cbPJwadNpu7Jg4EkyqFxIe3WNxx

The Frozen Ground (2013)

Zgodba, ki temelji na resničnih dogodkih, se dogaja na Aljaski, kjer lokalni mož zakona in mlado dekle, ki je uspelo pobegniti iz primeža serijskega morilca, skušata spraviti človeško pošast za zapahe.

The Frozen Ground je soliden prikaz policijske preiskave, ki je vodila do aretacije zloglasnega ameriškega serijskega morilca z imenom Robert Hansen, a se žal ne posveti njegovi grozoviti osebnosti in s tem ne ustvari psihološke drame, ki jo snov zahteva. Film se dogajanja loti le površinsko in je pristranski do edine preživele žrtve morilca, skozi oči katere je zgodba podana. Gledalec ob ogledu nikoli ne dobi občutka resničnosti dogodkov, saj se film v veliki meri izogne nasilju, krvi in surovosti dejanj ter trpi za nedodelanostjo likov, kar doprinese k pretirani sterilnosti celotne izkušnje (primer plakat filma z Nicolas Cageom). Seveda, vse to kot žrtev podrejenosti studijski zahtevi za ohranitev produkcijske oznake R.

IMG_2637.CR2

Robert Christian Hansen se je rodil 15. februarja 1939 v Esthervillu, v zvezni državi Iowa. Skozi otroštvo je bil opisan kot tih in zadržan samotar, ki je imel disfunkcionalen odnos z dominantnim očetom,  v šoli pa je bil pogosto tarča posmeha zaradi močnega jecljanja. Zatočišče je kmalu našel v lovu na divjad in vojski. Pri 21 letih se je poročil z mlajšo žensko, zakon pa se je zaradi njegovih nasilnih izpadov, požiga dela šolske posesti in večih primerov kraje hitro končal. Leta 1963 se je vnovič poročil in imel dva otroka. Robert je bil leta 1983 aretiran zaradi umora 17 deklet, točno število vseh žrtev ni znano. Trenutno služi svojo kazen 461-ih let v zaporu Spring Creek na Aljaski. Sosedje so ga opisali kot toplega in dobrosrčnega človeka.

IMG_1198.CR2

Z vidikov teatralnosti in toka zgodbe je film dovolj napet, da ohrani vsaj osnovno zanimanje gledalca, sploh če upoštevamo, da je to prvenec režiserja Scotta Walkerja, zato je tudi njegovo scenaristično netveganje, prilagajanje že videnemu na temo serijskih morilcev in neizkoristek danega materiala (resnična zgodba), popolnoma razumljivo.

Kaj reči o igralcih v filmu? Nicolas Cage in John Cusack sta rešilni čoln te napol potopljene ladje. Predvsem slednji, saj Cage dejansko ne pokaže ničesar, kar od njega nismo že vajeni, vključno z njegovim tipičnim izrazom na obrazu, a je zanj to v primerjavi s prejšnjimi projekti vseeno premik navzgor. Cusack je vlogo antagonista po vsej verjetnosti sprejel zaradi osebnega igralskega razvoja (v smislu zanimivega projekta) in je v vlogi neuravnovšenega morilca z dvojno osebnostjo odličen.

nova-mapa3

Filme podobnega žanra je izredno težko snemati s tako prepoznavnimi igralci malega ekrana. Njihova naloga je namreč, da se z glavnimi liki vsaj do neke mere poistovetimo, kar pa včasih enostavno ni mogoče, saj pred seboj hočeš nočeš vidimo samo znan obraz, ki ga povežemo z vlogami iz preteklosti, s tem pa se oprijemljivost aktualnega lika izgubi. Recimo, da je filmskim ustvarjalcem v tem pogledu tokrat nekako vendarle uspelo.

The Frozen Ground je vreden ogleda, kino vstopnice žal ne.

Vtis:

imdb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook