pacific-rim-poster-banner

Pacific Rim (2013)

Kaj morate vedeti o najnovejšem »blockbusterju« režiserja Guillerma del Tora, Pacific Rim? Popolnoma nič! Vse, kar morate storiti, je udobno se namestiti in uživati v kolosalni bitki strojev proti pošastim. Udarci bodo padali, tla se bodo tresla, mesta bodo porušena, svet bo uničen, a »Jaeger« bo preživel!

pacific_rim-still

»At the edge of our hope, at the end of our time, we have chosen not only to believe in ourselves, but in each other. Today there is not a man nor woman in here that shall stand alone. Not today. Today we face the monsters that are at our door and bring the fight to them. Today, we are cancelling the apocalypse!«

Pacific Rim je znanstvenofantastična pustolovščina, v kateri nastopajo Charlie Hunnam, Idris Elba, Rinko Kikuchi, Charlie Day in kot običajno za Del Tora – Ron Perlman. Režiserski »bik« se je v svoji karieri preizkusil že v kar nekaj različnih filmskih žanrih; začel je s skrivnostnima trilerjema Cronos in Mimic, nadaljeval s srhljivo dramo The Devil’s Backbone, se nato podal v akcijske vode s pustolovščinami Blade II, Hellboy in The Golden Army, zaključil pa z vojno dramo postavljeno v magični svet domišljije Pan’s Labyrinth. Kar je skupnega vsem tem izdelkom, je žanr znanstvene fantastike, zato ni nič čudnega, da Guillermo tudi tokrat zapostavi ovire realnega sveta in raje predstavi nadrealistično vizualno poslastico, ki pa je vseeno polna čustev in globine.

pacific-rim

Zgodba je postavljena v tretje desetletje 21. stoletja; Zemlja je v vojni z izvenzemeljskimi stvori imenovanimi »Kaiju«, ki se v naš svet prikradejo ne iz vesolja, temveč izpod Pacifika prek interdimenzionalnega portala. Za boj proti pošastim je svoje pošasti imenovane »Jaeger« ustvaril tudi človek. Gigantske humanoidne mehanizme vodita dva med seboj povezana pilota/borca s pomočjo skupnega nevronskega mostu, tukaj pa nastopi Raleigh Becket, ki ga po zaprtju poskusnega programa pokličejo na še zadnjo bitko, še zadnji poskus v boju s prikaznimi in še zadnjo možnost za preživetje človeštva.

PACIFIC RIM

Preprost, a učinkovit scenarij predstavi raznolike in karakterno dodelane like, ki v kombinaciji z akcijskimi prizori, ob kateri vam bo večkrat zastal dih, na platno prenese tudi določene ideje pozitivne sporočilnosti. Glede na film, ki večino časa prikazuje smrt in uničenje, je to več kot hvale vredno. Najbolj očitna izmed teh je realizacija pregovora »v slogi je moč«, ki kar bobni skozi celoten film. Od povezovanja prek nevronskega mostu oz. »drifta«, ob katerem si pilota delita medsebojne spomine in življenjska doživetja, pa do enotnega delovanja celotnega sveta za skupni namen; Pacific Rim uči, da moramo preskočiti vse ovire in držati skupaj, v dobrem in slabem. Ali živimo skupaj ali pa umremo sami. Vsi smo v istem stroju in iz manjših posameznih zmag sestavljamo boljši jutri.

S prikazanim me je pozitivno presenetil Charlie Hunnam, ki ga pred tem nisem dobro poznal. 33-letni Britanec kar sije od igralskega potenciala in čeravno ga ne vidim v vlogah akcijskega heroja, je pred njim še dolga in uspešna kariera. Na drugi strani pa je Idris Elba zgodba zase; energija, samozavest, izžarevajoča avtoriteta in moč pogleda so le nekateri izmed razlogov, zakaj je bil nekaj časa nazaj ravno Idris v ožjem izboru za novega Bonda. Konec koncev, zakaj pa ne …

PACIFIC RIM

Pacific Rim vsebuje kar nekaj oprijemajočih podzgodb, kot je na primer komični vložek dveh trčenih znanstvenikov ali poslovnež Hannibal Chau (Perlman), ki si je ime nadel po najljubši zgodovinski osebnosti in drugi najljubši sečuanski restavraciji v Brooklynu. Vse to seveda služi enemu samemu namenu – opomniti nas, da še vedno gledamo bitko tipa »slika pred vsebino« med stroji in pošastmi.

»We can either sit here and do nothing or grab those flare guns and do something really stupid.«

Film ne pretirava z idejo o premagovanju tujih vsiljivcev, temveč postavi pod vprašaj tudi naše ravnanje. Smo mi v čem boljši? Koliko vemo, smo lahko bili mi tisti, ki smo prvotno zavzeli njihovo ozemlje. Prikazana ni običajna »good guys vs. bad guys« premisa, ampak zgolj človeški odpor, kako se spopadamo s tragedijo (prizor punčke sredi uničenega mesta je naravnost grozljiv) in kaj smo za skupno dobro pripravljeni žrtvovati.

PACIFIC RIM

Če komu koncept, ki na papirju zveni popolnoma trapasto, uspe pretvoriti v izvrsten film, je to Guillermu del Toru. Ta si je zastavil posneti »barvito pustolovščino, polno akcije prepredene s sofisticiranim humorjem, ki bo zadostila okus tako mlajšega kot bolj zrelega gledalca«, kar mu je s projektom Pacific Rim nedvomno uspelo. Film vreden nakupa novega hišnega kina in prepira s sosedi glede glasnosti je najboljši »blockbuster« leta in bo to čast brez dvoma tudi zadržal. Za zaključek pa me samo še zanima: »Where is my GODDAMN shoe?«

Vtis:

imdb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

One thought on “Pacific Rim (2013)

  1. Če sem odkrit, me ni ravno vrgel iz spodnjic. Solidno in večinoma dokaj zabavno (razen obeh znanstvenikov, ki sta na moč zoprna), a nič več kot to. Igralski performans bolj ko ne razočaranje. Vizualno lepo in to je bolj ali manj to.

Comments are closed.