the-croods_1363847487

The Croods (2013)

The Croods je najnovejša humoristična animiranka studia DreamWorks in sledi prvi moderni družini, ki se po uničenju njihove votline znajde na pustolovščini svojega življenja. Na potovanju skozi osupljivo pokrajino začne družina odkrivati svet okoli njih, z razširjenim obzorjem pa se začnejo premikati tudi moralne meje znotraj njih samih.

DreamWorks so v zadnjih letih naredili kar nekaj korakov naprej v tekmi s Pixarjem. To jim je uspelo predvsem po zaslugi filmov kot so Shrek, Madagascar, Bee Movie, Kung Fu Panda in How to Train Your Dragon, kljub temu pa je najnovejša stvaritev The Croods velik korak nazaj. Prazna in neprepričljiva komedija je namreč eno najslabših del produkcijske hiše v zadnjih desetih letih.

the_croods_2013_movie-wallpaper-2048x1152

Kaj se zgodi, ko združiš režiserja obupne animiranke Space Chimps (Kirk De Micco) in sijajne pustolovščine How to Train Your Dragon (Chris Sanders)? Vse pade na poneumljen Space Chimps nivo. In točno to se je zgodilo s filmom Croods. Situacijska komedija, katere dialogi odrasle ne bodo zabavali, ponudi zelo skromno zgodbo, ki se osredotoča na družinska razmerja in na stereotipno temo sledenja svojim sanjam, psihološko nedodelane in nezanimive like, vse skupaj pa zaključi z neizrazno glasbeno spremljavo.

Like so na platnu oživeli Nicolas Cage, Emma Stone in Ryan Reynolds. Njihovi glasovi so živahni in prepričljivi, kar je še najboljši del filma, ki razočara v praktično vseh ostalih pogledih. A tudi liki kot so: tipična radovedna in nespametna najstnica, zaščitniški oče ter neustrašna babica ne prinašajo nobene originalnosti, da nadležnega otroka in lenivca, ki sta očitni kopiji veliko boljše animiranke Ice Age, niti ne omenjam.

the_croods_3d_movie-1920x1080

Z nekaj posameznimi izjemami (Mary and Max, Coraline) animirani filmi pretežno težijo k žanru komedije in ob ogledu filma The Croods kaj hitro postane jasno, da tudi humor cilja na mlajše občinstvo. Razumem, da govorimo o animiranki, ki ne skuša posnemati resničnosti, a se mi je vseeno zdelo, da so bile stalne reference na moderno pop kulturo, ki so vse, na kar film stavi, napačno uporabljene, nadležne in neprimerne. Nekaj črnega humorja med glavo družine in njegovo taščo še uspe, a se humor hitro spreobrne v dolgočasno brenkanje na bendžo z eno struno.

Ustvarjalci so šli predaleč z idejo o pračloveku, pa naj se to sliši še tako neumno, saj se v filmu dejansko nič ne zgodi. Za boljšo prazgodovinsko animiranko priporočam Land Before Time.

Film Review The Croods

The Croods je malo več kot grozno veliko tekanja in padanja po skalnatem terenu. Film bi priporočal predvsem mlajšim gledalcem, medtem ko ostali enostavno moramo zahtevati več! Ironično, ampak zdi se, da z vsemi novimi tehnologijami izumira pogosto pozabljeno bistvo vsakršnega filma – dobra zgodba. Dejstvo je, da so se filmarji polenili, to pa nadoknadijo z vizualno podobo, živahno animacijo in 3D tehnologijo. Metanje masivnih skal, padanje z neverjetnih višin in tekanje z nadzvočno hitrostjo to le potrjuje, kar pa ne vodi nikamor. Tako kot so bili praljudje, je tudi film The Croods enostavno primitiven. Verjetno so še slabši načini preživeti 98 minut svojega življenja, zagotovo pa jih ne more biti prav veliko.

Vtis:

imdb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook