evil-dead-jane-levy-blood-rain-slice

Evil Dead (2013)

Nekaj je jasno, priredbe istoimenskih filmov so v žanru grozljivke postale stalnica. Toda, zakaj Hollywood vztraja pri tem? Odgovor je enostaven – denar. Razmišljanje filmskih studiev če nekaj deluje, iztisni iz zadeve vse do zadnjega centa, pa v največji meri škoduje prav nam gledalcem. S priredbo znanega filma se produkcijske hiše znebijo največjega stroška, ki je trženje. Za film ni boljše reklame, kot film sam. Če ste gledali original, je velika verjetnost, da si boste ogledali tudi remake, pa četudi samo iz radovednosti. Tako je npr. priredba Stevena Spielberga, War of the Worlds, ki temelji na istoimenskem delu iz leta 1953, zaslužila po svetu kar 592 milijonov dolarjev. Film I Am Legend, v katerem glavno vlogo igra Will Smith, je v blagajno prinesel 583 milijonov dolarjev, marsikdo pa ne ve, da je film dejansko priredba klasike The Omega Man, v kateri je leta 1971 blestel Charlton Heston. Toda še vedno obstaja upanje za vse preziralce predelav. Ne le, da je Evil Dead devetdeset minut čiste zabave, marveč stori nepredstavljivo – zasenči original.

1

Evil Dead je ameriški film režiserja Fedeja Alvareza in pomeni ponovni zagon istoimenske franšize Sama Raimija. Brutalna grozljivka, ki ni namenjena ljudem s slabim želodcem, je neizprosno umazan in krvav izdelek, ki se namaka v odvratnosti človeške imaginacije.

V glavnih vlogah nastopajo Shiloh Fernandez (David), Lou Taylor Pucci (Eric), Jane Levy (Mia), Jessica Lucas (Olivia) in Elizabeth Blackmore (Natalie). Kako prikladno, da začetnice glavnih junakov sestavljajo besedo »demon«.

Skupina štirih prijateljev se odpravi v kočo sredi gozda, da bi pomagali prijateljici Mii v njeni bitki z drogo. Tukaj je njen odtujeni brat David, njegova izbranka Natalie, medicinska sestra Olivia in profesor Eric. V kleti odkrijejo nenavadno knjigo narejeno iz človeške kože in prepojeno s krvjo, iz katere Eric prebere odlomek. Urok k življenju obudi duhove zlobnih mrtvecev, zlonamerna nadnaravna sila pa prevzame enega za drugim in kaj kmalu se že tako neprijeten vikend spremeni v pravo nočno moro.

8

Evil Dead je svojo kampanjo začel s sloganom “The most terrifying film you will ever experience”. Za tiste, ki so pričakovali premik mej žanra in se nad filmom pritoževali še preden so ga pogledali, naj povem, da se temu reče promocija. Film ne temelji na poceni trikih strašenja, ki se stalno izmenjujejo s sproščujočimi dnevnimi sekvencami, pač pa je hardcore paket brizganja krvi, sekanja udov in trganja mesa.

Filma ne bom podrobneje primerjal z originalom, saj stoji kot samostojen projekt in je v celoti popolnoma drugačna žival. Izpostavil bi le pomanjkanje črnega humorja, kar pa je kvečjemu pozitivna lastnost filma, ki stavi na smrtno resno grozo zlobnih mrtvecev.

5

Od prvega trenutka naprej je Evil Dead napad s polno hitrostjo na vseh pet čutov, ki nikoli ne odneha. Nepopustljivi ritem filma nas popelje skozi celotno paleto izmaličevanja, pohabljanja, razčetverjanja in žrtvovanja. Film se ne poslužuje uporabe CGI, ampak se zanaša na delo make-up mojstrov, kar pridoda k realističnosti. Blesti predvsem v vizualni podobi in delu kamere. Pogosto se zgodi, da grozljivke stavijo na zadnjih nekaj minut filma, nato pa razočarajo, a tokrat temu ni tako, Evil Dead prihrani najboljše za konec. Zaključek filma se spremeni v non-stop krvavi masaker, ki celoten zaslon obarva rdeče.

Zdaj pa še k slabšim platem filma. Kot je značilno za žanr grozljivke, imamo tudi tokrat opravka z nedodelanostjo likov, scenarističnimi luknjami in »zakaj bi to storil« tipa odločitvami glavnih junakov, ki dodobra zmanjšajo navdušenje, nad sicer krvavo-zabavnim izdelkom.

3

Evil Dead uspe zato, ker doseže točno to, kar je njegov namen. Ne ponudi zapletene zgodbe, noče posnemati originala in nima moralnega sporočila (poleg tega, da ne beri knjige, na kateri je s človeško krvjo zapisano »ne beri te knjige«). In, ko že misliš, da je vsega konec, ponovno skoči zlobni mrtvec in norija se nadaljuje.

Vtis:

imdb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook