effec

Side Effects (2013)

Steven Soderbergh (Traffic, Ocean’s Eleven, Erin Brockovich) je režiser, ki mu za ustvarjanje filmov očitno ne zmanjkuje idej, še manj pa motivacije. Že par klikov po spletu je dovolj, da si ogledate njegov zavidljivo obsežen opus in le redki ne boste navdušeni. V filmu Side Effects, ki je eden izmed njegovih najnovejših, se loteva zanj značilnega žanra – politični triler.

side-effects-A032_C011_0101LT_rgb1

Spremljamo Emily Taylor, ki jo igra vse bolj prepoznavna Rooney Mara (The Girl with the Dragon Tattoo). Njen mož Martin (Channing Tatum) je po štirih letih izpuščen iz zapora. Kljub temu, da se lahko Emily po dolgem času znova veseli vsakdanjega življenja in prihodnosti, kaj kmalu spoznamo, da je nekaj kljub temu hudo narobe. Emily tako po neuspešnem poskusu samomora v bolnišnici spozna psihiatra dr. Jonathana Banksa (Jude Law). Tekom zdravljenja ji ta predpiše novo zdravilo imenovano Ablixa. Zdi se, da se bodo stvari vendarle obrnile na bolje, nato pa pride do tragičnega incidenta, zaradi katerega se glavnima igralcema začne podirati svet.

side-effects-movie-catherine-zeta-jones

Čedna Rooney Mara s svojim igralskim talentom dokazuje, da je mnogo več kot zgolj »lep obraz«. S svojo ranljivo zapeljivostjo in očarljivo zasanjanostjo je v vlogi Emily izjemno prepričljiva. V kadrih z Judom Lawom je ta njena krhkost, na relaciji odnosa zdravnik-pacient še dodatno izpostavljena. Jude Law v vlogi uglednega psihiatra znova navduši, še bolj kot to pa je potrebno izpostaviti odlično kemijo med glavnima igralcema. Catherine Zeta-Jones v vlogi dr. Victorie Siebert ne navdušuje pretirano, kot tudi ne poprej omenjeni Chaning Tatum, to pa je predvsem posledica postranskosti njunih vlog.

www.indiewire.com

Prvi del filma bo nemara za marsikoga kar malce preveč statičen. To je treba vzeti pri ogledu v zakup, saj se ta režijski prijem tekom filma izkaže za povsem umeščenega. Za začetni del filma lahko rečemo, da gre tako motivno kot dogajalno bolj za dramo, le-ta pa v nadaljevanju preraste v klasični triler s ščepcem eroticizma. Iz »oblačka« depresivnosti se izlije sicer ne preveč originalen, zato pa precej prepričljiv zaplet, katerega gonilna sila sta glavna igralca. Motivi se raztezajo od začetne depresije, farmacevtske politike, karierizma, družinskega življenja, zdravniške etike pa vse do prevare.

1761691

Pohvaliti je treba koherentnost dogajanja, saj je kljub manipulaciji gledalca, kar je za tovrstne trilerje sicer povsem logično in do neke mere običajno, zgodba smiselna in ne zabrede v scenaristične luknje. Čeprav lahko pozoren gledalec zaplet predvidi že dokaj zgodaj, razplet pa tudi ni ravno nasprotje klišeja, je film Side Effects lep primer, kako tempirati dogajanje, še bolj kot to pa; kako lahko dobra igra in režija iz povrečne zgodbe naredita zelo dober film.

imdb

Lebi

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook