno to, kar smo od njega pričakovali.

Zdi se, da so podobni filmi za produkcijske hiše postali izjemno varna naložba, na kar nas ironično opomni tudi sam naslov filma. Film resda vsebuje kar kopico scenarističnih lukenj, vsebinskih nedodelanosti in enega izmed najbolj absurdnih končnih razpletov leta, toda na koncu dneva mu to lahko oprostimo, saj »ljubezen premaga vse«.

safe-haven-julianne-hough-josh-duhamel1

Če torej iščete prijetno sprostitev, romantiko, kanček napetosti in žarek svetlobe, ki vam bo razjasnil nebo težavnega dne, potem je Safe Haven prava izbira za vas.

Vtis:

imdb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook