47-ronin-whysoblu-10

47 Ronin (2013)

Med lovom Lord Asano in njegovi samuraji naletijo na izgubljenega mladeniča Kaia in ga odpeljejo živet v Ako. Več let kasneje Asano priredi turnir v znak spoštovanja do šoguna (japonski častni naslov in vojaški čin, približno enakovreden sodobnemu generalu) in njegovega prihoda v mesto. Ponoči Lord Asano postane žrtev temačne magije, ki ga pripravi k napadu na Lorda Kiro, kar ga posledično obsodi na sepuku, japonsko obliko častnega samomora. Vedoč, da je bilo vse skupaj načrtovano s strani Kire in njegove zlobne čarovnice, se ronini (samuraji brez gospodarja) in mešanec odpravijo na maščevalni pohod.

47-ronin10Vse do tukaj je še nekako sprejemljivo, nato pa se začne odmiranje možganskih celic. Od smrti Asana mine dvajset let in eden izmed vodilnih samurajev Ôishi je končno izpuščen iz zapora, odrejenega s strani Kire. V želji po maščevanju se odpravi iskat Kaia, ki ga najde sredi bitke za življenje v prizoru, ki deluje kot Rambo III, le da je njegov nasprotnik nekakšen trol iz Hobbita, in skupaj se odločita povrniti dostojanstvo svojemu pokojnemu vladarju. Seveda ne gre brez tematike izobčenca, saj Kaia samuraji nikakor nočejo sprejeti medse, a jim ta postopoma dokaže svoj pogum in znanje, ki mu priborita enakovreden status. Hm, zveni kot The Last Samurai. Da bi bilo vse skupaj še bolj osladno, je prisotna tudi prepovedana ljubezen med Kaijem in gospodično z dvora, ki ima po resnici povedano manj osebnosti kot prej omenjeni trol in je bila ugrabljena s strani Kire, zato kljub temu predstavlja glavno motivacijo dogajanja.

nova-mapa-2Na vsake toliko časa se v boleče amatersko spisan scenarij vključijo tudi fantazijska bitja, med drugim smrtonosni Tengu menihi z obrazom ptiča. Kaj? Prav ste slišali. Edini lik, ki vsaj malce vzbudi naše zanimanje, je eden izmed osrednjih motivov promocije filma, okosteli Rick Genest. Na platnu se brez pomena pojavi za dobrih šestdeset sekund.

Kaj pa lahko druega pričakujemo od sodelovanja scenarista Chrisa Morgana, ki je krivec za franšizo Fast & Furious, in uvodnega projekta režiserja Carla Rinschea, kateremu je bil zaupan proračun 175 milijonov dolarjev. Zaenkrat je celovečerec še vedno v primanjkljaju 30 milijonov dolarjev svetovnega zaslužka, čemur smo lahko samo hvaležni. Mogoče bo to zaustavilo do gledalcev žaljivo produkcijo že tisočkrat predelanih tematik. Zgodba 47 roninov, ki sicer temelji na resnični azijski zgodovini iz 18. stoletja, je bila opevana že sedemkrat; Genroku Chûshingura (1941), Chûshingura (1958), Chûshingura (1962), Akô-jô danzetsu (1978), Shijûshichinin no shikaku (1994) in Saigo no Chûshingura (2010). Res pa je, da je to šele prva ameriška verzija.

47-ronin-2aZdaj pa k pozitivnima vidikoma; to sta dokaj solidna zvočna podlaga Ilana Eshkeria (Stardust, Centurion) in pohvale vredna kinematografija Johna Mathiesona (Gladiator, Kingdom of Heaven). Ja, to je vse.

Kdaj se bo končalo prikazovanje azijske kulture samo v dveh skrajnostih? Na eni strani imamo vedno mojstre borilnih veščin in samurajsko kulturo, na drugi pa zadrte, z delom obsedene poslovneže, katerih ozko usmerjen nazor ne more doumeti ameriškega načina življenja. Keanu Reeves je boljši od tega projekta.

nova-mapa-3

Največja težava filma je, da se jemlje preresno, medtem ko izveni kot slaba šala. Vsaka izgovorjena vrstica skuša biti udarna in poetična, kar ob nedodelanem scenariju izpade sila posiljeno, to pa privede do izbruhov smeha tam, kjer jih ne bi smelo biti.

47 Ronin ne vsebuje nobene čustvene povezave gledalca z videnim, akcijski prizori so brez pravega udarnega značaja, zlobneža sta stripovsko ridikulozna in s svojim govorom delujeta kot rahlo mentalno zaostala (predvsem igralka Rinko Kikuchi), med igralci pa ni prav nobene uigranosti, kar mi da misliti, da so si tudi sami želeli čimprejšnjega konca.

Vtis:

IMDb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

3 comments on “47 Ronin (2013)

  1. Keanu Reeves je boljši od tega projekta.

    Verjetno si mislil: “Še Keanu Reeves je boljši od tega projekta.” 😉

    1. Dejansko mi je Reeves v določenih vlogah zelo soliden igralec, žal me je z izbiro nekaterih filmov v karieri močno razočaral.

Comments are closed.