jesennapoved

Film v jeseni 2013

Tudi v septembru nismo pozabili na vas (ljubitelje filma) in filme, ki prihajajo v slovenske kinematografe. Po bogatem poletju bo v mesecu, ko se za šoloobvezne prične pouk, tudi začetek jeseni postregel z nekaterimi zanimivimi in bolj ali manj pričakovanimi prvenci. Najresnejših kandidatov za oskarje še ne bomo uzrli, vseeno pa vam ne bi smelo biti dolgčas.

Kolaž1

Before Midnight (že v kinu)

Po dveh odličnih romantičnih dramah, Before Sunrise (1995) in Before Sunset (2004), bomo na slovenskih velikih platnih lahko videli zaključek trilogije, ki obravnava ljubezensko pot Celine in Jessieja. Po devetih letih zakonske zveze se znajdeta pred novo preizkušnjo, saj se na počitnicah v Grčiji spoprimeta s težavami in vprašanji, ki so se nabrala na njuni skupni poti. Ob vseh dvomih bo njuna ljubezen tokrat pravzaprav prvič na pravi preizkušnji.

Riddick (že v kinu)

Tudi v tem primeru gre za tretji film v seriji (Pitch Black, The Chronicles of Riddick). V glavni vlogi bo seveda zopet Vin Diesel, katerega je v tovrstnih mačističnih vlogah res užitek gledati (in poslušati). Kraj dogajanja je zapuščeni planet, kjer preživijo le redki, Riddick pa se tu seveda počuti povsem domače. V želji po zaslužku se na ta negostoljuben košček vesolja podajo lovci na glave – toda, ko se spusti tema, bo jasno, kdo bo reševal koga in pred kom.

2 Guns (12. september)

Mark Wahlberg in oskarjevec Denzel Washington se nam bosta v tej akcijsko-kriminalni komediji predstavila kot Stig in Bobby. Brez zapletov in medsebojnega prepiranja ne bo šlo. Klišejski motiv dveh varuhov zakona, ki na prvi pogled ne zgledata nič kaj kompatibilno, a na koncu vendarle združita svoje moči v boju za pravico in preživetje, je bil uporabljen že ničkolikorat. Kmalu bomo izvedeli, če lahko tokratni poizkus režiserja Baltasarja Kormákurja postreže s čim novim.

Razredni sovražnik (12. september)

Film režiserja Roka Bička je povzet po resničnih dogodkih in je postavljen v eno od slovenskih srednjih šol, kjer dijaki nikakor ne morejo sprejeti zahtev novega učitelja nemščine. Po samomoru dijakinje sošolci krivdo pripišejo učitelju, kar sproži niz usodnih dogodkov, ki bodo za vedno spremenili življenje učitelja in učencev, saj resnica ni enostavna, kot ponavadi tudi nikoli ni. Režiser je s filmom v Benetkah prejel nagrado fedeora (The Federation of Film Critics of Europe and the Mediterranean).

Diana (26. september)

Film o Dianinih zadnjih dveh letih življenja. Precej nepotrebno bi bilo reči še kaj več, naj pa povem, da je celovečerec, v katerem bomo v glavni vlogi gledali Naomi Watts, režiral Oliver Hirschbiegel (Downfall, Das Experiment). Pričakujem, da bo film poskrbel za nekaj (ali nemara celo veliko) kontroverznosti in zelo raznolike odzive.

Runner Runner (26. september)

Richie Furst (Justin Timberlake) je študent matematike, ki si plačuje šolnino tudi in predvsem s pomočjo igranja pokra. Ko kljub izjemno natančnemu načrtu izgubi vse svoj denar, se odloči soočiti z upraviteljem spletne strani. Kot se izkaže je to Ivan Block (Ben Affleck), pretkani podjetnik, ki Richieja kaj hitro zvabi v svet denarja, zabav, lepih deklet in prevar. Ko se v dogajanje vmeša FBI, stvari postanejo resne. Film je režiral Brad Furman (The Lincoln Lawyer).

The Conjuring (26. september)

Ljubitelji grozljivk pozor! James Wan (Saw, Insidious, Dead Silence) je zopet pripravil nekaj posebnega za ljubitelje dotičnega žanra. Pri Deseti umetnosti smo si film že ogledali, v naslednjem tednu pa bomo na strani objavili tudi naš vtis. In ja, že napovednik bo poskrbel za to, da bo v času noči brez prižgane luči še nekoliko bolj neprijetno kot sicer.

Čefurji raus! (3. oktober)

Po knjižni uspešnici Gorana Vojnovića si bo v oktobru na slovenskih velikih platnih moč ogledati tudi filmsko različico komične drame. Zgodbe verjetno ni potrebno povzemati, o posrečenosti prenosa pisane besede na velike ekrane pa boste presodili sami. Več v napovedniku.

Lebi

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook