laststand

The Last Stand (2013)

Arnold Schwarzenegger se je, odkar ni več guverner Kalifornije, očitno namenil zopet obuditi svojo igralsko kariero. In čeprav smo ga lahko nazadnje gledali v igralsko in akcijsko nabitem nadaljevanju Expendables 2, lahko rečemo, da je njegov prvi pravi film po daljšem premoru prav The Last Stand. Zgodba je, kot se za tovrstne akcijade spodobi, precej enostavna in enosmerna: Gabriel Cortez (Eduardo Noriega), glavni kartelaški šef, se po pobegu iz rok FBI-ja nameni prečkati mejo Mehike, na poti do te pa je kot nalašč mestece Summerton Junction, kjer ima glavno besedo šerif Ray Owens (Arnold Schwarzengger).

»I saw enough blood and death... I know what's coming.«
»I saw enough blood and death… I know what’s coming.«

Osnovnemu zapletu sledi 90 minut drvenja po cestah, strelskega obračunavanja in preostalih nujnih eksplozivno-krvavih trenutkov, ki pač ne smejo manjkati. Vmes se seveda najde čas za poljub, trenutek žalosti, nekaj komičnih vložkov in pa peharček posrečenih enovrstičnic. V vlogi Arnoldovih pribočnikov bi izpostavil zvezdo Jackassa Johnnyja Knoxvilla (Lewis Dinkam) in Luisa Guzmána (Mike Figuerola). Za kanček nežnosti in dva ščepca lepote tokrat poskrbi Jaimie Alexander (Sarah Torrance), ki se jo boste mogoče spomnili iz stranske vloge v filmu Thor. Na strani slabih pa kot namestnik glavnega šefa zopet navdušuje Peter Stormare (Burrell). Vse skupaj z vlogo FBI agenta Johnna Bannisterja zaokroži Forest Whitaker.

»You fucked up my day off.«
»You fucked up my day off.«

Seveda pa je glavna zvezda brez vsakršnega dvoma Schwarzenegger. In čeprav leta niso prizanesla niti jeklenemu Arnoldu, v vlogi šerifa majhnega mesteca zopet navdušuje. Težko je zanikati dejstvo, da že njegova pojavnost sama po sebi izraža nekakšno avtoriteto, ki jo premore le peščica akcijskih igralcev. Vloga šerifa Raya Owensa pa to le še potencira, hkrati pa služi kot nekakšna prispodoba igralcu, ki kljub letom še vedno zna in obvlada znotraj akcijskega žanra. Voziti in enoročno vihteti potezno puško, ko se nadte zgrinja svinčena toča, pa je videti tako zelo enostavno kot že dolgo ne. Ob vsem tem pa je v Schwarzeneggerjevi »igri« čutiti tudi dobršno mero samoironije.

»Irv: How are you sheriff? Sheriff Ray Owens: Old.«
»Irv: How are you sheriff?
Sheriff Ray Owens: Old.«

Povprečnemu gledalcu malce manj znani, toda sicer izvrstni južnokorejski režiser, Jee-woon Kim (A Tale of Two Sisters, A Bittersweet Life), z The Last Stand ujame delček akcije iz 80-ih, obenem pa glede na njegov siceršnji repertoar z nekoliko neznačilnim filmom pokaže svojo režijsko raznovrstnost. In čeprav si bodo mnogi mislili, da gre za le še en film, kjer stara zvezda (v tem primeru Arnold) išče zaslužek na račun svojega imena, moram reči, da temu ni tako. The Last Stand je soliden akcijski film, kateremu Schwarzenegger doda tisto nekaj, kar bodo cenili predvsem ljubitelji »old school« akcijskih filmov, vsekakor pa bo film zadovoljil tudi preostale. Šerif se namreč vrača!

Vtis:

imdb

Lebi

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook