hisx

[Pozor, hud prizor] – American History X (1998)

Tokratni prizor je del mozaika trenutkov, ki sestavljajo zgodbo ene izmed najboljših (kriminalnih) dram nasploh. Režiser Tony Kaye (Detachment, Lake of Fire) se skozi zgodbo družine Vinyard loteva problematike neonacizma (v ZDA). S črno-belimi (barvna paleta ima tu dvojen pomen) retrospektivami odkriva temelje za usodne odločitve in prepričanja glavnih protagonistov, katerih življenja so tekom dogajanja nepovratno zaznamovana.

american_history_x_58501-1152x864

Edward Norton (Derek) v eni izmed svojih kultnih vlog naravnost blesti. Spoznamo ga kot prepričljivega, samozavestnega in razgledanega člana lokalne neonacistične združbe. Skozi film dobimo vpogled v dogodke, ki odgovarjajo na vprašanje, kako lahko tako inteligentna oseba podleže tako zmotnemu družbenemu nazoru.

thumbs_americanHistoryX_058d

Prvi dogodek, ki začne rušiti pregrado zaslepljenosti, je noč, v kateri Derekov mlajši brat Danny (Edward Furlong) opazi skupino temnopoltih roparjev, ki se je namenila ukrasti njihov poltovornjak. Razjarjeni Derek vzame stvari v svoje roke. Dramaturško popoln prizor pripelje do okrutnega dejanja, ki mu sledi prihod policije. V enem trenutku ima gledalec pred sabo vase zaverovanega, dominantnega pripadnika “superiorne” rase, že ob prvem dotiku svobode jemajočih lisic in pogledu na mlajšega brata pa vidimo človeka, ki se, kot bi se bil zbudil iz transa, zave posledic in usodnosti svojega dejanja.

Lebi

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

One thought on “[Pozor, hud prizor] – American History X (1998)

Comments are closed.