maxresdefault (1)

Mud (2013)

Najboljša prijatelja Ellis in Neckbone na osamljenem otoku v krošnji drevesa odkrijeta star in zarjavel čoln, v čemer vidita odlično priložnost za njuno pustolovščino, katere končni cilj predstavlja lastno operativno prevozno sredstvo po močvirnati južnaški pokrajini. Njuna pot se usodno prekriža s potjo skrivnostnega možakarja, ki sliši na ime Mud in se namerava na otoku sestati s svojo življenjsko ljubeznijo, če ga le prej ne ujame policija ali peščica plačancev, ki ga išče zaradi umora.

Režiser in scenarist Jeff Nichols (Take Shelter, Shotgun Stories) v filmu Mud predstavi fantastično atmosfero ameriškega Juga (bolj natančno Arkansas) – deželo, ki jo je povozil čas. Neokrnjena narava, odsevajoča se voda, posušeni nasadi dreves in žgoče sonce, ki ne pozna milosti. Celoto dopolni popolno subtilna glasbena kulisa, ki nam pričara način življenja brez potrošniškega vpliva, interneta ali mobitelov, le siromašno življenje preprostih ljudi, ki so v eksistencialističnem pogledu paradoksalno najbogatejši.

mud_2

Rdeča nit filma je ljubezen, prikazana iz različnih perspektiv (med staršema, prijateljema, ljubimcema, očetom in sinom). Gledalcu ponudi razumevanje za motivacijo Ellisa (po mojem mnenju glavni lik) in lokalno dogajanje umesti v širši družbeni okvir, večno željo po pripadnosti. Ellis, večni idealist in nepopustljiv trdoglavec (podobnost z Mudom), je v svojem življenju videl že dovolj nestanovitne ljubezni, smrti in bede, zato je za možnost resnične pravljične ljubezni (Mud in njegova izbranka) na nek način pripravljen tudi umreti – če uspe vsaj njima, potem je še upanje na svetu.

5179c3f1ad12d-preview-2000

Mud (Matthew McConaughey) je misteriozen, večplasten in nepredvidljiv možakar na intelektualni ravni prvič zaljubljenega najstnika (zato se tako poistoveti z otrokoma), ki je sprva predstavljen kot odločen, močan in surov heroj, a temu še zdaleč ni tako. Nagle odločitve, nepremišljena dejanja, nerealen pogled na življenje in brezciljno romanje v iskanju svoje napačno dojete življenjske ljubezni – to so le nekatere od lastnosti, ki jih McConaughey s svojim peklenskim pogledom in zvitim južnjaškim narečjem še kako dobro upodablja. V boju za zadnjo pomembno stvar v njegovem življenju ta izgubljeni veliki »deček«, s svojimi teksaškimi škornji neprestano tava med resnico in lažjo in zdi se, da ga lahko ironiji navkljub, v resničnost prebudita le Ellis in Neckbone.

In ko že govorimo o obuditvi – Matthew McConaughey je uradno zlezel iz svoje lupine in filmskemu svetu končno predstavil ves svoj veličasten igralski talent. Zdi se, da je pomilovanja vrednih in plehkih romantičnih komedij konec, saj bo 44-letni Teksačan po filmih kot so The Lincoln Lawyer, The Paperboy in Killer Joe, v prihodnosti nastopil tudi v HIV drami Dallas Buyers Club, Scorsesejevem The Wolf of Wall Street in Nolanovem Interstellarju.

mud

Otroka v glavnih vlogah sta vidno neizkušena, a zato nič manj navdušujoča. Sam Shepard je v vlogi ostarelega veterana zadovoljiv, Michael Shannon je bolj za okras kot zares (prijateljevanje z režiserjem), a kljub svoji majhni vlogi prijeten dodatek, Reese Witherspoon pa mi tokrat za razliko od ponavadi ni šla na živce do točke glavobola, kar o njeni vlogi pove veliko.

In čeprav Mud ne udari na psihološki ravni režiserjevega predhodnika Take Shelter, vseeno ponudi kompleksen prikaz človeka, ki se neoborožen skuša spopasti s silami življenja. Eno izmed osrednjih tematik v filmu na simbolni ravni predstavlja prav srajca McConaugheyja, ki seveda na začudenje vseh tudi tokrat ne more odigrati vloge ne da bi pokazal svoje telo v adamovem kostumu. Dejstvo je, da so se ustvarjalci dobro zavedali slovesa igralca, a motiv srajce tu ne služi samo namenu zabave, temveč nosi globlji pomen – predstavlja vse, kar je ostalo od človeka. Pomeni njegovo poslednje optimistično upanje na srečen konec, zasanjanost in izgubljen stik z realnostjo, zato je prizor, ko sleče srajco (poleg komičnega vložka) zanimiv tudi z vidika spremembe karakterja, razsvetljenega spoznanja in uničenje sveta zanikanja. Srajco sleče takrat, ko se mu celoten načrt nekako začne podirati, iluzija se razblini in v tistem trenutku se zave, kje dejansko je, kaj počne in v kaj je vpletel fanta.

466717_169467063215675_1877863868_o

Ljubezen je močna sila, tako v dobrem kot slabem smislu. Film Mud nas nauči, da v procesu odraščanja ni potrebno odvreči vse magičnosti, ki je čar otroštva, da na svetu obstaja dobro, da se je za ljubezen vredno boriti in da je v življenju mogoče prav vse. Na koncu filma vidimo sicer dokaj klišejski prizor, ki vseeno služi svojemu namenu in lepo povzame celoten film. Ozka rečica se razpostre v velikansko prostranost morja, kar je popolna prispodoba življenja – v otroštvu je vse enostavno, brezskrbno in začrtano, nato pa se življenje kar naenkrat odpre in te popelje na pot naključij, presenečenj, razočaranj, tragedij, veselja in ljubezni.

Vtis:

imdb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

5 comments on “Mud (2013)

  1. Ravno svež iz ogleda in moram reči, da si odlično povzel film. Preprosta drama, ki ima za ponuditi na kar nekaj ravneh.

    1. Hvala. Točno tako, dokaz, da za dober film ni potrebno veliko. Si morda gledal ostala dva projekta režiserja? Ti je bil Take Shelter boljši?

      1. Take Shalter sem gledal pa moram reči, da mi je bil kot celota bolj zatežen, ker nisem preveč fan pretirano počasnega dogajanja, a ga je rešil fenomenalni konec. Prvenca Nicholsa si pa še nisem ogledal.

Comments are closed.