i-frankenstein-1600

I, Frankenstein (2014)

Po smrti njegovega stvaritelja stvor Frankenstein napadejo demoni, pred katerimi ga rešijo gotska bitja Gargoyles, ki mu nadenejo ime Adam. Ta je s strani kraljice Leonore pozvan v boj s prej omenjenimi, a se raje odloči za življenje v osami. Dve stoletji kasneje vodja demonov, temačni princ Naberius kuje načrt, kako bi s pomočjo dnevnika Frankensteina ustvaril vojsko živih mrtvecev in zavladal svetu, zato mora Adam končno stopiti iz sveta teme in se vmešati v vojno.

3-i-frankenstein

Režiser in scenarist Stuart Beattie je na tankem ledu. Po skromnem uvodniku Tomorrow, When the War Began nam je tokrat v začetku nove filmske sezone postregel s klofuto Mary Shelley, ko je popolnoma razmrcvaril njeno klasično delo, leta 1818 izdan roman Frankenstein, ki sta ga v preteklosti tako odlično uprizorila Boris Karloff (1931) in Robert De Niro (1994). Tokrat je naslovno vlogo prevzel Aaron Eckhart, s čimer pa se Američan ne more preveč hvalisati, saj gre za pravcato katastrofo od filmskega izdelka. Njegova, bojda »humanizirana« verzija stvora je realizirana v nekaj obraznih črticah, ki naj bi nakazovale dejstvo, da je bil sešit iz trupel. Poleg tega moderni Frankenstein v prostem času zahaja tudi v fitnes. Shelleyjeva bi ob videnem planila v jok.

i-frankenstein04

V želji kakršnekoli substance se celovečercu I, Frankenstein izogibajte. Računalniško generirane podobe najrazličnejših stvorov in prikazni brez vidnejše karakterizacije ali pozornosti vrednih dialogov so središče te tragedije, ki skuša iz univerzalno poznanega lika žanra grozljivke ustvariti akcijskega heroja. Kdo je pravzaprav ciljna publika? Ljudje v komi? Če niso že, jih bo do tja spravil I, Frankenstein.

i_frankenstein_movie_wallpaper_3_sxjxl_1920x1200

Scenarij je izumetničen, mehanski in plehek. Dialogi so nenamerno humorni, zgodba pa je polna lukenj in nesmislov. Projekt je bil z njim obsojen na propad že od samega začetka. Če temu dodamo pričakovano PG-13 oznako, ki nam odvzame še tisto zadnje upanje na brezglavo prelivanje krvi, in 3D obliko teatralnega predvajanja, v zadnjih letih patetični poskus ustvarjalcev privabljanja gledalcev, dobimo 92 minut, ki jih ne bomo več dobili nazaj in nam bodo povzročale nočne more.

i-frankenstein

Igralci so tokrat začuda enotni – vsi so brezizrazni. Res pa je, da imajo odrešilno bilko – prazen scenarij. Klišejsko privlačna mlada znanstvenica Yvonne Strahovski, ledeno hladna kraljica Miranda Otto in temačni princ Bill Nighy, ki poskrbi za še večjo podobnost s fantazijsko franšizo Underworld, si krivdo za neuspeh tokrat delijo. Edini preživeli aspekt v tem pokolu filmske kreacije je delo kamere, ki skupaj z nekaj spodobnimi akcijskimi prizori in glasbeno spremljavo Reinholda Heila (Cloud Atlas, Perfume: The Story of a Murderer) poskrbijo, da med gledalci ne pride do samomorov.

i-frankenstein-c

Izzivam vas, da si film I, Frankenstein ogledate v celoti. Izkušnja bi lahko služila kot kazen za povzročitelje kaznivih dejanj namesto zapora, medtem ko bi morali ustvarjalci za njo nedvomno odgovarjati filmskemu sodišču. Na spletni strani Rotten Tomatoes je prejel 4-odstotno podporo. To pove dovolj. Če srečate prijatelja, ki ga pohvali, nemudoma prekinite z njim vse stike.

Vtis:

IMDb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

One thought on “I, Frankenstein (2014)

  1. DeNiro ni bil kul, ker so ga skrili pod tone maske. DeNiro ne rabi maske, je brez tega dovolj zajeban za Frankensteinov stvor. Zato je recimo Nicholson tako dobr v Wolfu.
    Drugače pa ta novi Frankenstein čisti šit po moji oceni.

Comments are closed.