-

[Pozor, hud prizor] – 300 (2006)

Vsi poznamo zgodbo, a režiser Zack Snyder gre korak dlje. Z nadrealističnim stripovskim stilom se požvižga na zgodovinsko objektivnost pripovedi o kralju Leonidasu in njegovih tristotih možeh, ki so se zoperstavili mogočni vojski Perzijcev, in predstavi skupek računalniško generiranih podob, katerih ospredje zavzame Gerard Butler s svojimi digitaliziranimi mišicami in udarnimi enovrstičnicami, ki so popolna realizacija sodobne popačene medijske podobe moškega. Če to združimo s plesno koreografiranimi spopadi in resda klišejskim sporočilom, dejansko dobimo nadpovprečno zgodovinsko akcijo in osvežujoče unikaten hollywoodski celovečerec.  

leonidas-leads

Špartanski kralj Leonidas se je s svojimi možmi postavil v prelaz, za njim so stali Grki. Po nekaj dneh bojevanja je Xerxes v boj poslal svojo osebno gardo, nesmrtnike. Grk Efialt je v zameno za bogastvo Perzijcem pokazal pot, ki pelje za hrbet Špartancev. Leonidas je to zvedel prepozno, zato je bila njegova usoda zapečatena. Glavnino vojske je poslal domov (sprejeli so jih kot izdajalce), sam pa se je podal v boj brez upanja na zmago. Ko je Leonidas padel, so se vsi vojaki nagnetli ob njegovem truplu, da ga Perzijci ne bi dobili v roke. Ker Xerxes s pešaki ni dosegel ničesar zaradi močne formacije Špartancev, je grško nebo prekrila črnina lokostrelskih puščic.

300-Movie-Publicity-Still-300-222288_1488_6951Skozi film 300 se izraža paradoksalna ideologija o špartanskem ponosu, družini in svobodi kot temeljni človekovi pravici, medtem ko so bili prav Špartanci največji lastniki sužnjev v Grčiji. Snyder je dejal, da jih je namenoma prikazal manj krute, saj se mora gledalec z njimi poistovetiti.

300-movie-2

V famoznem prizoru vidimo kralja Leonidasa, ki prejme obisk perzijskega sela, ta pa zahteva njegovo podreditev kralju Xerxesu. Užaljen in razjarjen zaradi njegovega odnosa in nezaslišane zahteve, Leonidas prinašalca vesti z mogočno silo brcne v globino smrtonosnega vodnjaka, kar pospremi s prodirajočim krikom: »This is Sparta!« Slika pove tisoč besed.

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook