trance

Trance (2013)

Danny Boyle je prav gotovo nekaj posebnega. Režiser, ki se je podpisal pod imenitne in žanrsko raznolike filme (Trainspotting, Slumdog Millionaire, Shallow Grave, 28 Days Later…, 127 Hours), je znan tudi po svojih hudomušnih izjavah, v katerih je med drugim navrgel, da je režiserjev prvi film hkrati tudi njegov najboljši, in da režiserjeva zlata leta ne presežejo prve dvomestne številke. »V trenutku, ko misliš, da lahko narediš karkoli in imaš na razpolago najboljše profesionalce, ki so pripravljeni delati s tabo, si potopljen.« Njegovo ustvarjanje torej poleg vseh kvalitet nosi tudi nekaj samokritičnosti. Ali je letošnja kriminalna drama nekaj, kar lahko umestimo v njegov opus zlate dobe, ali pa se počasi pripravlja »prerokovani«, čeravno zapozneli zaton?

james-mcavoy-in-trance-2013-movie-image

Če takoj ponudim odgovor na vprašanje branje morebiti ne bo tako zelo zanimivo pa vendar – kriminalna drama Trance ni presežek, kot so mnogi morda potiho pričakovali, vseeno pa gre za zelo dober celovečerec, ki bi ga lahko priporočil brez pomisleka.

Trance-Vincent-Cassel-e1365152478242

Jedro igralske zasedbe sestavljajo James McAvoy (Simon), Vincent Cassel (Franck) in Rosario Dawson (Elizabeth). McAvoyu je vloga pisana na kožo, še posebej prepričljiva je njegova preobrazba tekom dogajanja, Casselu pa več kot očitno ne gre oporekati občutka za igranje šarmantnih kriminalcev. Dobri kemiji med glavnima antagonistoma se s pomočjo zapeljivega britanskega naglasa pridruži čudovita Rosario. Velja omeniti, da bo nekaj erotičnih prizorov brez dvoma navdušilo moški del, tovrstni vložki so očitno težko pogrešljiv del trilerskega žanra.

trance123

Temelj zgodbe je postavljen s skrbno načrtovanim ropom, ki steče kot po maslu, kljub temu pa pride do odločilnega problemčka, ko se dražitelj umetnin Simon, ki se je spajdašil z nič kaj potrpežljivo skupino nepridipravov, zaradi udarca v glavo ne spomni, kje je pustil ukradeno Goyevo sliko. Ker mučenje in amnezija ne gresta dobro skupaj, se roparski šef Franck odloči za bolj prefinjen pristop, in sicer v obliki hipnoterapije. V ta namen kot po naključju izberejo zapeljivo terapevtko Elizabeth, kar že tako kočljivo situacijo še dodatno približa točki vrelišča.

trance

Zgodba je s sicer dokaj enostavno premiso eden izmed elementov, ki bi ga še posebej izpostavil. Pomaga ji dejstvo, da se prav posrečeno zliva z režijskimi prijemi, ki z vmesnimi stiliziranimi kadri elegantno ponazarjajo neotipljivo povezavo med resničnostjo, izgubljenim spominom in razkrivajočo podzavestjo. Nedorečenost, ki lebdi nad dotičnimi elementi, poskrbi za pravšnjo mero gledalčeve negotovosti, ki vodi do neizbežnih preobratov in bolj ali manj (ne)pričakovanih razodetij. Tudi samemu tempiranju ne bi mogel oporekati, saj dogajanje z veliko mero občutka niha med bolj in manj napetimi prizori, hkrati pa nezadržno drvi proti glavnemu aktu.

??????????????????

In čeprav so elementi filma med seboj dobro povezani, se ne morem otresti občutka, da nekaj vseeno ni čisto na mestu. Lahko bi rekli, da film omejuje nekakšna žanrska dogmatika. Vse se namreč neizbežno stopnjuje in gradi okoli končnega razpleta, ki dostikrat ne vzdrži osnovne mere verjetnosti. Tako je tudi v našem primeru končno razodetje povsem na meji med posrečenostjo in premočnim opiranjem zapleta na naključja, ki se bodo marsikateremu gledalcu zdela prevelika. Hočeš nočeš je element preobrata v tovrstnih trilerjih velik del vrednotenja filma kot celote.

TRASA-748.DNG

Če se za konec vrnem k vprašanju iz prvega odstavka, bi se moj odgovor v »razširjeni izdaji« glasil nekako takole: Davidu Boylu sicer ne uspe povsem, saj se film Trance ne bo postavil ob bok njegovim najboljšim filmom. Po drugi strani pa bi bilo govoriti o nekakšnem zatonu seveda naivno in zaletavo. Boylova izjava o zlati dobi je seveda bolj kot ne režiserjeva kaprica, funkcija katere je prav gotovo zgolj stremljenje po nadgraditvi lastnega umetniškega ustvarjanja.

Vtis:

imdb

 Lebi

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook