Snowpiercer_03

Snowpiercer (2013)

Južnokorejska znanstvena fantastika režiserja Bonga Joon-hoja (Madeo, Gwoemul, Salinui chueok), temelji na romanu Le Transperceneige avtorjev Jacquesa Loba, Benjamina Legrand in Jean-Marca Rochettea. V prihodnosti, ko spodleteli eksperiment, ki naj bi rešil problem globalnega segrevanja, pobije večino zemeljske populacije, se na nezaustavljivem vlaku Snowpiercer vzpostavi razredna družba, nad katero fizično in psihološko represijo izvajajo skrivnostni vrhovni vodja Wilford in njegovi pomočniki.

snowpiercer_movie_wallpapers_7_lhlkxMnogo azijskih celovečercev, ki se jim je v zadnjih letih uspelo prebiti na evropsko tržišče, je zaznamovanih z nasiljem. Snowpiercer ni nič drugačen, toda njegova posebnost leži v primesi satirične komedije in družbenopolitičnih referencah, ki pa na žalost ne zajamejo koherentnega sporočila.

snowpiercer_movie_wallpapers_4_kbybs_1920x1200»All past revolutions failed because they didn’t take the engine — now we’ll take the engine,« izreče vodja upora in ne moremo si pomagati, ne da bi pomislili na sodobne državne politične proteste in njihovo delovanje. Potovanje upornikov skozi vlak in odkrivanje bizarnih soban ter ljudi bržkone spominja Dantejevo Božansko komedijo, le da pot ne vodi v raj, temveč je celoten vlak prikazan kot devet peklenskih krogov, po katerih so razporejeni grešniki od blažjih k hujšim. Alegorični in metaforični aspekt videnega pa je tudi najboljši del filma, saj poleg nakazanih smernic o totalitarizmu, nadzoru in politični nadvladi ponudi bore malo.

snowpiercer_movie_wallpapers_2_rzpzx_1920x1200V poskusu, da bi Snowpiercer izrazil omenjeno višjo idejo in pomen, trpita tako narativni potek dogodkov kot tudi gradnja osebnosti likov in posledično razlaga njihovih dejanj ter značilnosti. Ljudje 17 let ujeti v nemogočih razmerah na nezaustavljivem vlaku, ki potuje preko vseh kontinentov? Samoregulacija populacije dosežena z izzvanim uporom in masivnim pobojem? Zakaj bi hoteli uničiti motor vlaka, ko pa jih ta ohranja pri življenju? Strelski obračun med več sto metri oddaljenimi vagoni? Seznam gre v nedogled. Po drugi strani pa prav ti »kaj za vraga« trenutki poskrbijo za razburljivo vožnjo, katere cilj je nepoznan. Kot kaže ga poznal ni tudi režiser, saj je zgodba raztresena vsepovsod. Od dokaj nevpadaljivega uvoda, kjer film še nekako ostane na tirnicah običajne cineastične strukture, do izredno dolgočasnega osrednjega dela in akcije prepolnega zaključka, ko vlak dokončno iztiri in uniči vse pred seboj.

snowpiercer_movie_wallpapers_3_khbdq_1920x1200Kaj reči o igralcih? Chris Evans je brezizrazen kot povsod drugje, kjer je nastopil; Jamie Bell dokaže, da še ni dorasel glavnim vlogam; Tilda Swinton je s svojim bizarnim izgledom pretirana in nadležna; John Hurt in Ed Harris pa ponovita predstavi iz filmov Midnight Express (1978) in The Truman Show (1998).

snowpiercer_movie_wallpapers_6_potgd_1920x1200Nikakor ne moremo reči, da je Snowpiercer nekvaliteten film, ni pa za vsak okus. Za njegove nejasnosti se lahko v veliki meri zahvalimo tudi Harveyju Weinsteinu (The Weinstein Company), ki je bojda izrezal kar do dvajset minut video gradiva, ki bi po mnenju ustvarjalcev dodobra razjasnile dogajanje. Priporočam vam, da v ogled krenite z nizkimi pričakovanji, pa boste morda v njem vseeno našli zadovoljstvo. Toda na koncu dneva je Snowpiercer intelektualno in vizualno pretenciozno delo, ki skuša preveč, pove pa premalo.

Vtis:

IMDb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook