top-20-youre-next-e1387691084344

You’re Next (2011)

Družina Davison se na izoliranem podeželskem posestvu združi ob praznovanju obletnice poroke staršev. Kmalu po začetku obeda skupino obiščejo neznani gostje; sadistični psihopati v živalskih maskah, ki jih napadejo s samostreli, sekirami in mačetami. Edini namig za identiteto skrivnostnežev je s krvjo napisano sporočilo: »Ti si naslednji!«

you-re-next02 (2)

You’re Next je predstavnik »home invasion« žanra in se že v uvodu poigra z družbeno fobijo vdora javnega v privatni prostor ter idejo o prežečih nevarnostih sveta izza štirih sten navidezno varnega doma. Že tukaj nastopi prvi pljunek v obraz običajnemu poteku tovrstnih izdelkov; namesto neubogljivih žrtev, ki le nemočno čakajo na neizbežno in krvavo smrt, nam film ponudi antijunakinjo, ki poskrbi, da je nepridipravi ne bodo odnesli tako zlahka. Izkaže se, da so oni tisti, ki so v resnični nevarnosti.

nova-mapa-21

Na videz preprost scenarij v sebi skriva nemalo originalnih preobratov in aspektov, ki pridodajo k njegovi bizarnosti. Prvi v vrsti je element (črnega) humorja, ki je spretno vpleten v zgodbo in zares zablesti šele proti koncu filma. Od uvodnih družinskih pogovorov, kjer na plano pride marsikatera stara zamera, pa do burlesknih enovrstičnic ob smrtno resnih situacijah, ki delujejo kot protiutež dejanskemu dogajanju in film v nasprotju z ledeno srhljivim vzdušjem prevesijo na stran zabave.  

Kot vsaka dodelana grozljivka tudi You’re Next v likih skriva nepoznano ozadje, ki se razkrije šele tekom zgodbe. Zato včasih dejanja in dialogi ne delujejo popolnoma umeščeno, a se njihov pomen razkrije kasneje.

you_x27_re_next_movie_wallpapers_4_hdqva_1920x1200

Pri najbolj temačnem in podcenjenem filmskem žanru vedno pride do situacij; »Kaj bi v tem primeru storil jaz?« Odgovori so seveda v skladu z moško ideologijo hrabrosti, nasilnosti, suverenosti in hladnokrvne premišljenosti, a dejstvo ostaja, da si podobnih situacij zaradi njihove nadrealistične grozovitosti v realnem življenju enostavno ne moremo predstavljati. Pomislite, da vam neznanci pred očmi ubijejo prijatelja, kaj šele člana družine. Reakcij je toliko, kolikor je ljudi; panika, strah, otopelost, nezmožnost dojemanja stvarnosti, itd. Vse to vodi v iracionalne odločitve, ki pa seveda v veliki meri s strani gledalca privabijo neodobravanje. 

Maske živali so naravnost strašljive. Vedno ponavljam, najbolj grozno je tisto, česar ne vidimo ali razumemo. Nemudoma, ko objekt terorja dobi svojo podobo, koncept razpade. Resnično strašljiva je situacija okoli objekta; primer znamenitega prizora iz Kubrickovega filma The Shining, kjer Jack Torrance vdira v kopalnico, da bi se prikopal do svoj žene Wendy. Jack sam po sebi ni strašen, celo obratno, saj med drugim uporabi tudi humoristično frazo »Here’s Johnny!« – teror leži v sami situaciji nerazložljivo psihotičnega moža in Wendyjevem kričanju.

youre-next

V filmu sta dva osrednja lika; strah in trepet napadalcev – trdoživa Erin in sama lokacija snemanja – družinsko posestvo. Na vodilno mesto postaviti žensko v grozljivki je vedno tvegana poteza, po eni strani se rešiš stereotipnosti, po drugi pa si nakoplješ težave z družbeno sprejeto taisto ideologijo moške dominantnosti. Sharni Vinson v tem pogledu opravi odlično nalogo.

Prizorišče dogajanja je dovolj veliko, da se ne ponavlja, in igra pomembno vlogo pri občutku ujetosti in brezizhodnosti. Pozornost, namenjena posameznim podrobnostim scenografije, je nadpovprečna. Vsa ta dodelanost poskrbi, da ne spremljamo le nekaj nepomembnih ovac, ki čakajo na napad volka (navezava na maske morilcev), temveč definirane like, za katere smo do konca filma v napetosti, kdo ne govori resnice in kdo bo umrl naslednji.

you_re_next_47042674_st_3_s_high

Napadi so hitri, učinkoviti, nasilni in atraktivni. V zgodbi ni nepotrebnega dialoga in monologov pred ubojem, delo kamere je precizno, vse skupaj pa se zaključi z atraktivno minimalistično glasbeno spremljavo. Posebno moram izpostaviti prizor, kjer Erin končno onesposobi napadalca; sledi ne le en vbod (kot v večini grozljivk), temveč naravnost groteskno mesarjenje in klanje. Tako se to dela. Mislim, da ta ne bo več vstal.

Naredite si uslugo in si oglejte ta film, še posebno, če se v vas skriva tudi temnejša stran filmskega sladokusca, ki je naveličana običajnih kvazi srhljivih zapletov z duhovi, ki enostavno ne morejo preiti v onostranstvo. Priporočam pa, da počakate na internetno verzijo, saj vam bo občinstvo v kinodvorani ogled pokvarilo.

YOURE NEXT DAY 16

You’re Next je paket intenzivnega brizganja krvi, grafičnega nasilja, nevzdržne napetosti, psihološke študije ujetosti v brezizhodnem položaju in črne komedije. Vznemirljiv, razburljiv, surov in zabaven produkt režiserja Adama Wingarda je zaokroženo visceralno doživetje, ki skorajda ne ponudi nezanimivega kadra in z minute v minuto postaja vse boljši. Pozor, konec bo krvav. 

Vtis:

IMDb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook