The-Place-Beyond-the-Pines2-e1363208585265

The Place Beyond the Pines (2012)

The Place Beyond the Pines je kriminalna drama režiserja in scenarista Dereka Cianfranceja, v kateri nastopajo Ryan Gosling, Bradley Cooper, Eva Mendes in Ray Liotta. Mitsko zveneči naslov je literarni prevod besede indijanskega ljudstva Mohawk in pomeni mesto za borovci oz. Schenectady v New Yorku. Zgodba o očetih, sinovih in zapuščini grehov, ki se podajajo preko generacij je večnivojska družinska saga, ki kljubuje tradicionalni narativni strukturi in načenja vprašanje, ali nam je usojeno slediti stopinjam naših staršev.

place-beyond-the-pines-wallpaper-hd-hd-wallpapers

Zgodba sledi trem osebam. Prvi nastopi Luke (Ryan Gosling), akrobatski motorist, ki skuša najti način za preživljanje svojega novorojenega sina in si ustvariti družino s svojo bivšo simpatijo in materjo otroka, Rosino (Eva Mendes). Avery (Bradley Cooper) je ambiciozen začetniški policist, ki po uspešni akciji postane lokalni heroj, kar ga pripelje v središče korupcije na policijski postaji. Nato pa je tu še Jason (Dane DeHaan), zadržan najstnik, ki išče resnico o svojem preminulem očetu. Zgodbe so med seboj povezane, na kakšen način pa boste odkrili ob ogledu filma. Svetujem pa, da se ne navežete preveč na lik Goslinga.

Ciafrance je do ideje za scenarij prišel v pogovoru z Ryanom Goslingom na snemanju filma Blue Valentine (2010). Režiser ga je vprašal, kaj bi rad storil v življenju, kar do sedaj še ni. Gosling mu je odvrnil, da bi rad oropal banko. Za svoj podvig bi uporabil motor, ki bi ga nato skril v tovornjak in se tako izognil policiji. To je  seveda kasneje postala ena izmed osrednjih tem v filmu The Place Beyond the Pines, vloga pa je pripadla komu drugemu kot Ryanu Goslingu.

pines5

Prizor, ki se mi je vtisnil v spomin, je ko Luke s svojim motornim konjičkom tava po gozdovih sredi ničesar – samo on in narava. Neomejena svoboda in brezciljnost, pojma, ki lepo opišeta Lukeov karakter. In ko z neizmerno hitrostjo šviga mimo dreves, si ne moremo pomagati, da ne bi občutili usodnosti trenutka. Kamera ga spremlja bočno v višini ramen, vse dokler v objektiv paralelno ne ujame še enega motorista. Človeka, ki ga bo kasneje speljal na pot samouničenja. In kmalu nam postane jasno, da se z neustavljivo hitrostjo ne premikata motorista, pač pa življenje okoli njiju, medtem ko onadva ostajata na mestu.

Zvezda filma je Ryan Gosling. Njegov lik spominja na vlogo iz filma Drive (2011), saj ga tudi tokrat spoznamo kot otopelega, asocialnega in brezbrižnega. V njem pa se skrivajo tudi močna čustva, kar Goslingu uspe prikazati že z obrazno mimiko in pogledom brez ene samcate spregovorjene besede.

4072-d001-00676

The Place Beyond the Pines je preprosto nekaj drugačnega. Režiser doseže občutek pripovedne zgodbe, kar se poleg kinematografije, ki spominja na filme Terrenca Malicka, kaže tudi s preskoki v pripovedovanju, hitrimi rezi med prizori in izbiro glasbe. Slednja vključuje tako energične akorde Bruca Springsteena kot tudi klavirske spremljave Mika Pattona. Film je konstantno žongliranje med intenziteto usodnih dejanj in surovimi emocijami ter je popolna alegorija za moralno izprijenost, ki je pretresla ameriške sanje. Veliko odličnih delov pa še ne pomeni odlične celote. In prav to je največja težava filma. Lahko bi rekli, da ne vidimo gozda zaradi dreves. Je pa res, da so tudi »drevesa« sama po sebi vredna ogleda.

Vtis:

imdb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

3 comments on “The Place Beyond the Pines (2012)

Comments are closed.