Joe-chd-Foto-01-Joe-Nicolas-Cage-Gary-Tye-Sheridan

Joe (2013)

Če vzamemo dramo Mud in glavnega igralca zamenjamo z Nicolasom Cageom, dobimo režiserski izdelek Davida Gordona Greena (Pineapple Express, Prince Avalanche) z naslovom Joe. No, ni tako enostavno, res pa je, da zaznamo nemalo vzporednic in podobnosti, vključno s stranskim igralcem Tyejem Sheridanom, ki je očitno na dobri poti do svetovne prepoznavnosti. Fant je že v uvodnih treh celovečercih imel čast zaigrati ob boku nekaterih največjih filmskih imen, kot je Brad Pitt v Mallickovem The Tree of Life. Nicolas na drugi strani je nekako le uspel zatavati tja, kamor mu ni uspelo v preteklih letih – našel je kvaliteten scenarij in vlogo, ki je dejansko primerna njegovim letom in igralskim zmožnostim.

joe-filmszene-01-e1379972068530Intenzivna, pogosto brutalnega nasilja polna zgodba, ki temelji na romanu pisatelja Larryja Browna, prikaže bivšega kaznjenca z imenom Joe, ki kljub vsem možnostim postane vzornik 15-letnemu fantu, ki predstavlja njegovo pot do odrešitve. V mrkem Teksaškem mestecu Joe vodi skupino drvarjev, ki s pomočjo uničujočih kemikalij uničujejo drevesa, da so ta lahko nadomeščena z novimi. Delo je naporno in nehvaležno, kar pa ne ovira nadobudnega Garyja. Ta prihaja iz revne družine z nasilnim, nenehno zapitim očetom, zato edino uteho najde v prijateljstvu z Joejem. Ko se v sliko prikrade njegov stari sovražnik, ki pride iskat maščevanje, se mora Joe ponovo soočiti s svojo vse bolj vidno nasilno naravo.

joehr15

Kvaliteta, ki najbolj odlikuje filmsko izkušnjo Joe, je realističen, slikovit in nazoren svet, v katerega je postavljena. Neizobraženo in v brezup vrženo prebivalstvo se prebija iz dneva v dan, kakor ve in zna. Režiser Green je šel celo tako daleč, da je za vlogo očeta Garyja dejansko najel lokalnega brezdomca. Ta je filmu pridodal tisti potrebni surovi občutek, a je na žalost ne dolgo po koncu snemanja umrl na ulicah Austina.

joehr18Relativno počasen in umirjen ton filma, ki hkrati seveda pridrži ogledalo tamkajšnjemu življenju, pa je tudi njegova največja ovira, saj scenarij enostavno spodleti v dramatičnosti in nepričakovanosti. Dogajanje je linearno in gledalcu ne ponudi miselnega napora. Če seveda odštejemo nekaj morda že kar nepotrebnih prizorov nasilja, ki ameriški Jug ponovno predstavijo kot primitiven, mizeren svet, poln alkohola, drog in smrti.

joehr10Ena od tematik je zagotovo dvojnost. Prečudovita okolica, a hkrati kruto življenje. Gary hkrati ljubi in prezira svojo družino. Njegov oče je vse prej kot ljubeč ali željan spremembe v svojem življenju, hkrati pa od bližnjih zahteva empatijo in spoštovanje. Joe je neodgovoren, a pošten in goreč delavec. Zmožen je neopisljivega nasilja, po drugi strani pa je nadvse dobronameren. Lahko eno odtehta drugo? Resda ima Joe dobro srce, a živi življenje, polno jeze in nasilja. Njegovi izbruhi in preziranje zakonov ter omejitev ga nenehno spravljajo v težave. Gledalec skorajda dobi občutek, da si Joe (za razliko od Garyja) ne želi boljšega življenja, misleč da si ga glede na pretekla ravnanja niti ne zasluži. Zdaj prestaja svojo kazen. Tako glavna oseba postane Gary, ne Joe. Fant se nahaja v obdobju svojega življenja, ki ga bo oblikovalo. Kakšen vpliv ima nanj očetovo nasilje? Dejstvo, da se skuša izogniti očetovim stopinjam, nam pokaže njegovo notranjo moč ter željo po boljšem življenju. To v njem vidi tudi Joe. Še več, v njem vidi mlado verzijo sebe. Če bi imel ob sebi nekoga, ki bi ga vodil, bi se njegovo življenje odvilo drugače?

Vtis:

IMDb

G. Jerman

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook