Hobbit-80-2

The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

Veseli december je obnorela hobitska vročica, zato je prav, da svoj delež prispevamo tudi na Deseti umetnosti. Pred seboj imamo popoln primer filma, narejenega za množično kulturo in produkcijo. The Hobbit: The Desolation of Smaug je fantazijska pustolovščina, namenjena vsem! Mlajši se lahko zabavajo ob prismuknjenih škratih v nadrealističnem Srednjem svetu iz domišljije J.R.R. Tolkiena, ki je zgodbo, polno magičnih likov in čudes, napisal že leta 1937, malce starejši pa lahko sive celice trenirajo s povezovanjem zgodb, likov in dialogov, ki Bilba in njegove prijatelje vodijo naproti strašnemu zmaju Smaugu in hkrati puščajo sledi, ki se navezujejo na »nadaljevanje« The Lord of the Rings.

the-hobbit-2-desolation-of-smaug-movie-poster-hd

Zgodba je kot v prvem delu dokaj samorazlagalna in ne potrebuje večjega poudarka; škratje, skupaj z Bilbo Bagginsom in Galdafom nadaljujejo svoj lov na zaklad izgubljenega kraljestva Erebor, ki ga varuje mogočni zmaj Smaug. Pot pa ne bo enostavno, saj se bo morala druščina spopasti z orki, ogromnimi pajki, gozdnimi vilinci in vse bolj rastočo močjo čarobnega prstana.  

Mnogi t.i. »strokovnjaki« na področju filma v zgodbi prepoznavajo vse vrste vzporednic in metafor za dogajanje v prvi svetovni vojni, ki je Tolkienu kot vojaku služila za inspiracijo romana. Morda res, toda Hobbit v prvi vrsti ostaja fantazijska pripoved brez vidnejše globine, ki je po pravici povedano tudi ne potrebuje. Govorimo o škratih in vilinih, za božjo voljo.

nova-mapa-2

Peter Jackson (če ste pozorni, ga lahko opazite v uvodnih sekundah) je scenarij, ki krši znano pravilo, da ena stran pisane besede enači eno filmsko minuto, tako kot praktično vsa preostala dela  napisal skupaj s svojo ženo Fran Walsh, Philippo Boyens, nekaj malega pa je dodal tudi Guillermo del Toro, ki naj bi prvotno režiral trilogijo. To je tudi ena izmed največjih kritik trilogije – razvlečenost. Tukaj ne more ukrepati niti režiser Jackson, saj odločitev ni v njegovih rokah, pač pa v rokah kapitalistično požrešnih produkcijskih hiš New Line Cinema, WingNut Films in MGM. Dejstvo je, da približno tristo strani dolge knjige ne moreš (in ne smeš) pretvoriti v deveturno trilogijo, ne da bi pri tem načel narativne zakone.

nova-mapa-4

Hobit ni Gospodar prstanov, niti ne poskuša biti! Nekaj, kar mora biti gledalcu jasno že pred ogledom. Nivo omenjene franšize je malodane nedosegljiv, njena predzgodba pa se razlikuje predvsem v vzdušju, ki je bolj lahkotno. Kljub temu lahko mirne vesti rečem, da je Smaugova pušča prej boljša od Nepričakovanega potovanja. To ni napisano pravilo, saj se uvodnik lahko rešuje s predstavitvijo novega sveta, likov in tematik, medtem ko je izhodišče za drugi del že položeno. Posledično se nadaljevanja pogosto zatečejo k nesmiselni in odbijajoči akciji. Nerealistične sekvence so tokrat (če odmislimo sicer posrečen rečni pobeg v sodih) na srečo slabo zastopane.

Liki so bolj dodelani, predvsem Bilbo, film pa tudi lepo stopnjuje tempo, a kaj ko je konec veliko razočaranje. Ne samo, da vsebuje kopico nesmislov in hollywoodskih klišejev, je tudi odločno predolg in gledalce zaradi pretiranega govoričenja pusti hladne.

THE HOBBIT: THE DESOLATION OF SMAUG

Na zaslon se vrne Legolas oz. vidno postarani Orlando Bloom, ki po mojem mnenju predstavlja še najboljši aspekt filma. In da, tudi tokrat se s škrati ne razume najbolje. Med novimi imeni se znajdejo Benedict Cumberbatch (Smaug) Evangeline Lilly (Tauriel) in Luke Evans (Bard).

Pri igralski zasedbi bi poleg škratov, ki jih enostavno moram našteti – Thorin, Balin, Dwalin, Bifur, Bofur, Bombur, Fili, Kili, Oin, Gloin, Nori, Dori in Ori – posebej izpostavil Martina Freeman (Bilbo) in Iana McKellena (Gandalf), ki je klasa zase.

thdos-trailer01-0031

Zgodba je tudi bolj celostna in ne vsebuje občutka prisiljenosti predhodnika, kjer se stari znanci Gospodarja pojavijo samo zato, da nasitijo “hardcore” oboževalce, hkrati pa nič ne pridodajo k zgodbi. Kot opozorilo, tokrat se Saruman, Elrond in Gollum ne bodo prikazali. Dogajanje zaokrožita prečudovita kinematografija Andrewa Lesniea in glasbena podlaga enega in edinega Howarda Shorea.  

nova-mapa

The Hobbit: The Desolation of Smaug je hvale vredna vmesna stopnja trilogije, ki predstavi nekaj novih likov in poglobi stare, predvsem pa gledalce očara z izjemno vizualizacijo in lahko prebavljivo akcijo. Za trenutek filma iščite soočenje med Gandalfom in vsem pravim oboževalcem franšize dobro znano ognjeno prikaznijo.

Vtis:

IMDb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook