1170481 - This Is The End

This Is the End (2013)

Apokaliptična črna komedija izpod rok Setha Rogena in Evana Goldberga, This Is the End, na zaslon pripelje fiktivne like, ki temeljijo resničnih igralcih. Med drugimi se pojavijo Jay Baruchel, Seth Rogen, James Franco, Craig Robinson, Jonah Hill, Danny McBride, Michael Cera, Emma Watson, Jason Segel, Paul Rudd, Christopher Mintz-Plasse in Channing Tatum. Seznam imen pove vse.

Osrednja postavitev dogajanja je dokaj preprosta; Baruchel in Rogen se pojavita na zabavi Franca, kjer je zbrana skorajda vsa hollywoodska smetana. Ne mine pet minut, ko Los Angeles postane žrtev eksplozij, dima, pokanja zemlje, velikanskih brezen, modre svetlobe, ki srka ljudi itd. Edino zatočišče predstavlja Francova hiša, kamor se zabarikadira peščica preživelih, ki skuša ugotoviti, kaj prekleto se dogaja. Je to konec sveta? Invazija Nezemljanov? Zmaga Lakersov?

this-is-the-end-5

Če vas k ogledu filma ne pritegne omenjena zvezdniška zasedba, vas ne bo nič, saj poleg nekaj vprašanj o posmrtnem življenju in bibličnih prerokbah This Is the End narativno ponudi bore malo. Zato pa film zasije na drugih mestih, najmočnejši žarek ponudi prav vrhunska improvizacija trenutno najbolj uspešnih komedijantov v filmskem poslu, ki čeprav v večini primerov temelji na genitalnem humorju, vzbudi kar nekaj nekontroliranih izbruhov smeha, zaradi katerih boste občutili tudi kanček sramu. Dejstvo je namreč, da se podoben humor na filmskem platnu v veliki večini ne obnese, a tokrat začudeno deluje. Zakaj? Še enkrat, zaradi igralcev.

this-is-the-end-51b442b7456e3

Na seznamu bi barvno podčrtal Setha Rogena, ki že več let kaže, da hollywoodske humoristične niti drži v svojih rokah brez konkurence, Jamesa Franca, ki se je ponovno dokazal kot vsestranski biser novejše igralske generacije in Michaela Cero, ki kljub kratki minutaži navduši s svojo tipično humorno patetičnostjo. V igri je predvsem opazna sproščenost glavnih likov, ki vodi do tudi nekaj neposrečenih šal, a so le-te zasenčene z rafalom absurdnih stavkov, ki mejijo na mejo dobrega okusa (primer dialog med Francom in McBrideom), na koncu pa se vendarle izognejo žaljenju intelekta gledalca in se nagnejo na stran dobre zabave. V slednjem pogledu definitivno priporočam ogled filma s prijatelji.

2013-09-181

Zvezdniki se pogosto norčujejo tudi iz sebi dobro poznanih družbenih podob; ustvarjalci so dotaknejo domnevne homoseksualnosti Franca (»You’re telling me James Franco didn’t suck a dick last night? Now, I know you’re lying.«), identičnih filmskih vlog Rogena in njegovega neuspeha s filmom Green Hornet (»Seth, that’s some of the better acting than I’ve seen in your last six movies. Where the fuck was that in Green Hornet?«), pretencioznosti Hilla po nominaciji za oskarja (»Dear God, it’s me, Jonah Hill… from Moneyball.«), moralne vzvišenosti Baruchela (»I don’t wanna die at James Franco’s house.«) in surovega karakterja McBridea (»I will shoot off your dick! -You don’t have enough bullets, bitch.«).

Prisotno je nemalo »inside« šal (»The power of Christ compells you!«),, ki jih bodo morda zaznali le boljši poznavalci filmske umetnosti a nič zato. Glede na hiter tempo dogajanja, enoten dramski trikotnik in pomanjkanje čustvenega razvoja likov nova šala čaka takoj za vogalom. Šibka stran filma leži prav v njegovi preprostosti, neizrazni režiji in igralski predstavi Jayja Baruchela, ki ni dorasel svojim kolegom in je kot vodilna vloga enostavno nadležen.

1683196-poster-1920-this-is-the-end-seth-rogen

Pričakovanja za to kolosalno komedijo so bila visoka, o tem ni dvoma. Mirne vesti pa lahko rečem, da jih je vsaj pri meni več kot upravičila. Tukaj seveda ne govorimo o nikakršnem presežku, temveč zgolj o sproščujočem, zabavnem in kratkočasnem filmskem izdelku, ki po sedanjem razpletu filmskega leta nedvomno kraljuje na vrhu najbolj zahtevnega žanra. This Is the End bi najlažje opisal kot zabavno-prostaški vrtiljak, zaradi katerega boste najprej malce bruhali, nato pa kupili vozovnico za ponovno vožnjo.

Vtis:

imdb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook