the-purge08

The Purge (2013)

ZDA, leto 2022. Kriminal in nezaposlenost še nikoli nista bila manjša in vse to po zaslugi novo sprejetega zakona, ki letno določa 12-urno obdobje, v katerem so zakoniti vsi zločini – vključno z umorom. V noči brez pravil in kazni so policija in bolnišnice nedosegljive, ljudje pa imajo priložnost sprostiti vse svoje življenjske frustracije in doživeti moralno »očiščenje«. James (Ethan Hawke), glava premožne družine Sandin in vodja podjetja z varnostnimi napravami, se s svojimi bližnjimi pripravlja na strahotno noč, v kateri na ulicah vladata kaos in anarhija. Ko se v hišo prismukneta hčerkin fant in neznanec v stiski, ki se ga usmili najmlajši otrok, bo družina morala sprejeti nekaj težkih odločitev, če bodo hoteli preživeti noč.

Ne zgodi se prav pogosto, da žanr grozljivke obišče inovativna in pronicljiva premisa, zato se le-ta pogosto obrača k pretiranemu nasilju, ekscesnemu prelivanju krvi, zatemnjenemu vzdušju in lažnim »boo!« trenutkom. Vseeno pa se vsake toliko časa najdejo primerki, ki se otresejo stereotipnosti in predvidljivosti ter raje predstavijo drzno, atraktivno in provokativno idejo. The Purge je malo tega in onega, saj predstavi fantastičen koncept, ki ga dopolni z neprepričljivo in s klišeji prepredeno zgodbo.

the-purge-2

Državni praznik, ko lahko psihopati, sociopati, mazohisti in drugi sprevrženci delajo, kar jim srce poželi. Se želite znebiti vašega najhujšega sovražnika? To lahko storite brez težav, le nabrusite svojo sekiro in počakajte na »dan očiščenja«. Ta predstavlja varnostni ventil, legitimno katarzično tehniko sproščanja napetosti (dovoljeno je vse, kar v normalnem življenju ni). Skratka, iz sebe damo nasilje, da lahko potem živimo v iluziji človeškega nazora, ki pravi, da smo vsi ljudje v osnovi dobrega srca. Misel, da se nasilje skriva v vseh nas, je dovolj provokativna osnova za nastanek izstopajočega trilerja, a se The Purge kljub temu uspe pokopati kar sam z nekonsistentno režijo in scenarističnimi luknjami.

The Purge skuša vzpostaviti kritično distanco do družbe, v kateri živimo in ponuditi satirični komentar predvsem na problematiko neenakomerno razdeljenega kapitala, a filozofska vprašanja ne pridejo do izraza, saj jih zasenči butasta zgodba z butastimi liki, ki počnejo butaste stvari. Resnična škoda, saj so imeli ustvarjalci še dodano olajševalno okoliščino za nastanek kvalitetnega izdelka – Ethana Hawka. Dvakratni nominiranec za oskarja (Training Day, Before Sunset) je skozi svojo kariero pokazal izredno vsestranskost, kar zadnja leta potrjuje z izbiro vlog v temačnejšem žanru filmske industrije (Before the Devil Knows You’re Dead, The Woman in the Fifth, Daybreakers, Sinister).

maxresdefault

The Purge v drugi polovici  pozornost preusmeri na lik Jamesa, ki po besedah scenarista predstavlja trenutno apatijo Amerike, in njegovo psihološko bitko med moralo ter željo po obrambi svojih bližnjih. Je mož, ki »očiščevanje« vneto podpira, a v njem ne sodeluje. Ko srd zakona občuti tudi njegova družina, se James sooči z notranjimi demoni, kar pripelje do silnega izpada jeze. Ko že vse kaže, da bomo v finalnem aktu spremljali krvavi pohod, ki bi pomenil njegovo dokončno spreobrnitev, nas po kratki akciji režiser še enkrat več razočara z antiklimaksom in prisiljenim hitrim koncem. Od množice podobnih scenarističnih nesmislov naj omenim samo še varnostni sistem družine Sandin, narejen specifično za »dan očiščenja«, saj je patetično nedodelan in absurdno neučinkovit, ter zaplet na začetku filma s hčerkinim fantom, ki je totalno zgrešen. Ne morem iz svoje kože in se vprašati, kaj bi bilo, če bi mu poskus umora dejansko uspel. Sledilo bi izjemno nerodnih naslednjih 12 ur.

Politična alegorija za ameriški sistem s sloganom »dežela svobodnih in dom revnih« predstavi pohvalno interesanten koncept za izhod iz krize. Ameriška družba se nahaja na razpotju. Bogati bodo še naprej bogateli, medtem ko bodo revni ostali revni, nekaj se bo enostavno moralo spremeniti. Film vidi rešitev v uvedbi letnega »očiščevanja«, ki je ekonomijo spravilo v zelene številke, pojasnjevanju, kako točno jim je to uspelo in na kakšen način se izniči kriminal ostalih 364 dni, pa se film seveda izogne.

2013-07-221

The Purge bi označil kot akcijski triler, ki spodleti pri prenosu sporočilnosti o politični nemoralnosti, požrešnem kapitalizmu in družbeno-razrednem boju. Visoko-konceptualni izdelek z nizkim proračunom in še nižjo intelektualno substanco, narejen zgolj z namenom zaslužka (kot večina današnjih filmov), kar nam pove tudi dejstvo, da scenarist in režiser James DeMonaco že snema nadaljevanje in to še preden je prvi del dodobra zajel kinematografe. Gledalcu ne pusti prostora za presenečenja, ne ponudi oprijemljive napetosti in po resnici povedano je edino, kar ga naredi znosnega, njegova kratka minutaža. V teoriji zanimivo, v praksi pozabljivo.

Vtis:

imdb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook