gradu

The Graduate (1967)

Simon and Garfunkel. Sound of Silence. Dustin Hoffman. Uvod, ki ga ne preskočiš. Sveže pečeni diplomiranec se v času poletnih počitnic vrne domov. Nadvse uspešnega vsestranskega študenta in športnika seveda zelo nestrpno pričakujejo njegovi starši in znanci. Nasmeški, pohvale, trepljanje, v bližnjem kadru pa odsoten obraz Benjamina (Ben) Braddocka, ki bi najraje vsemu ušel. Razlog? Mladostniška negotovost in strah pred prihodnostjo. Univerzalna tema na eni, filmska klasika na drugi strani.

graduate_002pyxurz

Ben je preplašen, neodločen in neizkušen mladenič. Da bi bile stvari še bolj zakomplicirane, se zaplete s privlačno ženo očetovega poslovnega partnerja gospo Robinson (Anne Bancroft). Poletna romanca se obrne na glavo, ko se mladi Braddock zaljubi v njeno hčerko Elaine (Katharine Ross). Ta ga ob razodetju afere zavrne, vendar se Ben kljub nastali situaciji odloči slediti ljubezni.

Film iz leta 1967 – ki je prejel oskarja za režijo in bil nominiran še v šestih drugih kategorijah, da preostalih nominacij in prejetih nagrad (Zlati globus, BAFTA, Grammy, Laurel …) sploh ne omenjam – s svojo lahkotnostjo, večno tematiko in zapomnljivo naslovno pesmijo nekoliko spominja (oz. obratno) na prav tako odlični The Breakfast Club (1985). Enostavna zgodba ljubezni in vedno aktualnega mladostniškega strahu pred neznanko, ki ji pravimo življenje, sta čudovito združeni s pomočjo imenitne kamere, izstopajoče glavne vloge, učbeniške režije in popolne glasbene podlage.

primeira_noite1

Zares navdušujoči so prizori, ki na preprost, a še toliko bolj učinkovit način obravnavajo proces odraščanja ter z njim povezanih novih spoznanj in doživetij. Ko se Ben na željo staršev na eni izmed vrtnih zabavic oblečen v potapljaško opravo ob vzklikanju prisotnih potopi v bazen, le stežka ne občutimo njegove izgubljenosti in negotovosti. Pod gladino se kamera začne odmikati od Bena, ki povsem nepremično in odtujeno sloni v kotu bazena. S prispodobo neumeščenosti mladega Braddocka se režiser prav tako poigra, ko ta v hotelu pridrži vrata skupini starejših, še preden pa uspe vstopiti sam, mimo njega švigne še skupinica mladih. Podobnih domiselnih malenkosti, ki slikajo podobo mladega moškega na razpotju, ne manjka.

thegraduate4-e1268610974891

Dustin Hoffman se je z vlogo izstrelil v sfero najbolj obetavnih mladih filmskih igralcev. Užitek je gledati mladega Hoffmana, kako se tekom filma iz sprva negotovega in neizkušenega mladeniča postopoma spremeni v bolj samozavestnega in odločnega moškega. Obenem pa lahko gledalec uživa v čudoviti fotografiji, kadrih in dialogih, domiselnih prehodih med prizori in fantastično prilegajoči se spremljalni glasbi. Omeniti velja prizor, v katerem se Ben s svojo rdečo alfa romeo ob pesmi Scarborough fair poda v Berkeley, kjer želi znova osvojiti Elaine.

graduate-9-end

Lahkotna prefinjenost, s katero režiser Mike Nichols vsebinsko poplesuje med brezbrižnimi in mladostno naivnimi odločitvami Bena ter na drugi strani njegovim neizbežnim soočanjem s posledicami svojih dejanj, daje filmu večen čar in aktualnost. Na eni strani svoboda, na drugi strani odgovornost. Draž in neizogibna minljivost tega prehodnega obdobja, ko je vse na dosegu, doseg prijema pa praviloma prekratek. Vse skupaj se idejno imenitno združi ob koncu, ko se po sklepnem dejanju mladostniškega upora in ljubezni ter začetni vzhičenosti v misli Bena in Elaine prikrade spoznanje neizogibnih posledic in korenitih sprememb. Življenje ju zapelje iz varnega pristana doma v negotovi svet odraslih, v ozadju pa se zopet zasliši pesem iz uvoda.

Vtis:

IMDb

Lebinger

Email this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook

2 comments on “The Graduate (1967)

  1. Eden najboljših filmov ever, ni kaj dodati. No, mogoče samo zanimivost oz. verigo referenc na uvodni prizor, podložen s Sound of Silence, kamera na junaku, premikajoče se ozadje:
    http://vimeo.com/72933804

    Takole se mu prvič pokloni Tarantino:

    In takole naredi uvodni poklon poklonu:

Comments are closed.