lkse02_1024

[Pozor, hud prizor] – The Lion King (1994)

Kdor v otroštvu ni vsaj enkrat gledal Levjega kralja, naj dvigne roko! Ne vidim nobenih rok, zato bom sklepal, da smo ga vsi. Kar nekoliko temačna pripoved, prepredena s tematikami ljubosumnega hudobnega brata, željo po oblasti, umorom, žalovanjem, občutkom krivde, odgovornostjo in težavami odraščanja, predstavi nepopisno kombinacijo realnosti in fantazije, ki je dejansko primarno namenjena malce starejšemu občinstvu, to pa ne pomeni, da v pisanih barvah in raznovrstnosti živalskega kraljestva ne morejo uživati tudi najmlajši.

rafiki

Animacije so v filmski zgodovini vedno imele posebno mesto, a pravi sloves jim je zagotovil šele Disney s klasikami kot so Snow White and the Seven Dwarfs, Sleeping Beauty, Cinderella, The Little Mermaird, Beauty and the Beast in Aladdin. Za razliko od omenjenih, The Lion King temelji na originalnem scenariju. Če temu pridodamo še glasbeno spremljavo Hansa Zimmerja in originalno kompozicijo Eltona Johna (prejel oskarja), dobimo zimzeleno afriško dramatizacijo hamletovske pripovedi, polno neizmerne lepote, kot nam v filmu tudi pove filozofski pavijanski modrec Rafiki.

the-lion-king-original

V Levjem kralju lahko zasledimo vzporednice z egipčansko kulturo. Po legendi naj bi bil kralj Osiris (Mufasa) ubit s strani ljubosumnega brata Setha (Scar) in zakoniti prestolonaslednik Horus (Simba) je kot deček poslan v izgnanstvo. Umorjeni kralj v duhovni obliki vodi sina, dokler le ta ne odraste in maščuje svojega očeta.

Antropomorfne živali z glasovi k življenju obudijo James Earl Jones (Mufasa), Jeremy Irons (Scar), Matthew Broderick (Simba), Rowan Atkinson (Zazu) in Whoopi Goldberg (Shenzi).

228463c4b-lk_ks04p

Zgodba se začne s predstavitvijo princa Simbe, sina kralja Mufase in kraljice Sarabi. Vsa afriška savana se zbira za počastitev novega člana družine in bodočega vladarja. Prizor nadgradi skladba Eltona Johna, Circle of Life.

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

One thought on “[Pozor, hud prizor] – The Lion King (1994)

Comments are closed.