1383308486_tor-2-1

Thor: The Dark World (2013)

Tisočletja pred našim časom je bila starodavna nezemljska rasa, katere vodja Malekith je hotel svet s pomočjo orožja imenovanega Aether oviti v večno temo. Bojevniki Asgarda so poskus zatrli v kali, a Malekith je preživel. V sedanjosti dve leti od prihoda nordijskega boga Jane Foster poskuša navezati stik s svojim rešiteljem, a je ta prezaposlen z ohranjanjem miru v kraljestvu devetih svetov. Ko se Jane preko črvine okuži z neznano temačno snovjo, Thoru ne ostane drugega, kot da se vrne na Zemljo. Medtem se iz pepela vzdigne Malekith in Asgardu napove vojno, katere sila uničenja je prevelika celo za vsemogočnega Odinovega sina. Le kdo bi mu lahko priskočil na pomoč?

thor_the_dark_world_movie-widescreen_wallpapers

Filmskim pustolovščinam, posnetih po predlogah stripov, še nekaj časa ne bo konec. A če moram izbrati manjše zlo, izberem Thora in njegovo bojno kladivo. Razlog, zakaj je le-ta tako priljubljen, je njegova božanska človeškost; Odin ga v prvem delu na zemljo izžene zaradi njegove nepremišljenosti, arogance in nezrelosti. Thor je nepopoln, lahko ljubi in ima dušo. Gledalci se zato z njim lažje poistovetimo in to je pri fantazijskem liku izjemnega pomena. Podobno je uspelo storiti Christopherju Nolanu v trilogiji Dark Knight in Samu Raimiju v filmu Spider-man, manj pa Zacku Snyderju v letošnjem blockbusterju Man of Steel. Posledično je bil slabše sprejet.

Ampak seveda, na prvem mestu pri privlačnosti Thora ostajajo akcija, humor in zvezdniška zasedba, kombinacija, ki je tako dobro delovala že v prvem delu. Chris Hemsworth (Thor), Natalie Portman (Jane), Tom Hiddleston (Loki), Anthony Hopkins (Odin), Stellan Skarsgård (Erik), Idris Elba (Heimdall), Ray Stevenson (Volstagg) in Rene Russo (Frigga)so nalogi več kot kos.

heimdall-thor-movie-wallpaper-17

Vse te Marvelovce (Iron Man, Hulk, Captain America itd)  je potrebno gledati iz širšega kota, in sicer kot en velikanski projekt (primerjava plakatov spodaj), ki sestoji iz kopico posameznih celovečercev, sklenjen pa je s finalnim dejanjem v obliki Maščevalcev. A bojim se, da je to šele začetek, kot to nakaže Loki s presenetljivo preobrazbo v svojega »partnerja«, lik Captain America, kar je seveda direktna navezava na nadaljevanje Maščevalcev (čez dobro leto izide The Avengers: Age of Ultron).

iron-man-3-and-thor-dark-world-posters

Christopher Eccleston je v vlogi zlobneža Malekitha resda čisto soliden, a je le še ena izmed figuric na igralni plošči, ki jih na koncu Thor pomeče. Brezoseben in nadležno skrivnosten, da ne omenjam kopice nerazumljivih enosvrstičnic, izrečenih v skrivnostnih pogovorih sredi temačnih soban. Kovanje zarote je zares naporen posel.

Za lahkotno vzdušje poskrbita Stellan Skarsgård (Erik) in Kat Dennings (Darcy), ki popolnoma zasenčita brezizrazno Natalie Portman. Punca me z izjemo filma Black Swan, za katerega je po zaslugi odličnega scenarija Aronofskega prejela tudi oskarja, še vedno ni prepričala v svoj igralski talent.

nova-mapa1

Nadaljevanje odpravi tudi disonanco med vsemogočnim Thorom in njegovim relativno nenevarnim nasprotnikom, bratom Lokijem. Naj povem samo to – Loki ne bo nikoli dobil svoje franšize. Ali pač? Danes nisem več tako prepričan. Hemsworth je v naslovni vlogi odličen, rad pa bi videl, da se v nadaljnje loti malce »resnejših« vlog in se oddalji od statusa hollywoodskega lepotca. Potencial nedvomno ima.

heimdall_thor_2_the_dark_world-1920x1080

Če je prvi del trpel za pomanjkanjem globine likov in korelacij med njimi, ga drugi tukaj pošteno potolče, izgubi pa tekmovanje v inovativnosti. Kot že običajno za tovrstne izdelke, nam predstavi vrsto nelogičnosti in nesmislov, a bistvo leži drugje. Če začnemo secirati fantazijski svet stripovskih junakov, se nam ne piše dobro. Bistvo ni očem skrito, temveč leži v neobremenjeni, eksplicitni akciji in nadrealističnih prigodah, v katerih se znajdejo naši glavni junaki, katerih delovnik reševanja vesolja se nikoli ne konča. Časa ni niti za krajši dopust.

Vtis:

IMDb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook