The-Shawshank-Redemption-Script-Analysis

[Pozor, hud prizor] – The Shawshank Redemption (1994)

Stephen King je v svoji karieri napisal nemalo srhljivih romanov in fantazijskih kratkih zgodb, ki so kasneje dobile svoje filmske verzije. Izpod rok 66-letnega Američana je tako nastala tudi novela Rita Hayworth and Shawshank Redemption. Priložnost za celovečerec je hitro opazil režiser Frank Darabont, ki je napisal scenarij in nastal je eden najbolj poznanih filmov zadnjih dvajsetih let, v katerem v glavnih vlogah nastopata Tim Robbins in Morgan Freeman, The Shawshank Redemption.

still-of-morgan-freeman-and-tim-robbins-in-nchisoarea-xee

Zgodba o prijateljstvu dveh kaznjencev je bila ob izidu leta 1994 sprejeta zelo mlačno. Film si je po slabšem izkupičku iz kinematografov, s katerim so komajda pokrili uvodni proračun, nato le prislužil sedem nominacij za oskarja; a ni slavil niti v eni kategoriji. Sledila so leta nizke prepoznavnosti in šele, ko je na medijski trg prispel v obliki DVD-jev in videokaset ter se je začel predvajati na televizijskih ekranih, je bilo jasno, da ne gre le za film, temveč za umetniško delo, ki so ga ljudje širom sveta naravnost vzljubili. Drznem si trditi, da je danes pri gledalcih The Shawshank Redemption najbolj pozitivno sprejet film, kar odseva tudi njegovo vodilno mesto na internetni filmski bazi IMDb.

shaw07

Zgodba predstavi Andyja Dufresneja, bankirja, ki je za umor svoje žene in njenega ljubimca obsojen na dve doživljenjski kazni za stenami zapora Shawshank. Tam se spoprijatelji z Ellisom Boydom »Red« Reddingom in se po tem, ko ga upravnik začne uporabljati za pranje denarja, znajde tudi pod zaščito stražarjev. Enostaven film z močnim sporočilom o nezlomljivi volji, ponosu, pogumu in upanju, predvsem pa večna zgodba o prijateljstvu.

shawshank2

Tokrat si bomo ogledali kar dva prizora. Prvi prikazuje zapornike, kako izvajajo svoje garaško dnevno delo, medtem ko stražarji ironično kramljajo o nevšečnostih življenja. Glavni stražar Hadley pove, da mu je umrli brat zapustil petintrideset tisoč dolarjev, boji pa se, da mu bo z davkom večino pobrala država. Pristopi Andy, ki s svojim melanholično praznim pogledom kar prosi za tepež, in Hadleyju predloži poslovni predlog. Vse, kar zahteva za dano uslugo je, da skupaj s svojimi »sodelavci« dobijo vsak po tri piva. Ugodna ponudba, ki pa v tem primeru odseva seveda vse prej kot željo po alkoholu. In tako se je zgodilo; po koncu žgočega dne je peščica kaznjencev sedela na strehi ter uživala v hladnem pivu in za tisti najmanjši trenutek v času so stene zapora izginile. Bili so svobodni.

Drugi video posnetek prikazuje zaključek tega filmskega spomenika, zato ga odsvetujem tistim, ki si filma The Shawshank Redemption še niste ogledali v celoti in vam svetujem, da to storite v tem trenutku.

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook