The-Last-of-the-Mohicans-image-the-last-of-the-mohicans-36457676-1280-534

[Pozor, hud prizor] – The Last of the Mohicans (1992)

Roman pisatelja Jamesa Cooperja, The Last of the Mohicans, je doživel že kar nekaj filmskih upodobitev, a najbolj odmevna izmed slednjih ostaja verzija režiserja Michaela Manna iz leta 1992. Zgodovinska drama, postavljena v okvir zgodovinskih dejstev, je osvojila oskarja za zvok, golden globe za originalno skladbo in bafto za kinematografijo.

00800m2tssnapshot011527-pngEpska pripoved o Nathanielu »Hawkeye« Poeju (Daniel Day Lewis), belcu posvojenem s strani ameriških domorodcev plemena Mohikancev, ki se znajde sredi vojne med Francijo in Veliko Britanijo sredi 18. stoletja, je postavljena v srce ameriške divjine in prikazuje boj za sveže osvojeno ozemlje ter kruto usodo tamkajšnjih domačinov, ki so bili skupaj s kolonisti prisiljeni izbrati stran in se podati v bitko za življenje.

Vizualno in glasbeno podobno filma podprejo izstopajoče igralske predstave z Danielom Day-Lewisom na čelu. Takrat 35-letni Britanec je znan po svojih ekstremnih igralskih pripravah, za omenjeno vlogo je več mesecev živel v divjini, kjer se je naučil bojevanja in živeti od zemlje. V izjemnosti se mu z neponovljivo upodobitvijo Mague pridruži Wes Studi, ki postavi standard za vse nadaljnje antagoniste indijanskih korenin.

2013-09-17

»Francoska in indijanska vojna« je naziv za devetletno bojevanje v Severni Ameriki (1754 – 1763), katerega rezultat je bila izguba vseh obstoječih kolonij Francije in britanska priključitev Kanade. V vojni je poleg 42.000 Britancev in 18.000 Francozov sodelovalo tudi okoli 2.200 severnoameriških domorodcev, ki so se v veliki večini pridružili francoskim vojakom. To je bila zadnja izmed štirih francoskih in indijanskih vojn.

kz916-pngEden izmed klasičnih prizorov filma prikazuje pogajanje za izpust treh ujetih predstavnikov angleškega dvora; hčera polkovnika Munroa in majorja Duncana. Indijanski poglavar izreče svojo odločitev; starejša izmed hčera Cora bo gorela na grmadi kot žrtev za smrt otrok bojevnika Mague, mlajša Alice bo zamenjala mesto njegove pokojne žene, Duncan pa se bo vrnil k svojim četam. »Hawkeye« v znamenju ljubezni prosi naj namesto dekleta žrtvujejo njega, kar pa Duncan namerno napačno prevede. Po tragičnem razpletu sledi končni obračun, ki je čudovita kombinacija veličastne kinematografije Danteja Spinottija, montaže Dova Hoeninga in glasbene spremljave Trevorja Jamesa.

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook