elysium-01

Elysium (2013)

Zgodba se dogaja leta 2154; Zemlja je postala osiromašeno zatočišče za revne in šibke, medtem ko se bogati bohotijo na oddaljenem vesoljskem pristanišču Elysium, kjer vladata neomajna tehnologija in večno življenje. Bivši kriminalec Max, fizični delavec v tovarni robotov, si za vsako ceno želi priti na Elysium, kjer ga čaka zdravilo za izpostavljenost smrtonosni dozi radiacije, ki mu pusti zgolj pet dni življenja.

Režiser in scenarist Neill Blomkamp, ki je pred nekaj leti znanstvenofantastični svet obnorel s filmom District 9, je tudi tokrat ustvaril vizionarsko delo, ki je kljub svojemu akcijskemu duhu prepredeno s filozofskimi in eksistencialistično-političnimi motivi kot so večno življenje, svet v rokah elite in najboljši družbeni sistem politike ter vladanja.

elysium-movie

Pozitivno kritiko moram nameniti inovativni režiji Blomkampa, ki me je razveselil z neuporabo tehnološkega presežka in enotnih oblek na futuristični Zemlji. Ravno nasprotno, zgodba je postavljena tako daleč v prihodnost, da se je človeštvo pravzaprav vrnilo na začetek časovnega kroga, razvoj je prispel do kritične točke, tehnologija se je izničila in zopet je prevladalo delo človeka. Vizualna podoba filma je navdušujoča, zgodba je v omenjenem kontekstu (kjer zakoni fizike pogosto odpadejo) popolnoma oprijemljiva in glasbena spremljava sovpada odlično.

Elysium se lahko pohvali tudi z odličnimi igralskimi predstavami. V glavni vlogi blesti Matt Damon, ki je v prvotno dokaj šablonski lik zlil ves svoj igralski talent, mu dodal globino in čustva, ter še enkrat več dokazal, da je igralec z izjemno širokim razponom. Najsi bodi komedija, grozljivka ali akcijski triler, Matt Damon to zmore.

elysium-02

Prava zvezda filma pa je Sharlto Copley, južnoafriški igralec, ki je svoje ime svetu predstavil prav s filmom District 9. Copleyjeva fantastičnost leži v njegovi mitološki pojavi, neusmiljeni surovosti, prefinjeni prostaškosti, sadističnem pomanjkanju sočutja in bizarno-komičnem naglasu, ki ga naredi za enega bolj posrečenih zlobnežev zadnjih nekaj let. Odlično delo opravita tudi Jodie Foster, feministična ministrica domovinske varnosti, in William Fichtner, ki je na žalost v scenarij umeščen zgolj zaradi osnovnega zapleta.

13211

Elysium ni brez napak. Daleč od tega, a govorimo o filmskih nevšečnostih, ki so v mejah sprejemljivosti. Vprašanja kot so; kje so vsi ljudje na Elysiumu, zakaj je le-ta skorajda brez vojaške obrambe, zakaj bogata elita ne uniči ostale tehnologije na Zemlji, filmu resda pustijo grenak priokus, a vseeno ne oslabijo njegove celote. Omenjene scenaristične luknje so bolj kot ne posledica relativno kratke minutaže filma, ki prav tako vodi v nekoliko prisiljen konec. Resda ironično, toda znanstvena fantazija mora biti realistična in Elysium to na koncu dneva doseže. Vsebuje ravno pravšnjo količino akcije, osredotoči pa se tudi na socialno-psihološko ozadje glavnih likov, kar ga vzdigne nad večino letošnjih hollywoodskih poskusov v tem podcenjenem žanru.

1321

Elysium ni samo tipični akcijski spektakel, saj ga spremlja močan satiričen ton. Med drugim načne moralne dileme, ki vlečejo vzporednice predvsem z ameriško ideologijo, medicinsko oskrbo, avtoriteto vlade in vojske, nesorazmerno razdelitvijo kapitala, razkrojem družbenih vrednot, revščino in bitko za delom. Film hkrati na pronicljiv način kritizira tudi različne družbene sisteme in oblike vladanja; kapitalizem vodi v samouničenje, življenje na futuristični Zemlji ponekod spominja na nacistično Nemčijo, drugod popolno anarhijo, Elysiumu vlada oligarhija, na koncu filma pa se vse skupaj srečno zaključi s komunizmom.

Elysium je nadpovprečen izdelek filmske industrije in čeravno tematsko ne odkrije tople vode, je vseeno eden boljših filmov letošnjega leta, s katerim se je Neil Blomkamp dokončno otresel statusa muhe enodnevnice in se utrdil kot režiser, poln kreativnosti in domišljije. Komaj čakam, s čim nam bo postregel naslednjič.

Vtis:

imdb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook