oz-the-great-and-powerful-banner-poster

Oz the Great and Powerful (2013)

Leta preden je Dorothy stopila na »rumeno opečnato cesto«, je po njej hodil sloviti čarovnik z imenom Oz. Najnovejši film o tej ameriški klasiki, Oz the Great and Powerful, je znanstvenofantastična avantura režiserja Sama Raimija (Evil Dead, Spiderman, A Simple Plan), ki temelji na romanih L. Franka Bauma. Raimi že nekdaj slovi kot filmski vizionar. Njegova bujna domišljija, črni smisel za humor in zanj značilni »point of view« kadri, pa so ga naredili za enega najbolj razburljivih režiserjev zadnjih 20 let.

finley-oz-the-great-and-powerful-2013-movie-001

Oz predstavi predzgodbo filma Wizard of Oz (1939). Cirkuški čarodej Oscar si je v življenju vedno želel slave in občudovanja, a sta mu pomanjkanje moralnih vrednot in pohlep to onemogočala. Po neljubem dogodku se znajde v zrakoplovu, ki ga zajame skrivnostni tornado. Pristane v čarobni deželi Oz, ki ji vlada zlobna čarovnica. V deželi, ki spominja na raj na zemlji, se mu slava in bogastvo ponujata kar sama od sebe, saj je ravno on čarovnik, ki ga je napovedala legenda. Oscar mora tako  izvesti največji trik v svojem življenju. Ljudi dežele Oz mora prepričati, da je prav on njihova odrešitev, ki bo v deželo vrnila mir in harmonijo, pri tem pa se  mora soočiti tudi s tremi čarovnicami, ki posedujejo neizmerno moč. Vname se boj za oblast v deželi, polni nepredstavljivih bitij in neverjetnih čudes.

Oscar Diggs je očarljiv in privlačen možak, ki je izjemno spreten pri reševanju iz težav, ki si jih nakoplje kar sam. James Franco je z Raimijem sodeloval že pri filmu Spiderman, svojo edino nominacijo za oskarja pa si je prislužil z vlogo v drami 127 Hours režiserja Dannyja Boyla. V času snemanja filma mu je umrl tudi oče, kar 35-letnemu igralcu zagotovo ni pomagalo pri vlogi Oscarja. Vseeno je Franco svojo nalogo opravil z odliko. Svojo karizmatičnost je lepo združil z osladnostjo, šarmom in prismuknjenostjo, ki jo je vloga zahtevala.

desktop1

V boju proti zlobni čarovnici mu družbo delata leteča opica Finley in Punčka iz porcelana. Finley je lik, ki enostavno ne more utihniti, kar je predvsem v animiranih filmih zadnjih nekaj let postala stalnica. Le spomnimo se filmov Shrek (Donkey), Monsters Inc. (Mike Wazovski), Ice Age (Sid), Finding Nemo (Dory). Po tem, ko mu Oz reši življenje, mu Finley priseže večno zvestobo in tako postaneta nerazdružljiva prijatelja. Glas mu je posodil Zach Braff, ki ga mnogi poznate iz vloge mladega zdravnika v nanizanki Scrubbs. Punčka iz porcelana je predvsem mojstrsko delo tehnike CGI. Njena obrazna mimika in kretnje so na najvšjem nivoju, sam lik pa postane eden pomembnejših v filmu.

Teodora je naivna čarovnica, ki v življenju išče mir in ljubezen, a jo na napačna pota spelje njena zlobna sestra Evanora. Mila Kunis po mojem mnenju ni dobra izbira za omenjeno vlogo. Predvsem po preobrazbi v zeleno coprnico deluje zelo nerodno in ne zajame duha originala, ki ga je pričarala Margaret Hamilton.

Evanora je zloba čarovnica, ki ustrahuje deželo Oz. Po zaslugi smrtonosne kombinacije moči in lepote, ki jo pooseblja oskarjevka Rachel Weisz, je Evanora najbolj prepričljiva od treh čarovnic. Weiszova je oskarja prejele za vlogo v drami The Constant Gardener, zadnja leta pa so pojavlja večinoma v stranskih vlogah.

oz-the-great-and-powerful-3

Glinda je dobrosrčna in miroljubna čarovnica, zaščitnica prebivalcev dežele Oz. Na filmskem platnu jo upodobi Michele Williams. Za oskarja je bila nominirana že kar trikrat, in sicer v filmih Brokeback Mountain, Blue Valentine in My Week With Marilyn. V Ozu nažalost prikaže zelo skromno predstavo, kar je tudi posledica pomanjkljivega scenarija. Čeprav igra »dobro« čarovnico, to ni izgovor, da je enostavno dolgočasna in nezanimiva.

Glede likov bi pričakovali več raznovrstnosti, še posebej glede na proračun in umetniško svobodo Sama Raimija. Liki so namreč preprosti, naivni in karikirani. Značilnosti se ujemajo s politiko produkcijske hiše Disney, katere ciljna publika so družine z otroki. Zgodba je zatorej lahkotna in simpatična, protagonisti so naivni, a v srcu dobri, na koncu pa bo zmagala pravica. Sam Raimi je prav tako moral odstraniti nekaj bolj strašljivih prizorov, da bi ohranil filmsko oznako PG, ki jo je Disney izrecno zahteval.

Film se originalu iz leta 1939 posveti s pomočjo različnih motivov. Najbolj očitna referenca je čarovnica zelene barve. Solze Teodore na njenem obrazu povzročijo brazgotine, kar nakaže njeno alergijo na vodo, s čimer jo kasneje porazi Dorothy. Mnogo izmed igralcev, ki nastopajo v filmu, odigra vlogo tudi v začetni »Kansas« sekvenci. Annie (Michelle Williams), ki obvesti Oscarja, da se bo poročila z Johnom Galeom predstavlja morebitno kasnejšo povezavo z Dorothy Gale. Takšne vzporednice je mogoče opaziti tudi pri skupini vaščanov, ki povedo, da izdelujejo ptičja strašila (Scarecrow), izumitelju z imenom Master Tinker (Tin Man) in levu, ki ga na začetku filma prežene Oscar (Cowardly Lion).

2013_oz_the_great_and_powerful_3d_movie-wide

Film se začne nekoliko počasneje. Za tiste, ki filma še niste gledali, ni potrebno preverjati, če je vaš televizor pokvarjen, kajti film namenoma odpre z 10-minutno črnobelo sekvenco, ki je predvajana v zaslonskem razmerju 1.33:1 (4:3), kar je bil značilen format za neme filme. Slika se postopoma spremeni v širokozaslonski način z razmerjem 2.35:1. Barvitost in raznolikost dežele Oz pride tako še bolj do izraza. Preobrazi se tudi avdio zapis, in sicer iz monotonskega zapisa v »surround sound«.

Film je še eden izmed mnogih 3D projektov v zadnjih letih. Tehnologija je vse bolj priljubljena, saj se jo poslužujejo tudi filmi, kjer 3D sploh ne pride do izraza. Tokratna uporaba je upravičena, saj je Oz prvotno vizualna poslastica. Iskrive barve kar skočijo iz platna in nas popeljejo v svet slikovitih podob.

oz-land-of98

Oz the Great and Powerful je mnogo stvari, ampak dolgočasen ni ena izmed njih. Predstavi novo vizijo starega filma in ponudi poznane elemente do mere udobnosti, ne zdijo pa se ponavljajoči in obrabljeni. Največja šibkost filma je pomanjkanje suspenza, saj gledalec nikoli ne podvomi v razplet. Zgodba je enosmerna in scenografija na čase že kar malo pretirana, ampak navsezadnje je to Oz, dežela, kjer je mogoče prav vse.

Oz the Great and Powerful se na poti morda res nekoliko spotika in ziblje, a na koncu vendarle prispe na cilj v enem kosu. Film je vizualni spektakel in četudi ni med najbolj navdušujočimi stvaritvami letos, je eden izmed filmov, ki si jih enostavno morate ogledati, saj pričara enkratno in izvirno filmsko izkušnjo.

Vtis:

imdb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

One thought on “Oz the Great and Powerful (2013)

Comments are closed.