nova-mapa2 - Kopija

Inside Llewyn Davis (2013)

Llewyn Davis je najbolj srečen na odru. Njegov svet je kitara, žaromet in smrtna tišina poslušalcev, ki se klanjajo njegovemu glasu. Njegovo življenje je življenje berača, ki za prenočišče in hrano hodi od prijatelja do prijatelja, če je potrebno tudi do neznanca. Njegova duša pa je ranjena zaradi samomora najboljšega prijatelja in glasbenega partnerja. Prizor, ko na zahtevo znancev zaigra eno izmed njunih skladb, pri tem pa zaradi bolečih spominov čustveno eksplodira, je tragičen in hkrati prečudovit.

wk-davis1220

Ameriška drama Ethana in Joela Coena, ki sta kot ničkolikokrat poprej tudi tokrat prevzela zasluge za režijo, scenarij in montažo, je veličasten poklon »folk« glasbi, ki je oblikovala 60. leta prejšnjega stoletja. Fanta sta skozi leta resnično ustvarila raznolik in svetovno cenjen opus filmov, in čeravno niste oboževalec njunega smisla za humor, ne morete reči, da nista prav osvežujoč odmik od hollywoodske norme.

oscar-isaac-inside-llewyn-davis

Za kinematografijo je odgovoren Bruno Delbonnel (Amélie, A Very Long Engagement), ki na zaslon pričara sivkasto vzdušje takratnega New Yorka. Toda pravi heroj zgodbe je Oscar Isaac, ki s svojimi črnimi kodrastimi lasmi in raskavim glasom oživi lik Llewyna Davisa do mere, da so mnogi mislili, da gre za biografijo. V Gvatemali rojeni 34-letni igralec je končno zlezel iz lupine in uresničil svoj potencial, ki ga je kot Prince John nakazal v Scottovem Robin Hoodu. Tokrat je lahko uporabil tudi svoje glasbene izkušnje, ki jih je pridobil kot bivši glavni kitarist in pevec skupine Blinking Underdogs, saj je vse pesmi odpel v živo in v celoti.

inside-llewyn-davis-oscar-isaac-justin-timberlake

Inside Llewyn Davis je počasen, intimen, nostalgičen in melanholičen kot besedila pesmi, ki jih prepeva naslovni lik. In glasba v filmu je res nekaj posebnega. Prikaz enega tedna iz življenja »folk« glasbenika, ki se trudi uspeti in prilesti skozi rešeto glasbene industrije, je prepreden z glasovi Isaaca, Carey Mulligan, Justina Timberlakea in Marcusa Mumforda. Film pa navsezadnje nosi tudi družbeno kritično noto, saj brezbrižnost do talentiranih in srčnih mladih glasbenikov lahko opazimo še danes, medtem ko vladata denar in videz izvajalca. Petje na podzemnih železnicah, nastopanje po zakajenih lokalih in iskanje tiste najmanjše priložnosti za uspeh je namreč tisto, kar je med zvezde vzdignilo Boba Dylana, Cata Stevensa, Joan Baez in Brucea Springsteena

Eden izmed komičnih vložkov vsebuje mačko, ki Llewynu pobegne iz stanovanja profesorja, pri katerem je prespal. Navidezno trivialen element zgodbe v resnici vsebuje veliko več globine, kajti pobeg mačke predstavlja pobeg življenja iz rok Llewyna. Motiv srečamo še v prizoru, ko Llewyn na slepo upanje odide v Chicago, da bi se srečal z znanim producentom. Na poti domov na cesti zbije mačko, in ko ta v vzvratnem ogledalu odšepa v gozd, je zelo očitno, da gledamo prispodobo Llewynovega življenja.

nova-mapa2

Llewyn Davis predstavlja vsakogar izmed nas; želja po uspehu, sprejetju in razumevanju so le del glasbenikove duše, ki pa se s številnimi moralnimi padci tekom filma gledalcu začne barvati v črno. Paradoksalno je Llewyn pravo nasprotje omenjenega. Sebičnost, izkoriščanje, zaničevanje konvencionalnega življenja in neodgovornost za svoja dejanja sestavljajo tisto, manj prijetno stran sicer dobronamernega človeka, ki deluje neuglašeno prav z vsemi osebami v svojem življenju.

cat

Poln edinstvenih pojav (John Goodman, Stark Sands) in bistroumnih dialogov, je Inside Llewyn Davis hkrati temačen, žalosten in brezupen, a nam po ogledu vseeno ostane v spominu kot prisrčen opomin, kaj je pravi pomen glasbe.

Vtis:

IMDb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

One thought on “Inside Llewyn Davis (2013)

  1. Kar tako mimogrede bi z druge strani žanra, ki se satirično loteva folk glasbe (in še česa), omenil Mogočni veter (2003) režiserja Christopherja Guesta, ki mi je bil s svojo nepretenciozno mockumentarno duhovitostjo prav sijajen. 😎

Comments are closed.