clipnon

Non-Stop (2014)

Akcijski film z Liamom Neesonom v glavni vlogi. Za ogled francosko-ameriškega celovečerca režiserja Jaumea Collet-Serraja (Orphan, Unknown) Non-Stop ne potrebujete vedeti ničesar drugega. 61-letni Američan, ki si je danes globalno prepoznavno ime zgradil s historičnimi dramami, kot so The Mission, Schindler’s List, Michael Collins in Les Misérables, mora biti previden, kajti svojo filmsko jesen se je očitno odločil nameniti tretjerazrednemu žanru. Clash of Titans, The A-Team, Unknown, Battleship, The Grey, Taken, itd. Seznam je enostavno predolg in za igralca njegovega kova neprimeren.

non_stop_2014-1920x1080Deset tisoč metrov nad Atlantikov na letalu proti Londonu zvezni agent Bill Marks, dodeljen za varnost potnikov, po zavarovani liniji prejme skrb vzbujajoče sporočilo. Če ugrabitelju na račun ne nakaže 150 milijonov ameriških dolarjev, bo vsakih 20 minut umrl eden izmed potnikov na letalu. Kdo je nedolžen? Kdo pošilja sporočila? Kdo bo umrl naslednji? Vem, zadeva zveni prežvečeno, toda v resnici Non-Stop dejansko predstavlja nonstop akcijo, nonstop miselne igrice in nonstop zabavo. »Sit back, relax, and enjoy the ride,« izreče eden izmed potnikov, kar je pravzaprav popoln opis filma, ki je od kritikov prejel precej mešane odzive. In to upravičeno, saj vsebuje kar kopico scenarističnih nesmislov in pretiravanj, klišejsko moralistično predavanje, splet ciničnih enovrstičnic in romantični zaplet.

non-stop-nate-parker-julianne-mooreScenarij je spodobno inteligenten, da nas pusti v ugibanju in teoretiziranju, kdo bi lahko bil morilec, ne manjka pa tudi preobratov in zapletov. Ti bolj kot ne škodijo filmski celoti, a vseeno poskrbijo za razburljivo vožnjo. Reakcije in dejanja glavnih akterjev so v veliki meri razumevajoča, smiselna in pričakovana. Težavna je predvsem druga polovica sicer 1 uro in 46 minut dolgega poleta, ki s CGI spektaklom in posiljenim razodetjem motivov glavnega junaka dodobra podre do tedaj zgrajeno. Podzgodbe o njegovi hčerki, težavah v življenju in utapljanju skrbi v alkoholu so vpeljane amatersko. Ustvarjalci več kot očitno niso vedeli, kako liku dodati še kako potrebno globino, zato je vse skupaj nametano na sam začetek filma v treh kratkih prizorih, ki s svojo očitnostjo kar kričijo na gledalce in hkrati podcenjujejo njihov inteligenčni kvocient.

Film Title: Non-StopKar se tiče igralske zasedbe, imam tri pripombe. Prvič, prispevek Julianne Moore je sila nadomestljiv. Eno veliko ime je dovolj za Non-Stop. Drugič, zakaj v brezpomenski stranski vlogi vidimo novopečeno oskarjevko Lupito Nyong’o? Zato, ker tja spada. Ne trdim, da si nagrade ni zaslužila, toda punca ni prav noben igralski presežek. Tretjič, ko imaš na eni strani Liama Nessona, si ta zasluži karakterno sebi doraslega nasprotnika. Ni ga heroja brez podleža.

Photography By Myles AronowitzSedaj pa k pozitivnim aspektom. Glede na enovit prostor dogajanja je ustvarjalce čakala kar težka naloga, kako obdržati pozornost gledalcev. Pri tem jim je pomagala pretkana vpeljava grafične podobe sporočil ugrabitelja, iznajdljivo delo kamere, ki skorajda ne ponudi dveh enakih kadrov in glasbena spremljava, ki dodobra podpre videno na platnu, a hkrati ne skače v ospredje s pretirano melodramatično orkestralno skladbo.

non-stop-liam-neeson-1Najboljša kvaliteta filma Non-Stop je njegova kratkočastnost in brezskrbnost. Resda ne bo ostal z vami še mesece po ogledu, je pa zato prava izbira za preživljanje časa ob slabem vremenu. In čeravno v svojem trupu letala napravi kar nekaj scenarističnih lukenj, na koncu vendarle varno pristane. No, pa sem izdal.

Vtis:

IMDb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook