manofsteel

[Blu-ray] – Man of Steel (2013)

Tokratni vnos v kategoriji je prava paša za oči. Gre za zbirateljsko izdajo lanskoletnega filma o Supermanu, Man of Steel. V ospredju je kovinska škatlica v obliki prepoznavnega simbola jeklenega moža. Ko jo odpremo, najprej uzremo kartonasto zloženko, v kateri se skrivajo štirje ploščki. Nekoliko razočara dejstvo, da je na treh film, in sicer v navadni dvd, blu-ray in 3d blu-ray izdaji. Četrti je namenjen manjši beri dodatkov, ki odpirajo vpogled v zakulisje nastajanja filma. Vas zanima kaj več o tem, kako je nastala čudovita realizacija znamenitega Kriptonita, ali morda bitka v Smallvillu ali Metropolisu? Dodatki so namenjeni prav temu in zato je prav škoda, da niso časovno in vsebinsko zajetnejši. No, to velja vsaj za tiste, ki jih je film navdušil, ali jih še posebej navdušuje mitologija najbolj znanega Kriptonca. Tudi tega se dotakne vsebina bonusnega ploščka, vse skupaj pa je pospremljeno s komentarji igralcev, režiserja in drugih sodelujočih pri nastajanju filma.

dsc_1248

Med drugim je zelo zanimiv posnetek o fizični pripravi Henryja Cavilla in ostalih igralcev na njihove vloge in npr. snemanje prizora, ko Superman po eksploziji na naftni ploščadi lebdi pod gladino oceana. Vse skupaj je pospremljeno z izseki izvrstnega soundtracka izpod rok Hansa Zimmerja. Res škoda, da npr. dvd plošček ni bil nadomeščen s to mojstrovino. In če smo pri odpiranju ostali pri kartonasti zloženki, je potrebno dodati, da ta, ko jo razpremo, razkrije sliko Kal-Ela in generala Zoda. Za njo se skriva pena, v kateri v dveh delih najdemo stojalce, na katerega nato vse skupaj postavimo. Cena? Preračunanih 22€ za avstralsko verzijo. Realtivno malo za čudovit dodatek k zbirki in stvar, ki jo bodo obiskovalci zagotovo opazili, ko si bodo ogledovali vaše police.

nedavno-posodobljeno14

Gledalec dobi občutek, da so imeli ustvarjalci preveč idej, ki se jim s tako nezadržnim tempom niso zmogli dovolj posvetiti. Nianse in male finese pa so pogosto prav tisto, kar ločuje odlično od »zgolj« zelo dobrega. Človek se prav tako upravičeno vpraša, kako naprej? Drugi del je že napovedan. Po vsej verjetnosti so ustvarjalci že od samega začetka imeli v mislih trilogijo. Poleg tega je v filmu prisotnih kar nekaj indicev – še posebej je izpostavljena določena oseba –, kar poznavalcem Supermanovega izročila nikakor ne bo uspelo spregledati. In če je Nolan z akcijsko nekoliko podhranjenim Batman Begins postavil izjemno osnovo za nadaljevanje trilogije Dark Knight, se mi analogno gledano porajajo manjši dvomi. Kljub vsemu ima potencial, saj sta odsotnost kriptonita in svojstvenost interpretacije prav osvežujoča.

new-folder

Pa je Man of Steel kljub temu vreden svojega imena? Da, vsekakor. Po mojem mnenju gre za najboljši film o Supermanu do sedaj, kar mogoče niti ni tako velik kompliment sam po sebi. Vseeno je nekoliko bolj pomembno, da gre za težko pričakovani reboot, ki bo v veliki meri zadovoljil povpraševanje po nepremagljivem, »vseameriškem« junaku. Spektakel z dobršno mero substance, ki ga krasi navdušujoča raba računalniško generiranih podob (CGI), odličen celostni izgled, ironičen občutek realističnosti in predvsem prepričljiva zasedba. Poleg vsega pa gre tudi za prvi pravi velikozaslonski prikaz opevane kolosalne moči Supermana. In verjemite mi, ko začnejo leteti udarci, je bolje, da jim niste na poti.

dsc_1239

Blu-ray.com

Lebinger

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook