rush_movie-wide

Rush (2013)

Rush prične tam, kjer bi se malodane vse končalo – na veliki nagradi Nemčije leta 1976 v Nürburgringu. V ovinku Bergwerk je Lauda izgubil nadzor nad svojim dirkalnikom in trčil v ogrado, nato pa se je v plamenih odbil nazaj na stezo. Močno opečenega ga je helikopter odpeljal v bolnišnico, kjer so mu po dolgem boju le uspeli rešiti življenje. Ne samo, da je preživel, na dirke se je vrnil že šest tednov po nesreči in dosegel vrhunsko četrto mesto.

rush-movie-2

Srce vsakega športa je rivalstvo. Muhammad Ali in Joe Frazier, Ted Williams in Joe DiMaggio, Magic Johnson in Larry Bird, Roger Federer in Rafael Nadal – njihova veličina sovpada z njihovimi največjimi nasprotniki. “People always think of us as rivals but he was among the very few I liked and even fewer that I respected. He remains the only person I envied,” so besede Nikija Laude o Jamesu Huntu, s katerim sta skozi leta postala sinonim za športna sovražnika. Film Rush režiserja Rona Howarda, v katerem blestita Chris Hemsworth in Daniel Brühl, se od tega stališča skuša oddaljiti, kolikor je to le mogoče.

rush-chris-hemsworth-daniel-bruhl-21

Zgodba o dirkačih formule 1 prikaže polarno nasprotje med Huntom; uživaškim, mednarodnim playboy žrebcem, ki se je v medijih največkrat pojavljal zaradi svojih nagajivih razvad in propadlega zakona, saj se je žena med drugim spustila v afero z Richardom Burtonom; in Laudo; z delom obsedenim perfekcionistom, vzornim državljanom in asketskim intelektualcem, ki je življenjski cilj videl le v zmagi.

Če si je Hunt s svojim privlačnim videzom in življenjskim stilom priboril trume privrženk in status zvezde, je na drugi strani samooklicani »podganji obraz« Lauda komajda presegel prag kulturne prepoznavnosti. Karakterna študija Rush prikaže njun odnos, katerega so definirali tako vzponi kot tudi padci, tekmovalnost, ljubezen do športa in medsebojno spoštovanje.

rush-daniel-bruhl-4

Kljub njunim razlikam, pa sta vendarle imela skupno točko – oba sta bila zmagovalca, ki sta drug drugega potiskala preko meja zmogljivosti (“A wise man can learn more from his enemies than a fool from his friends.” Lauda). Pomembnost tekmecev v življenju je osrednje sporočilo filma, ki je spretno umeščeno v akcijsko dirkalno ozadje (“Trust me, watching you win those races, while I was fighting for my life, you were equally responsible for getting me back in the car.” Lauda Huntu).

1fa25961c55a6a53eca52e60f06bca6b

Tekoč scenarij Petra Morgana, ki je med drugim navdušil s projektoma Frost/Nixon in The Last King of Scotland, ne poskuša vsiliti epske širine in ne stavi vsega na dramatičnost ali skrivnosten razplet dogodkov, temveč se zanese na vrhunsko spisan in besedilno bogat dialog. Prizori dirk so posneti s kirurško natančnostjo in prvovrstnimi zvočnimi učinki, posnetki s subjektivnega zornega kota glavnih oseb pa so prava poslastica za filmske sladokusce in gledalca postavijo naravnost za volan dirkalnika.

Izbira glavnih dveh igralcev ne bi mogla biti boljša. Šele ko ju primerjamo s fotografijami resničnih oseb, lahko zares cenimo njun trud, vložen v osebno globinsko predstavitev likov.

8m7vtxe-1024x778-1

Celovečerec prav tako pohvalno pokaže napredek formule 1 v smislu varnosti dirkačev. Strašljiva statistika dveh smrti na sezono, ki jo predstavi narator, nam zastavi vprašanje, kdo bi tvegal svoje življenje za dirkanje? Odgovor je ljudje, ki so odločeni pustiti svoj pečat in pri tem pripravljeni umreti. Misel bolje povzame Hunta (“The closer you are to death, the more alive you feel.”), a tudi Laudo je gnala taista sla po uspehu, le da je za razliko od Britanskega tekmeca preko tega iskal samopotrditev, in ne priznanja drugih.

rush

Naj vas naslov »Dirka življenja« ne zavede. Akcija tokrat zavzame sekundarno vlogo, dirka pa je zgolj prispodoba za rivalstvo, ki je protagonista gnalo skozi ovinke in življenje. Oba sta imela napake, oba sta bila velika egoista, oba sta bila posebneža, toda oba sta bila tudi neizprosna borca. Željna zmag in uspeha, sta v 70. letih krojila svet formule 1 in poskrbela za dramatičen dvig popularnosti tega prefinjenega športa. Toda v svetu prvakov ni prostora za dva. Rush ni samo film, je delček zgodovine, ki mu uspe pred našimi očmi razsvetliti zgodbo, ki sta jo pisala ta dva dirkača, rivala, prvaka.

Vtis:

IMDb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook