TORONTO

Dallas Buyers Club (2013)

Leta 1950 rojeni Ron Woodroof je v 36. letu starosti zbolel za aidsom. Za zdravljenje je bilo na voljo le eno zdravilo (AZT), ki je bilo dokaj neučinkovito, zdravniki pa so mu napovedali šest mesecev življenja. Namesto, da bi se vdal v usodo, se je odločil stvari vzeti v svoje roke. V tujini je iskal zdravilo, ki bi ublažilo simptome bolezni, s tem pa si je nakopal nemalo težav pri vladnem uradu FDA (Zvezna agencija za hrano in zdravila). Zdravila je začel prodajati tudi drugim pacientom in s pomočjo svojega zdravnika leta 1988 ustanovil klub Dallas Buyers. Skupina je iz celotnega sveta uvažala v Ameriki neodobrena zdravila in jih prodajala široki mreži kupcev in posrednikov. Na začetku je Agencija pogledala v drugo smer, toda ob rasti mreže se je ideja sprevrgla v posel, zato so bili prisiljeni ukrepati. Woodroof je bolezni podlegel 12. septembra 1992, šest let po uvodni diagnozi.

AMF_7243 (307 of 376).NEF

Med filmsko verzijo in resničnim življenjem pa vseeno obstaja nekaj razlik. Medtem ko je bil Woodroof resda znan po svojem nenavadnem obnašanju, ga je po mnenju najbližjih Matthew McCounaghey prikazal v bolj surovi luči. Predvsem ni bil tako homofobičen, niti ni bil izzivalen. Imel je tudi hčerko in sestro, ki se nista pojavili v scenariju, saj so se hoteli osredotočiti samo nanj. Sestra je bila s predstavo McCounagheyja zadovoljna, saj naj bi zajel njegov odnos do življenja. Čeprav je bil velik navdušenec nad rodeom, Woodroof nikoli ni jezdil bika. Lik Jareda Leta, Rayon, je izmišljen.  

Dallas Buyers Club je melanholična karakterna drama, ki se osredotoči na boj malega človeka proti masivni korporaciji, v procesu pa se sprašuje o pomenu življenja, altruizmu in družbeni moči vladnih uradov. Biografija izpod rok režiserja Jeana-Marca Valléeja (The Young Victoria, Cafe de Flore) je prvi film Jareda Leta po štirih letih. Tako kot njegov soigralec McConaughey je tudi on prestal veliko fizično transformacijo, za vlogo Rayona je izgubil kar 13 kilogramov.

jared-leto-dallas-buyers-club1

Oba sta bila že nagrajena z zlatim globusom, vprašanje pa je, če jima bo stradanje prineslo tudi oskarja. Potrebno pa je seveda poudariti, da se igralca nista spremenila le fizično, temveč resnično zavzameta duh karakterjev in se popolnoma posvetita vlogi. Njuni predstavi bi lahko opisali z besedama osupljivo in presunljivo. 

Približamo se slabi strani celovečerca, ki poleg velikih imen ne predstavi ničesar novega. Zgodba o bolniku, ki se postavi po robu zlonamerni državni organizaciji, ob tem pa na novo odkrije bistvo življenja in postane boljši človek, je stara in obrabljena. Prav tako je hitro pozabljiva, saj ne ponudi nobenega čustvenega vrhunca. Stranski liki so resda upravičljivo nepomembni, saj je glavna zvezda Ron Woodroof, a bistvo vsakega dobrega scenarija je njegova povezanost s stranskimi liki, ki povežejo dogajanje v koherentno celoto. Še največjo kritiko bi podal črno-belemu prikazu pokvarjene, kapitalistično požrešne in malomarne ameriške medicine, z izjemno seveda prijazne Eve (Jennifer Garner), ki (kako prikladno) predstavlja osamljeno privlačno zdravnico s praznim življenjem, katerega lahkotnejšo stran ugleda po zaslugi Woodroofa.

nova-mapa4Pri zgodbah, posnetih po resničnih dogodkih, vedno obstaja težava upodobitve pravega jaza karakterjev, saj ponavadi temeljijo na še živečih osebah, ki so svoje spomine zapisali v knjigo. Pristransko zapisani stavki se pretvorijo v popačen scenarij, ki si ga po svoje interpretirajo še režiser in igralci. Torej ne gledamo biografije, temveč zgodbo, prirejeno po priredbi, ki temelji na priredbi.

nova-mapa11

Skozi dve urno minimalističo dramo prevladuje intimno vzdušje, kar pridoda k realističnemu tonu, po drugi strani pa izdelek naredi za nedinamično neudarno gledališko igro naslovnih imen. Elementi odličnega se kmalu sprevržejo v povprečnost, a kljub temu tvorijo gledljivo izkušnjo, vredno našega časa. Če ne zaradi drugega, zaradi igralcev.

Vtis:

IMDb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

3 comments on “Dallas Buyers Club (2013)

  1. Če se prav spomnim, mu zdravnik sprva napove celo samo še en mesec življenja (nazadnje pa se to podaljša na 7 let). Se pa bolj ali manj strinjam, film nosi res odličen performans glavnega (McCounaghey) in stranskega (Leto) lika, oba sta zasluženo nominirana; mislim pa, da bi se dalo (scenaristično in karakterno) iz obeh narediti še marsikaj, medtem ko filmu ne bi škodilo malce več družbeno-politične globine in prikaza časa, ko se zgodba odvija.

    1. Tako je, v filmu je omenjenih 30 dni, medtem ko naj bi resnični Woodroof dobil 6 mesecev. Točno tako, iz teh vidikov sem bil kar malce razočaran.

Comments are closed.