mansteel

Top 5 razlogov za ogled najnovejšega filma o Supermanu

V slovenske kinematografe 20. junija prihaja film Man of Steel, ki se ponovno loteva zgodbe najbolj prepoznavnega super junaka – Supermana. Gre za interpretacijo stripovske podlage, ki bi jo lahko primerjali z interpretacijo najnovejše trilogije o Batmanu. Za slednjo je značilno, da poizkuša sicer izrazito fiktivno vsebino predstaviti s pridihom resničnosti, otipljivosti. »Kaj bi se pravzaprav zgodilo, če bi na naš planet prišel Nezemljan z nadčloveškimi sposobnostmi«, je bilo le eno izmed vprašanj, ki so si ga zastavili ustvarjalci. Režiser Zack Snyder je izjavil, da gre za njegov najbolj »realističen« film do sedaj. Deseta umetnost predstavlja top 5 razlogov, ki vas lahko prepričajo k ogledu na velikem zaslonu.

man-of-steel-banner-superman-henry-cavill11

1 Igralska zasedba

Henry Cavill, Amy Adams, Russell Crowe, Michael Shannon, Kevin Costner, Diane Lane, Lawrence Fishburne in Christopher Meloni. Zasedba, ki bo razveselila večino in pustila ravnodušne le redke, obenem pa prinaša tudi velika pričakovanja. Omeniti velja nekoliko manj znanega Henryja Cavilla, ki se je za glavno vlogo Clarka Kenta oz. Supermana potegoval že pri predhodnem filmu Superman Returns. Morda se ga bo kdo spomnil iz filma Immortals (Theseus) ali pa iz serije The Tudors (Charles Brandon). Ali so ustvarjalci izbrali pravega pa presodite sami. Moj glas ima.

223

2 Ustvarjalska zasedba

Tokratni režiser je Zack Snyder (300, Watchmen, Dawn of the Dead), za zgodbo in scenarij sta poskrbela David S. Goyer (trilogija The Dark Knight) in Christopher Nolan (Memento, trilogija The Dark Knight, Inception), slednji pa je tudi glavni producent. Če k temu dodamo genialnega skladatelja Hansa Zimmerja (Gladiator, Pirates of the Caribbean, The Last Samurai, Black Hawk Down …), se vse skupaj sliši kot »recept za uspeh«.

MAN OF STEEL

3 Zgodba o Supermanu

Razlog sam po sebi je navsezadnje že obravnavana tematika. Superman, čigar zgodba in ideja sta presegli stripovske okvire, je postal tako rekoč svetovni kulturni fenomen. Pripoved o dečku Kal-Elu, ki ga je oče Jor-El pred neizbežnim uničenjem domačega planeta Kriptonit poslal na Zemljo, kjer sta ga našla in vzgojila zakonca Kent, je osvojila domišljijo in srca mnogih. Supermanova visoka moralna načela, njegove nadčloveške sposobnosti in opevana neuničljivost ter prepoznaven izgled, sta ga ponesla na raven ljudskega, čeravno nedvomno fiktivnega heroja.

4 Napovednik #1

Ena izmed osrednjih niti, ki dajejo zgodbi čar in globino, je motiv »neskončne« moči, ki prinaša tudi veliko odgovornost. Clark bi lahko bil vladar Zemlje, postal ljudem bog, če bi se za to le odločil – prav nasprotno pa se odloči postati njen zaščitnik, ideal. Kader, kjer ga vidimo vklenjenega, to lepo ponazarja, hkrati pa posredno kaže tudi na dihotomnost Supermanovega lika, saj je ta vendarle Nezemljan, obenem pa ima njegova osebnost izrazito človeško plat.

5 Napovednik #2

Drugi in hkrati najbolj aktualen napovednik se osredotoča na akcijski del poletnega »blockbusterja«, katerega proračun krepko presega 200 milijonov ameriških dolarjev. General Zod, prav tako Kriptonec, prihaja po sorojaka Supermana, ob tem pa se nam obeta vizualna poslastica, ki jo bo spremljala izjemna zvočna kulisa poprej omenjenega Hansa Zimmerja.

Man-of-Steel-Title-Sequence-HD-2019

Jekleni mož prihaja na velike zaslone širom sveta v juniju, ko bo po eni strani skušal upravičiti visoka pričakovanja gledalcev, po drugi pa bo ciljal tudi na podiranje rekordov v zaslužku in obisku v kinematografih. Deseta umetnost bo k slednjemu dodala kanček, pa vi?

Lebinger

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

One thought on “Top 5 razlogov za ogled najnovejšega filma o Supermanu

Comments are closed.